用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價嘅家長..請幫幫忙..
go

創價嘅家長..請幫幫忙.. [複製鏈接]

我啱啱有朋友話接触過創價學會好差..所以佢一定唔會俾小朋友讀呢間幼稚園..想問下你地小朋友係返學時係未有冇宗教意識喺裡面??
知道佢地德育同自信心方面培養好好..甘唔知有無net teacher教英文同普通話??有冇學phonic??
   0    0    0    0

貢獻勳章

原帖由 junjunyungyung 於 10-12-7 21:40 發表
我啱啱有朋友話接触過創價學會好差..所以佢一定唔會俾小朋友讀呢間幼稚園..想問下你地小朋友係返學時係未有冇宗教意識喺裡面??
知道佢地德育同自信心方面培養好好..甘唔知有無net teacher教英文同普通話??有冇學phon ...

咁你朋友話咩野令佢覺得咁差呢?正如有D人信主,都唔一定鍾意個個教會,佢地教會之間都有D暗鬥啦~
創價幼稚園係無宗教信仰的,唔駛擔心,有專科英文同普通話教師(有文憑的),但唔係鬼佬鬼婆,如果你係想谷小朋友做天才,咁呢間學校唔係你杯茶了

詳情我都唔係太清楚,因為人地都離開左呢個教會.但聽見佢甘講,個心總有D唔舒服.如果學校完全無宗教味道就好啦...
你誤會啦,其實我十分認同創價理念,如果小朋友第日無品,學術幾叻都冇用,所以我都係德育行先,只係貪心想問下品德好學嘅學校,如果亦能兼顧度英文同普通話就完美拉...我諗我都係發下夢...哈

以我所知,就算係創價會友申請都無優先,所以應該完全同宗教分開

創價學會差我就唔清楚,
創價幼稚園平靚正我就知
英文用phonic教,有普通話堂,我個人最buy瞓教,唔洗天主聖母滿天神佛,啱哂我

我因為想考呢間學校, 所以主動接觸創價學會, 發現佢地係同學校冇直接關連, 就算係會員, 都冇優先機會架~

香港創價幼稚園是其中一所幼稚園獲教育局評為成功經驗的幼稚園。

教育局指出香港創價幼稚的優良表現是:
"領導層非常重視教學質素和兒童的心理健康,樂意投放大量資源供學校發展,令校園成為兒童學習的樂園。管理層有豐富的專業知識,具魄力和理想,態度開明,廣納員工意見,成功為學校營造一股學習和分享的文化,又能有效帶領員工認真檢視各範疇的工作,分析學校的發展情勢和需要,有策略地制定發展計劃,並在教師培訓方面作出配合,以優化計劃的效能。學校通過持續評估和改善,在多方面不斷追求卓越,且表現出色:課程設計首重「人本教育」,逐步建立校本特色;適當編排場地的運用,擴闊兒童活動空間;豐富環境的布置,增進兒童與環境互動,提升學習效能;仔細評量兒童的需要,為兒童提供適切的關顧服務;深明家校合作的重要,在家長聯繫和組織家長工作方面成效顯著。"

回復 1# junjunyungyung 的帖子

絕對認同各家長對創價幼稚園的看法.

我之前打過校務處問學校屬於咩宗教, 初時 一個女的教職員答無宗教的, 我再問咩唔係道教咩?佢先至話學校是佛教....

回復 1# wing.2bb 的帖子

我之前打過校務處問學校屬於咩宗教, 初時 一個女的教職員答無宗教的, 我再問咩唔係道教咩?佢先至話學校是佛教....

因為創價幼稚園從來都無要求學生或家長要信佢地既宗教, 學校亦都唔會好似天主教或基督教讀聖經, 所以佢答無宗教亦都唔係錯!!!

就係宗教問題...令我15,16中....

回復 9# wing.2bb 的帖子

冇直接關連,個女的教職員答無宗教都冇錯

回復 1# kol 的帖子

如果你擔心創價學會既宗教會影響到你既宗教信仰的話,呢點你絕對可放心!

回復 4# billysim 的帖子

哈我都無話過個女職員既回答係對定錯!
係佛教backgound咪老實講囉, 無問題架!!!!

回復 14# wing.2bb 的帖子

totally agreed!
‹ 上一主題|下一主題