用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何東/衛理/劉永生, 如何排?
go

何東/衛理/劉永生, 如何排? [複製鏈接]

Band 2 成績, 女生,  何東/衛理/劉永生, 如何排位好呢? 未知以上學校有無開全英文班? 有無其他更好學校建議呢 ? 想聽聽大家意見, 謝謝 !
   0    0    0    0

劉永生 > 衛理 > 何東

回復 2# stephanielaw 的帖子

如果講校風, 劉永生學生比較文靜(我所見過),因為聽聞校規比較嚴,所以學生會乖.而衛理學生,有靜,有動.校風都不錯.至於何東女校,以前校風都幾好,而家唔知, 但見過女生都算文靜.但成績唔會比以上兩間好.
何東 - 官校係好似無分英文班.
衛理 - 1班中文, 3班英文(有家長講)
劉永生 - 2班英文, 其餘係中文班.(補習老師講)

*我會選 衛理>劉永生>何東.

請問顯理又如何?阿女都係BAND2,想入何東.因為2次呈分都幾好,老師話可以進取D,怕第3次考得好,失左入英中既機會.我又覺BAND1尾太進取,BAND2頭會好D.不過以上既學校係晒西灣河太遠啦,好似顯理係北角會近D,因為住新界,坐多2個站是可以接受的.可否俾D意見我,吾該晒.

回復 4# ydoris 的帖子

顯理好像也不錯,而且收生都好像愈來愈好,但係點解住新界會選顯理?

劉永生 > 顯理 > 衛理

回復 1# AQMum 的帖子

其實可以直接問老師,點排位法,因為佢地手上會知中學banding,校風和成績係點.我曾經聽過一位校長講過,不可以單方面聽,應該從多方面去了解,例如,聽老師議見,有親戚子女在該校讀,或直接去你心儀學校,睇下學生放學情況,上中學校網,睇下學校成績,有什麼活動,都重要的.大家選校睇法,都不是一致.不過我就會從多方面取資料.唔會人話好,我就會信哂.要自己去行動找多些資料.

衛理>劉永生>顯理

回復 3# stephanielaw 的帖子

唉,好多人都吾會明點解老遠走出來香港讀,又吾係名校..最衰就係個D菲傭啦,來香港玩就吾好打工啦.失驚無神大年初新年話吾DO,仲要即走.學校仲放緊假,打去學校咸晒咁叫佢俾阿女留校2小時再自己搭車回家(得9歲).細女託管至6點半幼兒院.之前個一個衰野已大肚送佢走,呢件係公主...半年後捱吾住啦,唯有一齊返工返學,一齊放工放學LOR~~而家仲有個細既,大既可以幫我湊,未吾打算返新界讀LOR~個D家傭,請左5件,一件衰過一件....我都好慘架...

原帖由 tunafish 於 10-12-13 13:54 發表
如果講校風, 劉永生學生比較文靜(我所見過),因為聽聞校規比較嚴,所以學生會乖.而衛理學生,有靜,有動.校風都不錯.至於何東女校,以前校風都幾好,而家唔知, 但見過女生都算文靜.但成績唔會比以上兩間好.
何東 - 官校係 ...

中文班既意思係,除左英文科之外,全部係中文教?
‹ 上一主題|下一主題