用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問邊間直資/私立小學唔俾參加自行分配架 ...
go

請問邊間直資/私立小學唔俾參加自行分配架 [複製鏈接]

如題!謝謝!
   0    0    0    0

i also want to know.....

各位今年有實戰的媽媽,考過直資小學而又知道註冊了冇得玩政府自行分配及大抽獎,報些學校上來呀!我只知陸慶濤冇得玩!
私小係咪俾?如德望和堅道聖心都可以照玩!
唔該呀!

我唔係媽咪,可唔可以講呀?

直資係一定唔可以參加自行收生或大抽獎,如果註冊左直資,自行個位會被取消,亦唔可以參加大抽獎。

私校間間唔同,高主教同St Stephen's (Stanley)會要你放棄參加大抽獎,否則佢地俾你個位會取消;救恩就會將俾左你個位放入備取生。

呢個問題已經有唔少家長問過,你可以試o下利用論壇搜索功能試o下搵一搵 (就係論壇右上方可以打字個格仔)。
原帖由 michelle_0623 於 10-12-2 16:27 發表
各位今年有實戰的媽媽,考過直資小學而又知道註冊了冇得玩政府自行分配及大抽獎,報些學校上來呀!我只知陸慶濤冇得玩!
私小係咪俾?如德望和堅道聖心都可以照玩!
唔該呀! ...

If already 註冊左直資,can I 取消個位 and go back to 參加大抽獎?

可以打去教育局問下,據我所知係可以o既,不過有d手續要做。
原帖由 harbinhk 於 10-12-2 17:10 發表
If already 註冊左直資,can I 取消個位 and go back to 參加大抽獎?

[uote]原帖由 thomasha 於 10-12-2 17:26 發表
Hi Thomasha,
本人是一名新手媽媽,睇到你在Bk內說就算巳登記直資也能取消學位,只要在教統局辦小小手續便可以參加大抽獎,請問係唔係真的可以呢?以前有冇發生過類似的例子呢?但我問過直資學校的職員,他們說如簽了取錄信就不能反悔所以現在很煩腦,都唔知去唔去登記好,真係去由難、唔去由難因為冇私校做Back up∴唉!都唔知點算,可唔可以比D意見分享吓......
萬分感謝

... Deleted message ...

... Duplicated message...

Amended. Thanks.
原帖由 huba 於 10-12-3 01:49 發表
Hi Thomas,
It seems there is a typo in your message below. It may confuse someone who are not familiar with this subject.

我都係睇BK文章先至知,因為已經太耐之前睇,唔記得係邊篇文章,而且我自己就暫時無需要咁做。不過,為求安心,建議你打去教統局問清楚,一來佢地o既解釋最有用,二來佢地可以話埋俾你聽有乜野手續。
原帖由 Annngan 於 10-12-3 01:29 發表
原帖由 thomasha 於 10-12-2 17:26 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif
Hi Thomasha,
本人是一名新手媽媽,睇到你在Bk內說就算巳登記直資也能取消學位,只要在教統局辦小小手續便可以參加大抽獎, ...

回復 1# thomasha 的帖子

Dear thomasha,

唔咳晒你嘅意見,我會打去教統局問問。

如果可以o既話,問左上黎分享o下呀。
原帖由 Annngan 於 10-12-9 00:04 發表
Dear thomasha,

唔咳晒你嘅意見,我會打去教統局問問。
‹ 上一主題|下一主題