用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 忍唔住.....所謂interview班
go

忍唔住.....所謂interview班 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

deleted

0    0    0    0

醒目開學勳章

我成日話開呢d班係大生意黎ga, 上來bk抄吓d面試題目, 開班就收百幾2百元个鐘.

wow! d 答案都好堅呀!特別係第2 題呀!我真係覺得好似有點假人假義呀!

第一條,學校問返你識邊個咁你點答?
第二條,答案完全無厘頭.而家邊個唔會考幾間學校旁身,學校信你先奇

咁係佢同事讀嘅interview班趣怪啫!!
我都有響暑假同阿女上過,我覺得好幫到手!!因為我女較慢熱,被動...平時返學上堂,人人舉曬手搶答,佢就成舊飯咁...一要同其他小朋友一齊比試,就真係比下去...
我好羨慕D小朋友望落去已經好sharp醒,好主動講嘢&好快手搶答嗰類!操完面試班幫到阿女習慣面對呢D場面,critical thinking,禮貌(說話要全句講)等等...佢從中建立到自信,亦上得好開心!
好明白有D interview班係有問題,但我曾經係用家亦希望唔好一竹篙打一船人!如果我女有咁醒,我都唔想用咁多錢嚟訓練架...

我完全冇 interview
一心自行 ko 了

哈哈, 第一題咁答係唔work, 其實我唔識interview, 之前同阿仔interview 幼稚園都係話識人讀, 再答少少希望幼稚園係點點點...
d 學校都係唔收......
原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-5 00:36 發表
姑 仔同我"分享"佢同事讀完interview班後既心德
聽完之後, 真係忍唔住要開返個post, 我唸我同你都好有本事開返間 (本來應該開o係幼稚園版, 但呢度開心d)
上次, 我姑 仔已經好認真咁同我講 "我錯左喇, 我同事上完inte ...

你姑仔居然buy呢下先攪笑,點解佢唔問有經驗的人(比如你?咁近成皇廟都唔問?)

我的感覺這個似街頭騙案(千年蟲),最慘的是受害人到而家都唔知被騙,仲週圍話俾人聽佢而經買咗解藥。。。。。。。。
wbmom

醒目開學勳章

唔係因為個topic入來看
是發覺樓主是你才入來八下
你姑仔都幾神奇,有個經驗如此`豐富的你唔問
又只去問報了面試班的
面試班好唔好就唔好說(雖然我讀俾我老婆大人聽時,我們2個都笑死)
但第1件事唔係先了解整個遊戲規則的嗎,一個唔好彩
需要面試的一間都唔收(如果個個都如這個面試班的答法),那怎麼辦?
如果唔係,那就是收我個馬騮囡的學校(唔至一間)的老師校長發夢中

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-5 00:36 發表
聽完之後, 真係忍唔住要開返個post, 我唸我同你都好有本事開返間 (本來應該開o係幼稚園版, 但呢度開心d)
上次, 我姑 仔已經好認真咁同我講 "我錯左喇, 我同事上完inte ...

唯一好處就係報左個心定左少少,心理作用好過無啦·
甘答法可能有校長buy都未定,但相信唔buy既多囉,除擦鞋外也相當低水平·
無知是福

問你咪得囉,駛乜問面試班呀!

o個兩個答案,我驚interviewer聽左,就算無笑出黎都會o係心入邊笑o個家長膚淺。

連最基本o既功課都唔做 (理解學校理念,諗住點樣培育小朋友),講埋晒d純粹吹水擦鞋o既說話,好難想像有邊d好學校會buy呢d答案喎。

多數學校1st int都唔見家長,等到有2nd int至算啦。如果因為家長o係2nd int咁答而搞到學校唔like,就真係可惜喇。

interview class 都唔可以話無用。

如教好小朋友坐定定, 手放 knees, 腰直直, 正面望人唔閃縮, 包括坐在唔啱高度o既有 look 椅子(差不多所有學校) , 同坐 sofa (SPC), 操圖 (DBS 1st interview)...............

反而家長又無點過科喎!

Interesting!!!
Actually, these are important points for a new graduate's job application.
(1) A beautiful photo (this is important if only less than 10% will get a job interview and a candidate has no job reference to check).  
(2) The company has great reputation (this means that their management has done a great job)
(3) No other expection (this means that the candidate will work hard and not expecting to get too much pay.)
Therefore, the interview class may aim at helping the kindergarten students to prepare for their future.

我個仔參加個面試班都有提供2nd int o既面試班,我地就無參加,因為要另外俾錢,根本來來去去都係咁上下野,要準備其實唔難,最難反而係要個小朋友坐定定聽住校長同家長講d佢唔係好明o既野(有d 2nd int要小朋友同家長一齊坐d吊腳凳,都咪話唔辛苦)。

Actually there are discussions on interview classes in the past.  K1 or K2 has interview classes too???
原帖由 PoorParent 於 10-12-5 10:59 發表
Just wonder why there are no thread related to these interview class in BK though the classes are very common for P1 application, even some k1 or k2 interview class.
If BK run interview on it's own, i ...

醒目開學勳章

我曾經聽過某校的校長同家長講過, 最吾讚成d 小朋友去interview 班, 因為佢地d 答案, 好多都係model answer 佢地一聽就知道, 呃吾到人.........

醒目開學勳章 王國長老

唔好誤會, 雖然我自己唔buy interview班, 但絕對唔係覺得全部都呃錢, 有d基本功, 學下無妨, 而且家長願意的話, 搵個第三者去睇睇小朋友有咩長短, 然後自己跟進, 都係一件好事
不過大前提一定係自己乖乖做功課, 連間學校有咩好都講唔出, 只答到"因為見朋友個仔/女讀得好", 你估個校長傻架咩.....
‹ 上一主題|下一主題