用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 住九龍區 - 直資及私校學校的選擇 (學費不要太貴) ...
go

住九龍區 - 直資及私校學校的選擇 (學費不要太貴) [複製鏈接]

0    0    0    0

回復 1# BB成長期 的帖子

九龍真光小學 $20,000 一年, 每年都會收六至八個男生, 差不多每年都有一個男生入左皇仁中學, 我舊同事個仔(成績差過好多女生, 但男仔中佢最OK), 就係用呢個方法入左皇仁, 不知是否傳聞每年分別都比一個位九龍及香港真光小學, 但根據過往十年記錄, 九真共有十一名男生入左皇仁中學, 港真就唔知.

醒目開學勳章 王國長老

聽講以前油尖旺區唔夠學額, 借左灣仔區D學額
不過而家已經無咁既事, 所以油尖旺區學生想申請灣仔區中學, 無以前咁著數了
(不過詳情我唔太清楚)
原帖由 kochiman2004 於 10-12-8 06:25 PM 發表
九龍真光小學 $20,000 一年, 每年都會收六至八個男生, 差不多每年都有一個男生入左皇仁中學, 我舊同事個仔(成績差過好多女生, 但男仔中佢最OK), 就係用呢個方法入左皇仁, 不知是否傳聞每年分別都比一個位九龍及香港 ...

聖母、培道、聖三一好似都唔貴,可以考慮
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

Ying Wa is not an English school. The language is mainly in Chinese. It's the same as Munsang.

住九龍區 - 直資及私校學校的選擇 (學費不要太貴)

我小兒是K2學生, 現在找資料, 只找到以下3間是較平資校, 但有1間是比較貴, 不過會去考下的, 另找到2間私校, 學費不想多於3萬元, 因還有很多其他雜費.
本人想以教學英文為主, (因此自行不選民生, 培正)
1) 林文燦 - 年費 $11,400
2) 英華 - 年費 $15,000
3) 陳守仁 - 年費 $14,800
4) 拔萃男 - 年費 $40,000 (好貴, 但不試過怕日後後悔)
私校:
1) 聖方濟各英文 - 年費 $25,000
2) 聖若瑟英文 - 年費 $28,000
請問還有沒有漏了一些沒有寫呢?  THANKS.

原帖由 cranberry 於 10-12-9 12:17 發表
Ying Wa is not an English school. The language is mainly in Chinese. It's the same as Munsang.

咁點解英華有咁多人爭崩頭想入呢? 因為佢學費比較上便宜?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 EMILY03 於 10-12-9 12:24 發表

咁點解英華有咁多人爭崩頭想入呢? 因為佢學費比較上便宜?

等我試吓答啦...
因為男校少過女校好多!
因為snoopy校長嘅吸引力
因為話哂都有中學一條龍..
因為~ 呢間都叫做百年老校! 所謂"傳統名校"
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-12-9 12:35 發表

等我試吓答啦...
因為男校少過女校好多!
因為snoopy校長嘅吸引力
因為話哂都有中學一條龍..
因為~ 呢間都叫做百年老校! 所謂"傳統名校"

唔該 ! 但我覺得 "魚唔過塘唔大" .

回復 7# EMILY03 的帖子

其實很多出名的學校都不一定是英文小學,但她們的英文程度都不差的,聽聞英華小一已要開始作英文文了,而中文科又是以普通話教,因為英華中學是英文中學,聽說小學六年班的同學會因開始要習慣上英中的模式,故也會轉全英上堂

回復 5# cranberry 的帖子

樓主不如間間都in,等佢收你才諗讀邊間la....

樓主不防check吓
<小學概覽>嘅九龍區<直資>或<私立>小學便唔怕漏!

http://www.chsc.hk/primary/tc/home.htm

You can also think about KRS and Tak Nga.

回復 2# kochiman2004 的帖子

Do you know how is the 九真升中派位 these year ?  Especially for boys .Many thanks.

回復 15# jennydai 的帖子

只係睇過, 詳情得唔記得, 不過好似有一個聖土提反, 一個入左皇仁, 一個協恩, 十幾個九真中, 幾個真女書, 其他就唔記得, 不過可以扮接放學或想見校長問嘢, 入去望下張升中表

回復 16# kochiman2004 的帖子

Did you finally decide to choose 九真?Because I found that you had given up some offers including HKTL . If so , your daughter and my son may become 九真同學仔 next year .
‹ 上一主題|下一主題