用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

病假功課 [複製鏈接]

想問如果病左無返學
到好番返學係唔係要補做番哂之前未做果d功課架 ?
另外拎左病假就唔會有"整潔勤學獎" 既呢 ?

thanks
   0    0    0    0

我女讀下幼望的,老師話請假也要把做完的功課和手冊等交給校車,放學時也要到校車落車處拿回當天要做的功課和手冊等呢!如果唔坐校車的可由家長代交和拿。這可避免功課積壓太多學生補做會辛苦。
我估請假也會沒有了整潔勤學獎呢!因為學校都幾嚴架!10月時有一次我忘了把圖書放入阿女的書包內,結果10月都沒有了整潔勤學獎呢!

原帖由 BBG1 於 10-12-6 13:07 發表
我女讀下幼望的,老師話請假也要把做完的功課和手冊等交給校車,放學時也要到校車落車處拿回當天要做的功課和手冊等呢!如果唔坐校車的可由家長代交和拿。這可避免功課積壓太多學生補做會辛苦。
我估請假也會沒有了整潔勤 ...

今日叫了姐姐幫手去交功課同拎功課了
病左就無整潔勤學獎..都幾可憐

咁無返學就唔係”勤學“啦,無話可憐架喎。

如果間公司有勤工獎, 咁個員工請左SL,果個月都唔會有勤工獎啦。

其實如果小朋友無帶手巾仔而無左個獎,我反而覺得仲唔抵, 因為可能個小朋友係有TISSUE的。

原帖由 siulili 於 10-12-6 16:49 發表
咁無返學就唔係”勤學“啦,無話可憐架喎。

如果間公司有勤工獎, 咁個員工請左SL,果個月都唔會有勤工獎啦。

其實如果小朋友無帶手巾仔而無左個獎,我反而覺得仲唔抵, 因為可能個小朋友係有TISSUE的。 ...

完全同意,其實個個獎真係都幾難拿,如果個小朋友病我唔會為左佢要取呢個獎而要佢反學,因自己辛苦時亦會有機會傳染俾人.

原帖由 0226 於 10-12-6 18:34 發表

完全同意,其實個個獎真係都幾難拿,如果個小朋友病我唔會為左佢要取呢個獎而要佢反學,因自己辛苦時亦會有機會傳染俾人.

當然係小朋友身體緊要.
不過有時佢唔明點解拎哂白兔都無呢個獎 有D唔開心

我覺得可以直接同小朋友講,
要拿到勤學獎,
那便要整個月無缺席,
同時整個月沒有欠帶手帕、圍裙等,
讓小朋友明白到要好好保重身體,
還要記得帶齊物品上學,
才能得獎。
其實,這亦是教育的一部份。
不要只看到勤學"獎",
可教導孩子明白勤學"獎"背後的意義。

原帖由 NICOLE123 於 10-12-6 21:38 發表

當然係小朋友身體緊要.

孩子不開心是可以理解的,
但更重要的是作為家長的,
你可以從勤學獎中教曉孩子獎項背後的意義,
相信你的孩子日後的得益一定更大。
當年我囡囡也是因病而得不到勤學獎,
我也藉著這個獎教曉囡囡要注重身體健康,
很幸運,之後囡囡真的能夠自動自覺,
為著這個獎而自己努力 (自己記得帶學校要求帶的物品),
所以,你囝囝失了一次拿勤學獎的機會,
或許是學習其他方面的開始,
正所謂"賽翁失馬,焉知非福",
小朋友的承受能力是家長估計不到的,
或許這正是讓小朋友學習成長的一課。
其實只要家長不看得太重,
小朋友又怎會看重這個獎呢?

原帖由 NICOLE123 於 10-12-6 21:38 發表

當然係小朋友身體緊要.

原帖由 lokyiumum 於 10-12-6 22:39 發表
孩子不開心是可以理解的,
但更重要的是作為家長的,
你可以從勤學獎中教曉孩子獎項背後的意義,
相信你的孩子日後的得益一定更大。
當年我囡囡也是因病而得不到勤學獎,
我也藉著這個獎教曉囡囡要注重身體健康,
很幸運,之後囡 ...

明白, 多謝鼓勵

我10月忘記了還圖書,所以阿女沒有整潔勤學獎。之後我和阿女會互相提醒大家要記得執齊書包、有記性、要身體健康等。我覺得得獎固然好,但失獎亦非壞事呢!我和阿女都可從「失敗」中學習呢!而且阿女拿到11月的勤學獎時,她回來跟我說:「有小朋友無獎,我會提他帶東西啦!等他下次有獎。」聽到阿女講這番話,我又覺得她大個左呢!

哈~~ 我諗番起個時阿囡K1唔記得帶手巾仔, 佢好唔開心, 同老師講話工人姐姐無幫佢執, 老師就即刻同佢講係自己唔記得檢查, 唔可以賴工人姐姐! 自始之後佢就自己記住要CHECK啦!
‹ 上一主題|下一主題