用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 急!! 照MRI 一問
go

急!! 照MRI 一問 [複製鏈接]

我阿B女依家 2.5歲, 這邊醫生初步評估系GOBAL DELAY, 語言&認知都DELAY 好多, 昨天睇醫生, 個醫生話阿B個腦有個不明物體, 要排期照MRI, 但要排一年半載....天啊!!!
我決定同阿B返香港私家醫院照, 請問
1) 應找腦科醫生 OR 普通兒科醫生REFER 去照MRI ? 有冇好醫生介紹??哪間醫生照小朋友MRI 較好?
2) 小朋友甘細, 照MRI 過程是如何的? 如全麻醉? 食訓覺藥,? 要住一晚院嗎?
謝謝!!
   0    0    0    0

我自己就照過MRI, 不過唔係照腦. 除左衫褲, 首住件袍.  睡在一部機器上, 好似手術床, 有一個玻璃罩.

跟住好似進入時光隧道. 有點 "吱吱聲", 好似慢速  printer 打印聲. 估計係掃描中. 前後不過一分鐘.

跟住就會見到 N 咁多張 (幾十張), 似 X-ray 片.

醫生叫得去照, 你都無得考慮啦. Good luck.

回覆 1# 豬_兜兜 的文章

你好,我建議你先找兒科醫生,再由他refer,我個仔有adhd,也先由呢位兒科醫生看完再轉介.這位兒科醫生有點cool,但唔dou証.如你要我可告知你.
放心,小朋友有問題,越早發現越好

如果到政府醫生排期MRI覺得太耐,可以排了期,請那裡的職員給你一封信到私家醫院照,有 6/7 折的。
你個醫生甚樣知道阿B個腦有個不明物體?
原帖由 豬_兜兜 於 10-12-2 16:18 發表
我阿B女依家 2.5歲, 這邊醫生初步評估系GOBAL DELAY, 語言&認知都DELAY 好多, 昨天睇醫生, 個醫生話阿B個腦有個不明物體, 要排期照MRI, 但要排一年半載....天啊!!!
我決定同阿B返香港私家醫院照, 請問
1) 應找腦科醫 ...

原帖由 pattsui11@yahoo 於 10-12-2 18:47 發表
如果到政府醫生排期MRI覺得太耐,可以排了期,請那裡的職員給你一封信到私家醫院照,有 6/7 折的。
你個醫生甚樣知道阿B個腦有個不明物體?

我阿b還未睇過香港政府醫生, 應該沒有折了
是這邊醫生上星期說原來阿B 8個月大時照B超照到腦內個陰影, 當不知為何, 當時的醫生沒有跟進......唉........我住這邊的醫生已經好好絕望....     所以想返去HK 照, 攪明白倒底是什麼一回事 ....
另外, 想請問你一下
像我阿B 甘細個照MRI (腦部), 私家醫院大約收幾錢?? 要住院一晚觀察嗎?? 要全麻嗎??
謝謝

我仔當年照過,食瞓覺藥就ok,唔駛住院,照完走得,報告會比番叫你做mri個醫生﹗
原帖由 豬_兜兜 於 10-12-3 15:53 發表

是這邊醫生上星期說原來阿B 8個月大時照B超照到腦內個陰影, 當不知為何, 當時的醫生沒有跟進......唉........我住這邊的醫生已經好好絕望....     所以想返 ...

剛問過醫院,她說你要問小朋友的醫生有關情況,應該吃什麼藥,只有自己醫生才知。
她說做MRI要小朋友自己在房裡,有如kelvin_hmlau 所說的聲音,一定要經這個程序,否則是做不到的。

原帖由 豬_兜兜 於 10-12-3 15:53 發表

是這邊醫生上星期說原來阿B 8個月大時照B超照到腦內個陰影, 當不知為何, 當時的醫生沒有跟進......唉........我住這邊的醫生已經好好絕望....     所以想返 ...

原帖由 pattsui11@yahoo 於 10-12-3 16:15 發表
剛問過醫院,她說你要問小朋友的醫生有關情況,應該吃什麼藥,只有自己醫生才知。
她說做MRI要小朋友自己在房裡,有如kelvin_hmlau 所說的聲音,一定要經這個程序,否則是做不到的。

...

系啊, 唔該晒
系唔系一定要腦科醫生refer 才可以照mri, 普通醫生refer 得唔得呢??
你問邊間醫院啊?? pm 我啦
唔好意思, 甘多問題

我一直懷疑係咪我個仔出世得幾日就比醫生捉去照腦掃瞄(須然唔係MRI)所以搵成而家咁

照腦scan好傷個腦,死好多細胞,why the doctor did this to ur son

回復 10# rvp 的帖子

系啊, 好似系真的
我都問過醫生, 照MRI 會否會吸收好多幅射
佢答"照MRI 遠比照B超幅射少"

我阿B出世住NICU 一個月, 都照左幾次B超, 同時, 原來住NICU 的BB照X-RAY 系冇任何保護衫/設備擋幅射的, 照BB都算了, 可憐的是, 隔離床BB照時, 我阿B都系無保護下吸下X-RAY ....都唔知咩醫院來咖!!!!

個仔出世隻手震, 醫生話可能焗親個腦, 要照下confirm下, 點知結果係冇事.......
所以我認為亞仔咁樣同掃瞄有關

我最憎是confirm之後,發覺有事,然後說「無辦法」   

我個仔係因為有倒退﹐怕腦有事而要做MRI 同腦電波test....但聽你地講完﹐我有的十五十六....

回復 1# viscattery 的帖子

亞仔幾多歲?倒退有很多原因,除了醫生你問過誰?

我同阿仔見過兩個都算top o既child develop 醫生(其中一個係腦科professor),做完assessment,阿仔出世到一歲半都一切正常﹐(甚至係幾advance o添),但係歲半後就唔再叫人(依家21個月)﹐唔望人亦唔聽指令﹐連原本勁鍾意o既flashcard都只望唔讀,又多左好多自我刺激動作。。醫生話呢的有幾個可能﹐一係自閉症﹐一係heavy metal 影響﹐一係腦內有問題。所以要check 清楚係邊樣。Heavy Metal 已驗左血﹐結果係無超標。o甘依家咪要chk 腦o羅﹐因為自閉症同腦有問題o既處理方法係完全唔同o既..但你o地o甘講...不過我自己都左過四,五次contrast MRI最後果次都成5﹐6 年前做。。。暫時都ok..

回復 1# viscattery 的帖子

我最憎是confirm之後,發覺有事,然後說「無辦法」;或許你的醫生有辦法。
你的小朋友是否打完針無幾耐就倒退,而且是幾日之間變成這樣?

係打完針後﹐但又唔算即刻。我明你講咩野﹐都有懷疑過支針﹐但o甘多小朋友打左都無事(包括我大仔)o甘應該都係我細仔本身有的o野至會o甘。。。依家講之前都無用﹐唯有努力體下有咩辦法幫到佢

我個囝係政府醫院一出世發現脊骨有事,就被安排照超B。9月照完之後就安排12月照MRI,E生話無負作用,如果政府推薦係有折扣的,間間C+醫院不同價錢,我都識得個兒科會推薦,睇你目己想點。
‹ 上一主題|下一主題