用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 4揀1: KV, St Cat, St. Nicholas & Creative (Kln Tong) ...
go

4揀1: KV, St Cat, St. Nicholas & Creative (Kln Tong) [複製鏈接]

小女係0806. KV, St Cat, St. Nicholas & Creative (Kln Tong) 4個都係 AM offer, 請問各位媽媽會點揀? 謝謝.
   0    0    0    0

回覆 1# bobobetty 的文章

首先要恭喜你先,個囡咁叻!

1. SC
2. SN
3. KV
4. Creative

純粹個人喜好~~4間都係好學校。

Creative係happy kinders,如果你鍾意佢地理念就冇可能揀KV/SC了。相返亦然。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

好好成績wor! 恭喜 恭喜

我會
KV (名牌得黎,有品質保證)
St Nic (女仔好乖巧,課程不深不淺,涵接傳統小學冇問題)
St Cat (純粹名牌,學校風氣唔arm我。不過好過Creative,叩門熱選)
Creative (聞說課程比較淺,叩門蝕底o的)

咁你自已鍾情邊間先!

梗係 St Cat 啦

Thx, 小女比較鐘意講野, 唱歌, 同睇書...
我地第日都得希望入傳統小學

而我太太意向係KV...因為聽好多媽媽KV會令小朋友自動自覺讀書同做功課. 但係課程較深, 功課較多

而我就擔心小女未必應付唔到...到時怕左返學...

Thx, 小女比較鐘意講野, 唱歌, 同睇書...
我地第日都係希望入傳統小學

而我太太意向係KV...因為聽好多媽媽KV會令小朋友自動自覺讀書同做功課. 但係課程較深, 功課較多

而我就擔心小女未必應付到...到時怕左返學...

1) KV
2) SC
3) sv
4) Creative

原帖由 bobobetty 於 10-12-2 17:10 發表
小女係0806. KV, St Cat, St. Nicholas & Creative (Kln Tong) 4個都係 AM offer, 請問各位媽媽會點揀? 謝謝.

原帖由 小克 於 10-12-2 17:46 發表
Choose only between SC and KV!
SC: 名牌之選
KV: 叩門無優

吾知係咪個別case.....我哥哥個舊街坊,佢個仔讀根德園,考左3間小學都吾收,佢阿媽不知幾擔心!

KV

of course SC, KV is not a happy kindergarten, the kid is very much discouraged if your kid cannot meet their standard.  The teacher will even ask your kid to find another kinder if your kid has difficulty in meeting the standard.
KV is only good at Maths and Chinese, english is not good.  The teachers are not nice at all, I have a very bad impression.

原帖由 dandanmami 於 10-12-2 18:09 發表
「KV: 叩門無優」即係點?

傳聞KV出品嘅學生受歡迎啲囉!

叩親門都收...須然我唔覺得會係必然,但佢哋的確幫到小朋友打好中文根基,而唔只係快樂過日子。
‹ 上一主題|下一主題