用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 培僑升band1??
go

培僑升band1?? [複製鏈接]

溫家長是否希望助培僑中學升band1, 所以家課量比之前較多呢?? 聽朋友個朋友講佢姪仔今年G4, 而加做功課做到11點先做完喎!!請問培僑家長是否屬實呀 另請問由G1 起英文科是否一定由外籍老師授課呢???
   0    0    1    0

「家課量比之前較多呢? 」-
這個問題我們也擔心過,暫時唔覺多咗

「由G1 起英文科是否一定由外籍老師授課呢?」 -
當年羅校長說過G1會全由NET教,唔知依家/將來仲係唔係。今年的G2有NET,亦有 local Eng teachers 教。

1. 小五功課唔覺比以前多.
2. 小二至小五英文科也是香港人教, 其中二年同一人, 是由其他官小轉過來教英文, 孩子很多年也沒有NET教了!

回復 1# rinapang 的帖子

功課量的多寡真的見仁見智, 你的親戚所說的轉變應該屬多數人的想法. 我可以舉兩個例子證明:
1. 在家教同樂日, 有家教會代表問校長功課是否多了很多, 在場的學生和家長都高叫 "是". 但校長說他甚麼改變都無做過;
2.在中學簡介會中, 校長以為很多人都收到一名家長投訴功課多的電郵, 所以主動澄清. 原來有位中一老師因明天會給學生測驗, 所以給了60條數學題, 結果學生做到深夜1時. 校長解釋部份的題目實在太簡單, 只需2-3秒必做完, 因此老師給的功課不是太多, 而是太少.

新校長的理念是學生要在家培養做功課的良好習慣, 對怹們將來做人做事都有幫助. 舊校長的理念是學生是在學校學習, 回家做其他事.

聽說新校長曾把一間band 3的學校提升至band 1, 我不清楚其過程和手法, 能把培僑的banding提升是好事, 希望不會像傳統學校的管理手法就好了. 我心目中的band 1學校是類似漢基國際學校, 沒考試, 學會學習, 高年級時請專家教學生考試, 學生考入劍橋, 牛津, 耶魯...

回復 4# manvvgigi 的帖子

想請教吓,培僑係唔係屬於英文小學?另外培僑小學算唔算Band 1呢?
唔該晒!
‹ 上一主題|下一主題