用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 如果考到培正,我又點選擇呢?
go

如果考到培正,我又點選擇呢? [複製鏈接]

如果考到培正,我又點選擇呢?

我阿仔已經有St. Catherine 的offer,請問大家如果培正都收, 你地會選擇那一間幼稚園呀?請問那一位家長可以提供一點寶貴的意見呢??
   1    0    0    0

考到先再諗, 培正比sc難考

Yes, agreed.  It is far more difficult to get in Pui Ching.

培正中學2009會考排名53/416. 一條龍就有d質素保障.

培正校風好、academic不錯,又一條龍,唔mind中文學校既話真係good choice!
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

e33895
Would you please let me know where can you get the information of secordary school's rank?
Thank you!
原帖由 e33895 於 10-12-13 11:33 發表
培正中學2009會考排名53/416. 一條龍就有d質素保障.

教育王國 » 升中派位 >> 升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料
2009全港派位中學banding及排位 20/04/2010
http://www.FreeUploadShare.com/DOWNLOAD/dbdf7709/School_Information_List1.xls

咁睇你會唔會俾個小朋友讀培小囉
如果唔讀培小,sc都係好學校,加上好多受歡迎o既小學都鐘意收sc學生

My son also got St. Cat offer. but i will let him study at PC if he get the offer.  the reason 1) 一條龍  2) 有學卷  3) good comment fr my friend who's child is studying in PC     ^v^

我覺得品格最重要。我是因為培正校風好,見到佢地中、小學學生好純,所以我揀了培正。

其實依家教育署新制度下, 唔再分英中/中中, 培正會唔會加多d科目用英文教和用英文教科書呢?

當然不會呢!培正最自豪是以母語教學教出品學兼備的學生,又怎會轉英文教學呢!

原帖由 SuperMimi 於 11-1-6 17:19 發表
其實依家教育署新制度下, 唔再分英中/中中, 培正會唔會加多d科目用英文教和用英文教科書呢?

我去年只幫阿仔考民生同培正,結果兩間都收。在等培正通知之前,十二月已到民生交留位費,靜待一月培正結果。最後五月份才決定交培正學費。
雖然培正係中中,但課本係英文。而且從幼稚園開始就鼓勵小朋友閱讀。這半年阿仔好開心,我同樣開心。
今年度嘅家長仲有幾日放榜。努力加油呀!

其實中文中學同英文中學有咩分別?
中文中學係咪只係英文堂教英文?
其他科用中文課本呢?

原帖由 babykei 於 11-8-31 23:59 發表
吾明"培正係中中,但課本係英文"...即係咩呀?

即係好似我地以前 (我個年代)
書係英文 不過老師用中文講解
‹ 上一主題|下一主題