用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 想知KV小朋友是否一樣開心活潑?
go

想知KV小朋友是否一樣開心活潑? [複製鏈接]

想知KV小朋友是否一樣開心活潑?
因知道KV是比較多功課, 甚至有exam, 請問現時子女於KV讀書的家長指教下..thanks
   0    0    0    0

KV 是需要家長幫小朋友,如果家長沒有時間,就不要選

我隔離部門同事兩公婆都要返公,個女當年係KV讀下午班,佢話唔使點睇功課,只係跟一下睇下有無做齊就ok,見過佢個女幾次都開心活潑,好鍾意返學添,後來仲比佢考到SPCC (佢係10月細女)!

我相信無一間幼稚園係讀到D小朋友唔開心活潑...不過KV D 學生未必太CREATIVE

oic.. many many thx
因為有好多朋友同鄰居嘅小朋友都係讀KV..但睇起比較認真, 而我女超好動貪玩, 似乎不太適合.. 所以問多D意見

haha.. 我都好想阿女入到SPCC, 因為佢爸爸都係, 不過我諗而家難好多..

多謝大家意見

If the school handle it well - the students can still be very happy and energetic even there are dictations and exams. The kids are so young they would not have pressure ga - I teach my son many English words wherever we go and whatever we do, and he is very happy and eager in learning new things. He is also very happy when he say some newly learned words and we say him "Smart boy" tim!

KV啲小朋友好開心咖,我個仔P2喇,重成日要我同佢返去探啲老師,妹妹IN KV,佢都要一齊去,老師重記得佢(呢個K1教佢中,數咖老師三年冇見喇),IN 完妹妹重話要考埋佢,睇見佢同老師好似老朋友見面傾K1咖事,真係好感動!

我個仔讀得好開心, 而家K1, 淨係星期五只有工課, 填吓色咁, 一d都唔忙.

我諗小朋友開心活潑係性格及家庭環境做成, kv學校生活跟其他kg一樣愉快的, 只不過k2開始功課比其他kg多,有3-4樣. 但我覺得更好,因為上p1絕大部份小學每天有6-10功課不等, 如kg時完全冇做功課,你叫小朋友如何適應?! 我有個朋友,兒子讀了一條龍kg,直入了出名的直屬小學,以為無憂,點知上了p1,小朋友很不開心,因為追不上, 原來kg時冇功課,開心了3年, 但現在p1就

回復 7# GAT 的帖子

SPCC 是哪間學校啊?

回復 12# busy_penny 的帖子

聖保羅男女中學附屬小學

我個仔現在KV讀K2, 不知幾開心活潑, 功課只係家長跟一跟就ok, 是多的但小朋友是可以跟到的.

回復 13# cykk 的帖子

多謝提點了。

回復 13# Hidiwong 的帖子

我唔係太同意!其實讀邊間學校,家長可以完全唔駛理?相反讀KV嘅小朋友訓練有數,大多數自動自覺做功課和温習,我個仔已K3,我都係上年K2才緊張少少,因K2的成績要去in小一,但老師成日叫我哋d家長唔好陪佢哋做功課,等小朋友做完至檢查一下就夠了!所以我覺得訓練到小朋友自覺性大d冇乜唔好啫!
‹ 上一主題|下一主題