用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Kawai K6
go

Kawai K6 [複製鏈接]

想請教, Kawai K6 $53000, 價錢合理嗎?

我係澳門架...Kawai K series搵左好耐先搵到係澳門同柏記partner的琴行賣1手Kawai, 講左好耐最後只可以俾到HK$53000呢個價我...正在心大心細中...唔知可唔可以講到$50000賣俾我呢...如果可以就好喇...

請教各位, HK依家咩價位呢?
   0    0    0    0

我在11月響柏記買Kawai K8,老師的學生價$58xxx.  如果買k6,點解唔買k8??

原帖由 jessie_macau 於 10-12-7 10:55 發表
想請教, Kawai K6 $53000, 價錢合理嗎?

我係澳門架...Kawai K series搵左好耐先搵到係澳門同柏記partner的琴行賣1手Kawai, 講左好耐最後只可以俾到HK$53000呢個價我...正在心大心細中...唔知可唔可以講到$50000賣 ...

回覆 2# Radiomama 的文章

澳門K8要$68000, K8AS要$72000.......同k6價錢又相差一大截了...

啊, 仲有, 澳門一定唔可以揀琴, 揀好model只可以等佢送新琴過黎, 試完個琴無花無缺憾就一定要收貨

簽名被屏蔽

回覆 5# ming2 的文章

Ming2, 唔該晒你呀! 不過我仲有問題想問, 例如保養同運費等等, 我已經pm左俾你啦, 麻煩晒!!

簽名被屏蔽

回覆 7# ming2 的文章

今日有個朋友同我講, 話Kawai琴之所以平過Yamaha係因為質量無咁平均, 遇到質量有問題O既機會比較大....之前佢陪個朋友揀左個K3, 用左半年左右就開始發現琴鍵有少少 "咯咯聲"

反而Yamaha琴質量就平均好多, U系列質量都好好, 唔洗撞手神部部都係做好QC先賣出黎, 煩少好多野...

佢就suggest我用K6 budget不過買部 Yamaha U1好過....

請問對此有無咩意思呀??

Thanks a lot!!

簽名被屏蔽

回覆 9# ming2 的文章

聽過兩個牌子聲, 都係鍾意Kawai多少少, K8我都有試, 我反而鍾意K6多d, 可能我唔識貨~ 又或者係咁啱兩部display琴質素唔一樣啦, 不過連我囡囡幾歲人仔都話覺得Kawai d聲溫柔D...

之但係Yamaha太多fans啦...對Kawai comment唔多好...

選擇困難症發作...

簽名被屏蔽

回復 11# ming2 的帖子

Hi ming2,

Sorry I cannot type Chinese.  I am also planning to buy a new piano for my son and am deciding to choose amongst Yamaha U1 or Kawai K6.  Preferably, I will opt for K6 but will take my son to try before making the decision.  My son (7.5 yrs old) has learned pianos for about 2 years and he has passed Grade Two in the April exam. The teacher suggested him to try the Grade 4 exam in April next year.

May I ask is Kawai K6 good in term of
a) quality and sound
b) is it suitable for a 7 years old boy
c) is it made in Japan, not China/Indonesia.

Lastly, can we get a better price if we buy K6 thru you rather than directly thru Parxxxx.   Kindly quote us the net price thru PM.  Many thanks.
:roll:

簽名被屏蔽

回復 13# ming2 的帖子

我就係K6用家, 都係ming2幫我去柏斯揀琴架, 我用完柏斯既保養一年之後 (只包一年, 唻tune左三次琴), 就無再續保, 改搵琴老師用開既tune琴師傅唻tune琴, 半年唻一次....連個tune琴師傅都問我: 你地自己識彈琴架?....我話: 唔識呀, 做乜咁問?....琴師傅: 你地部琴邊個幫你地揀架? d聲好靚呀!....我話: 係網上搵朋友幫手揀架!....琴師傅話: 你個朋友好識貨, 部琴d聲真係好靚!

當時聽到, 幾開心, ming2, 連tune琴師傅都讚你識貨啊! 真係好多謝你幫我揀左部靚琴, 阿女10月考完三級琴試, 叮到呀, 我地一家都好開心呢! 再次多謝你呀!

簽名被屏蔽

回復 15# ming2 的帖子

ming2, 如果你係澳門就好啦~ 羨慕~~~

回復 15# ming2 的帖子

ming2,

我地好滿意呀, 不過你仲記唔記得我女當初去到揀琴, 咪死話要部K3, 唔要K6既....哈哈....而家佢大個左D, 老師屋企又用K8, 佢成日話最衰自己當初唔揀K8啦, 揀K8咪好囉, 可以同老師一樣!....哈哈哈....傻妹唻架! 你想要, 阿媽都無錢買啊!

k6同k8一樣高,我估k6是物有所值的。我無彈過k6,唔知兩者有幾大差異,我買k8純因它有大譜架,較接近三角琴,等阿仔習慣望住大譜架唶。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題