用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "演員"交form可以打尖 ???????
go

"演員"交form可以打尖 ??????? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我果日大概一點四十分鐘左右到宣道交form, 我大概排咗五分鐘到達教堂門口, 我見到一個男人著住套運動衫頭帶cap帽向住教堂出口行入去, 入去之後就同個職員講咗兩句, 跟住佢就唔洗排隊直接入咗去交form, 我以為佢係帶漏野有親戚朋友喺入面等佢攞齊文件先可以交, 點知又唔係喎, 入面無人係等佢架喎, 睇真d原來佢係做戲嘅"郭x鴻", 講真佢點解可以咁大牌唔排隊, 難道佢排隊會引起混亂????? 會有好多人同佢影相攞簽名咩?????
就算宣道真係覺得會影響其他人, 最起碼就唔好喺咁多排緊隊嘅家長面前俾佢打尖, 交form已經係咁, 面試時就更加啦, 一定收佢個女啦!!!!!
   0    0    0    0

"演員"咋,大家都係打份工,駛唔駛打尖呀?
唔得閒可以叫呀大婆排隊囉,或者叫呀賓賓排又得!

那一間呀?

d 2、3線演員都已經係咁,d大明星、有$佬咪仲巴閉。其實明人應該避忌d啦,免招人話柄!

"郭x鴻"我都撞過,嗰次去學校買校服,見到佢一家三口入嚟問報n1啲嘢,校長話比佢聽已經冇位,叫佢下年嚟報k1~

I aslo met a "star" in kids gallery. All people know that kids gallery didn't allow parents to join the lesson, no matter you are new joiner or existing students. However, the "star" join the whole lesson with her daughter law.

醒目開學勳章

原帖由 bbysh 於 10-12-7 09:09 發表
I aslo met a "star" in kids gallery. All people know that kids gallery didn't allow parents to join the lesson, no matter you are new joiner or existing students. However, the "star" join the whole le ...
咁都得 ?

宣道要填referral, 比人的印象係你有關係就會高分D。

明星有特權,一d都唔出奇!我自細已經令教過,以前起9龍塘某小學,某明星個仔成績好差,要repeat,仲要repeat起A班,即全級最叻果班。

宣道個ARRANGEMENT係得意D架, 我醒起早排有個朋友打比我, 想我幫佢交FORM去我仔間學校, 咁我同佢講, 我唔返學校架喎,個仔搭校車,佢問我咁叫我仔去幫佢交得唔得? 我話梗係唔得啦,阿間學校一向都係要自已去排隊交FORM,當年阿女讀緊,我幫阿仔入FORM都要自已再去排隊喎。

咁我FD就話我仔間學校食古不化,人地宣道都可以叫學生幫手交FORM比老師。 係咪因為咁樣,個老師先問返小朋友的資料呢?

其實咁樣我反而覺得宣道真係有點不公平囉。

原帖由 dandanmami 於 10-12-7 10:05 發表
我見前面交form果個, 老師問佢呢個係小朋友邊位, 讀邊個class, 又寫番低d野, 我呢, 交完就話「得啦」

呢d"明星"都要俾面, 咪大把人要俾面!?!?

回覆 1# siulili 的文章

今年宣道係一間令我感覺到好唔fair的學校....
Cindyjasper 講o既演員唔駛排隊, 我有fd就話校長係親戚d 朋友, 可以直接交form俾校長, 唔駛排隊不特止, 佢 22 nov已知幾時in, 我以為佢只係免卻手續o者, 點知佢仲係優先interview, offical 係18dec開始, 但佢個小朋友就11dec interview喇, 真係慶爆......

我大女讀緊宣道,今年都係搵老爺親自幫細女交form喎,乜可以搵家姐交form咩 ?真係唔知喎 ?!

我唔肯定, 因係朋友CALL我幫手去交阿仔學校時, 佢咁講, 我咁聽。 如有錯,真係唔好意思啦。

原帖由 Winnietao 於 10-12-7 10:27 發表
我大女讀緊宣道,今年都係搵老爺親自幫細女交form喎,乜可以搵家姐交form咩 ?真係唔知喎 ?!

當年阿仔有考宣道架,見佢張FORM要填REFERRAL已經打定輸數啦,我地乜都唔係,何來個有名望的宗教人士或與學校有聯係的人做我個仔的REFERRAL呢?

原帖由 davywm 於 10-12-7 10:25 發表
Cindyjasper 講o既演員唔駛排隊, 我有fd就話校長係親戚d 朋友, 可以直接交form俾校長, 唔駛排隊不特止, 佢 22 nov已知幾時in, 我以為佢只係免卻手續o者, 點知佢仲係優先 ...

親子童讀樂

呢個世界不嬲都係識人好過識字.
原帖由 davywm 於 10-12-7 10:25 發表
Cindyjasper 講o既演員唔駛排隊, 我有fd就話校長係親戚d 朋友, 可以直接交form俾校長, 唔駛排隊不特止, 佢 22 nov已知幾時in, 我以為佢只係免卻手續o者, 點知佢仲係優先 ...

原帖由 siulili 於 10-12-7 10:32 發表
我唔肯定, 因係朋友CALL我幫手去交阿仔學校時, 佢咁講, 我咁聽。 如有錯,真係唔好意思啦。

可能得我唔知掛,因為想跟足學校既指示做,唔想因為有家姐係到讀,就唔搵人交表,怕學校覺得無誠意,唔收我細女,始終今年小朋友多,學位得120個左右 

呢樣就睇學校風氣啦, 以我所知, 某間幼稚園的教職員都唔會私下比FORM朋友的,咁佢在內
‹ 上一主題|下一主題