用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 請教如想申請插班困難嗎?
go

請教如想申請插班困難嗎? [複製鏈接]

想搬到珀麗灣,但擔心小朋友轉校問題。
仔仔現讀小二,普通學校,成績中上。因為不想他每天舟車勞頓,但是馬灣只有一間小學,想請各位指教一下:
1) 考插班困難嗎?
2) 是否應該考到插班位才買樓?
3) 住在馬灣的小朋友如果不在基慧上學,有什麼好選擇? 考插班困難嗎?
謝謝!
   1    0    0    0

唔知會唔會太遲答你d問題, 我個女都係插班入馬基, 係出面私校讀咗兩年...

1. 插班試要考中, 英, 數, 三科, 我覺得如果本身係私校出來, 應該無問題囉, 因為大部份私校, 課程程度都比較深, 我女考咗三間資校, 有兩間都收佢‧

2. 我諗買樓同轉校係兩件事囉, 如果一定要搬, 無辦法, 咁又想返學唔好太辛苦, 不過本人就覺得如非必要都唔好轉校, 因為大人同小朋友都要時間去再適應‧

3.這個問題答唔到你, 因為我地唔係住係馬灣, 不過馬灣係
屬於荃灣校網, 又近青衣, 可以考慮這兩地區d學校‧

喺度講其他學校會唔會唔係咁好呢? 不過都唔係話抬高 / 踐踏邊間學校… 咁當然馬灣基慧真係一間好學校…

講返近馬灣的其他小學, 比較多人鐘意有以下:

青衣 –
-        主恩 (要駁多程車)
-        世德 (可由青衣下車行過去, 7-8分鐘)

荃灣 –
-        思源
-        荃宫 (海 x 街)
-        伍季明
-        浸聯 (要駁多程車)

回復 2# CurrieCheung 的帖子

"插班試要考中, 英, 數, 三科"

咁請問考幾耐, 幾深?

插班是否只看插班試的成績

Tks

回復 4# Leung2010 的帖子

好似個幾鐘就考完, 深唔深真係好難講, 如果本身讀緊間小學深d, 咁就對佢地呢講係easy, 但係我地亦考咗間係葵青區出哂名嘅小學, 結果有一科得八字頭, 就唔收囉...

佢地會睇咗你之前d成績先出信叫你去考入學插班試架!!!

Tks a lot, CurrieCheung
‹ 上一主題|下一主題