用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聽過趙博士嘅講座嘛?
go

聽過趙博士嘅講座嘛? [複製鏈接]

今晚去咗聽趙博士嘅「如何選擇幼稚園」嘅講座,聽佢口吻,佢好推崇Happy School,啟思(律倫街)更係佢經常提及嘅幼稚園;佢都有推介十大口碑好嘅學校,不過唔敢响度講,費事又「掀起紛爭」。佢亦叫話最好足3歲先返學,即係唔好做細B喎,對考小學好D......有無人之前聽過

1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

聽過兩次咁多
亦有朋友幫我去問過佢d嘢..
結論係: 朋友同我都覺得 ~ 無乜料到 / 唔多啱聽 / 有講=無講

佢好支持有學卷嘅學校架!
恐龍家

回覆 2# Joeff 的文章

我都去過趙博士既講座, 唔係好幫到手, 太大路.
佢個次講, 佢同啟思校長好friend.

回覆 2# Joeff 的文章

我都去過趙博士既講座, 唔係好幫到手, 太大路.
佢個次講, 佢同啟思校長好friend.

不如講下個十大,都係quote佢之ma

Yea, I want to know "his" top ten KG too.

佢講座既野咪同佢專欄寫d野差唔多?

我會覺得揀學校應該睇番小朋友性格 & 你想佢將來條路點行, 唔係"專家"話邊間好就讀邊間

good & good fit係兩個意思黎架

我當然覺得最緊要揀一間啱小朋友嘅學校比專家講嘅更重要啦,不過見咁多人話去聽佢,俾$2xx都肯(我噚日唔駛錢),所以去睇吓佢講乜囉......原來唔止我一個有「同感」!!

醒目開學勳章

佢講嘢廢廢地

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 yywing 於 10-12-7 10:43 發表
佢講嘢廢廢地

我早前回應.. 有意避開呢個字架喇..
我都估唔到咁多人都有同感~
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-12-7 10:54 發表

我早前回應.. 有意避開呢個字架喇..
我都估唔到咁多人都有同感~

Same here 唔駛俾錢可以聽吓,要俾嘅,我勸你慳番......上嚟BK可能仲俾到個答案你!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Joeff 於 10-12-7 11:01 發表

Same here 唔駛俾錢可以聽吓,要俾嘅,我勸你慳番......上嚟BK可能仲俾到個答案你!!

我第一次聽佢講KG, 真係都殺咗佢! 後嚟有朋友去聽另一個, 將我嘅問題俾佢試吓問, 睇吓佢點答, 朋友聽完, 佢話: 唔想問喇~ 超廢!
第二次, 我係去聽佢講揀小學.. (佢係其中一個speaker)都ok嘅! 多d實質d嘅嘢聽到, 好似佢話佢有哂d小學嘅band 1 率數據
恐龍家

讀 X思 happy唔happy我就唔知, 但佢就一定是最HAPPY, 這學校和趙老太, 我就有小小資料分享. 我同佢打過工的.
學校是趙老太的 (不知股份比例), 書本印刷商係佢個仔公司, 校服生產都係佢地做. 咁支持Happy 學習, 點解佢d孫又唔讀呢 ??? 佢背後一面, 好多家長都不會知. 所以我沒有為孩子報讀.
我只是分享, 對這老太所知的, 不是說這學校不好, 不喜勿插 !!

After attending her talk, we decided to switch another kinder for our girl next year !

原帖由 Joeff 於 10-12-7 11:01 發表

回復 13# gigi812 的帖子

我之前都打佢工, 個時佢係2所幼稚園的校長. 重有車隊同出版社.

請問趙博士全名是? ? 謝謝 !

Wise in Caine road is it also belongs to her?

前喇沙副校長那位?
聽過一次,他推介的還是大家公認的名校
我比較想知不是數千人報讀但品質好的學校
公認的名校一早知道,所以那次講座沒有得著...

回SYK 發表於 10-12-9 15:20
我離開佢公司時, 佢新抱就去咗北角衛X堂做校長, 準備學野做佢接班人, 佢個女同佢管其下附屬業務.
佢外表好仁慈的老人家, 但佢另一面, 你應該都知佢啦 !! 成日  !!!  就係咁樣子 !!

醒目開學勳章

依度個個媽咪都醒過佢喇
‹ 上一主題|下一主題