用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV好??HKPS好??
go

KV好??HKPS好?? [複製鏈接]

小朋友性格好定,看書,寫字,都好喜歡,記性又好,唔係跳上跳下個類小朋友,總之比一個"定"字佢!!不過又好開朗成日唱歌,唔怕陌生人,9個月時已經講出成句句字.有語言天份,現時已經兩文三語好OK,無問題!!
由於佢語言天份好,所以在佢考N班時,我都一定選擇重兩文三語的學校,在HKPS已經返了幾個月,見佢又開心又OK,老師都說佢語言天份好高,現時KV又收,我地應該如何選擇???比佢返KV,日後爸爸可教英文,爸爸在外國大,媽媽可教普通話,媽媽在台灣大,不過擔心佢的開朗性格及唔怕陌生人的性格會減少!!!???(因為我深信是HKPS教出來的),如果比佢返HKPS....小朋友是否又學少左D咩野而父母在家又唔懂得去教的呢????請問如果係你地,你地會選擇KV OR HKPS??家人及我都好擔心選擇錯.........影響個B一生!!將來找小學一定會偏名校,私校,直資! THANKS !

0    0    0    0

我會揀KV,啲人多數担心KV比較嚴、功課壓力大、英文唔夠好,但偏偏你小朋友夠定、唔怕做功課,而且父母又能提供兩文三語的環境,Perfect Match,KV考名校亦有優勢。
原帖由 jcmchan 於 10-12-15 10:36 發表
小朋友性格好定,看書,寫字,都好喜歡,記性又好,唔係跳上跳下個類小朋友,總之比一個"定"字佢!!不過又好開朗成日唱歌,唔怕陌生人,9個月時已經講出成句句字.有語言天份,現時已經兩文三語好OK,無問題!!
由於佢語言天份好, ...

原帖由 karen55407 於 10-12-15 10:59 發表
我會揀KV,啲人多數担心KV比較嚴、功課壓力大、英文唔夠好,但偏偏你小朋友夠定、唔怕做功課,而且父母又能提供兩文三語的環境,Perfect Match,KV考名校亦有優勢。
...

THANKS A LOT !!仲有無多D其他人意見啊???

唔需耍咁痛苦喎, 你小朋友有咁好條件同環境, 讀邊間都唔會差太遠!

HKPS我唔熟, 但我仔仔讀KV的.

你說你擔心你小朋友的開朗性格及唔怕陌生人的性格會因讀KV而減少, 我覺得你有d誤解. 小朋友的性格是天生及加上家庭的影響, 學校没有那麼大的影響. 好像我仔仔, 佢已在KV讀K2, 佢天生唔怕陌生人的性格一樣冇變, 佢見到任何人也可以跟他說話, 會主動跟陌生人說話, 什至問人叫咩名、住那裡

KV 英文較弱, 要自己學phonics.

欣賞你目標清識,知道自己要求啲乜。比d信心自己同小朋友,我相信無論你選擇邊間,乜會是個正確的選擇o

重兩文三語的學校, also happy in school, must choose HKPS....

HKPS

咁兩文三語我會揀hkps!小朋友本身都咁定又點要kv訓練吖!我會專攻小朋友強項先

樓主, 不如你講下目標小學係邊d私校或直資? sfa, aps, tsl, cky已經好唔同要求.

如果喜歡小班教學,我會選HKPS。而且你仔仔已經在HKPS讀,仔仔上學又開心,如果你沒有發現什麽問題,爲何要轉呢? 我有朋友的孩子在KV讀,她跟我說KV是沒有普通話課的。我看到另一個朋友的孩子再HKPS讀,小朋友在K1的時候已經可以用簡單的普通話跟英語和其他人談天,所以我相信HKPS的訓練應該不錯。
當然,如果你想孩子早點適應小學的生活,我相信KV可以幫到你。

HKPS, very good!!!

原帖由 jcmchan 於 10-12-15 10:36 發表
由於佢語言天份好, ...

Wrong wording
好痛苦!?  how abt the feeling of no offer mama??

其實你當初覺得間學校好(hkps)
點解要去報kv?
我覺得你先要攪清楚kv同hkps嘅教學上有咩分別
同埋你想你仔仔學到啲咩
因為要清楚你想要啲咩先可以俾中肯答案你
兩間學校各有各好
總要取捨,冇可能全部都得到

Agree. Your comment is excellent.

原帖由 ling121933 於 10-12-15 17:45 發表
其實你當初覺得間學校好(hkps)
點解要去報kv?
我覺得你先要攪清楚kv同hkps嘅教學上有咩分別
同埋你想你仔仔學到啲咩
因為要清楚你想要啲咩先可以俾中肯答案你
兩間學校各有各好
總要取捨,冇可能全部都得到 ...

pls do not hold two offers.  many babies still do not have any seat.

Well, this post can lead to potential misunderstandings - let others wonder if you are really in this painful dilemma or showing off.  Maybe you don't mean it, nevertheless with such a perfect child you should have nothing to feel painful about..

I understand the struggle to choose between two good schools.

But it is probably a bit too much to say 好痛苦
Those mama without offers are even more 痛苦than you.

You should be happy and treasure your very gifted son. You should celebrate instead of feeling painful!

I can tell you to stay in HKPS. Both schools are strong in some areas. But HKPS gives a more comprehensive curriculum. Kids are smart in language and overall development. It is really a good school for smart kids. Since discipline and diligence is not a big problem of your son, then why bother to train him in KV? I am sure you will regret if changed.

Afterall, I think you apply KV simply because it is a famous school so you would like to give your son a try. However, I think HKPS is more suitable for him.

呵呵~~真係一樣米養百樣人,無唸到有些人的反應是...........,不過我都好多謝大家的意見!!
我回答大家以上一些問題:
1.小學......考佢十間八間名校,同佢死過!!如果多一間考入,我可選擇!!
2.如果有人覺得我用字"好痛苦"不對,在此講句唔好意思!我馬上改標題.
3.如果有人覺得我SHOW 野......甘你真係太過..........,叻過我小朋友多的是,有人考十間十間都收,間間都勁野.手上都留3 , 4 間慢慢唸啦!!你可以話佢地自私,但如果係你,真係目標未清楚時,為了小朋友小心再考慮都是好正常的,不是偷又不是搶,考慮多陣都不可以嗎???我好體諒佢地!!
4.當日為什麼去考KV , 就是有朋友建議我考多間100%唔同的,收了,再考慮是否自己及家人教回兩文三語..........現在收了.我想看看有經驗的家人如何給"有心"的建議.
**********最後我想講的是為何我甘"煩",因為我明白有些家長好心急在等位,加上我本身都是急性的人,所以我好想在今星期內決定,讓一個學位出去*********

‹ 上一主題|下一主題