用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有無人知二級鋼琴45分鍾, 個人教授, 大約收幾錢? ...
go

請問有無人知二級鋼琴45分鍾, 個人教授, 大約收幾錢? [複製鏈接]

請問有無人知二級鋼琴45分鍾, 個人教授, 大約收幾錢?
   0    0    0    0

原帖由 ACB@2011 於 10-12-5 19:30 發表

學琴無公價,睇下你覺得呢位老師值唔值。老師收得貴,自然有佢值得收呢個價錢既地方。當然不計算混水摸魚的老師……
但收得平既老師,好多唔咪兼職,就係經驗不足。我知道有老師差到連考試都唔識幫學生準備,自己都唔識數拍子……
有o的老師一大堆證書,學歷點高點高法,但好多都只係識彈考試歌,係咪全面地懂得音樂既知識、識唔識教又係一回事。能唔能夠同小朋友溝通到?會唔會同家長溝通?又係另一門學問。會唔會一俾人個樣,已經唔似一個老師,俾人無說服力既感覺?
講到尾,你覺得呢個老師教唔教到你個小朋友?你覺得佢教得好,又負擔到學費,點解又要轉老師呢?

個老師咁唔負責任,5堂有2堂話有事,不退款,不補課,只是每堂加時;明明喺我屋企上堂,又忽然話有一堂唔來,但又要照俾錢,仲話一係每堂加時,一係去佢屋企,但係去我屋企上堂係加咗錢,你唔嚟有咩理由叫我去,好激氣!

您的琴老師真係有d問題,不合理。
我仔仔的老師也是上門授琴,我是每堂付款,如果有調時間,互相都會早發通知再作安排。
原帖由 ACB@2011 於 10-12-5 23:43 發表
個老師咁唔負責任,5堂有2堂話有事,不退款,不補課,只是每堂加時;明明喺我屋企上堂,又忽然話有一堂唔來,但又要照俾錢,仲話一係每堂加時,一係去佢屋企,但係去我屋企上堂係加咗錢,你唔嚟有咩理由叫我去,好激氣! ...

醒目開學勳章

好似好大架子咁既

鋼琴五級或以下﹐都係$975 / 月 (每星期45分鐘)。

原帖由 ACB@2011 於 10-12-5 19:30 發表

原帖由 ACB@2011 於 10-12-5 23:43 發表
個老師咁唔負責任,5堂有2堂話有事,不退款,不補課,只是每堂加時;明明喺我屋企上堂,又忽然話有一堂唔來,但又要照俾錢,仲話一係每堂加時,一係去佢屋企,但係去我屋企上堂係加咗錢,你唔嚟有咩理由叫我去,好激氣! ...

呢個老師唔得喎, 都無心機教, 幾叻都對你小朋友無好處.

感激各位嘅意見..........^o^
真係要認真想想轉老師的問題.....

原帖由 wootaitai 於 10-12-6 23:41 發表

har!我個老師 $1400 咪好貴?! 不過貪近, 同so far so good, 費是換。其實我也不知道什麼是好!

你小朋友學得開唔開心?學唔學到野?有無進步?孩子學習遇到困難果陣,老師有無諗解決方法俾佢?老師同家長溝通得好唔好?佢夠唔夠細心?佢既資歷?
如果全部都好既,$1400 係值得既

2級細琴行$660/4堂, 大琴行約770/4堂,就算大琴同細琴或老師本人我覺他們有沒有責任,明她有很多表演及PARTIME都不理小朋友考琴啦;所以我都不會會專重她們.仔,扮有修養,
成日個鐘一到或快到,就NEXT;不會看看欠缺少少問題或多多問題了,總之好艦....
不過好老師真是很少...............,好的我地大家真要珍惜

不是$問題,而是大家浪費大家時間; 到考試一定很大問題;負責....:;pppp: 小心
2011 於 10-12-5 23:43 發表
個老師咁唔負責任,5堂有2堂話有事,不退款,不補課,只是每堂加時;明明喺我屋企上堂,又忽然話有一堂唔來,但又要照俾錢,仲話一係每堂加時,一係去佢屋企,但係去我屋企上堂係加咗錢,你唔嚟有咩理由叫我去,好激氣! ... [/quote]
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

Mine is even more expensive than HKD1400 / 4 lessons.  My friend's teacher cost even HKD1000 per lesson.... crazy.
But I still think it worths,  good teacher knows how to teach children of different styles, they know how to cope with their style and character, adjust the pace and style according to the children's learning behaviour.

回覆 1# wootaitai 的文章

囡囡學緊2級,明天4月考試,$720/4堂。

其實價錢好睇師資。
‹ 上一主題|下一主題