用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 感統問題
go

感統問題 [複製鏈接]

我囝而家快3歲一向坐唔定喜歡跑但又容易跌到,比較無耐性容易發脾氣, 校長建議去邁步check下, 因為他在班房坐唔定, 我昨天帶了他去作評估, 結果係感統出問題, 邁步導師建議參加小組治療(包括ST,OT,PST),因初次接觸真係唔知, 想問問各位家長知否邁步OK嗎, 還有無其他更加好的訓練中心有感統訓練呢?可否給我一些意見.
   1    0    0    0

可以試吓健苗軒 http://www.kidsmind.org.hk/site/kids/home/index.html, 我的小朋友都試過, Staff十分有愛心....

原帖由 lamtsuiyee 於 16-12-2010 09:54 發表
可以試吓健苗軒 http://www.kidsmind.org.hk/site/kids/home/index.html, 我的小朋友都試過, Staff十分有愛心....

Thanks...lamtsuiyee, 想問妳小朋友讀完有無進步D?

其實見佢地玩d好簡單的遊戲 (如遊樂場的swing, fit-ball等). 成幾百蚊一堂, 我上了一個月後, 已經暑假, 我就每天帶咗去沙灘玩.. 都有進步...但中心的姑娘的確好有愛心....試試啦..

請參考公共圖書館有關書籍:在家照做可以加快學習
http://libcat.hkpl.gov.hk/webpac_cjk/wgbroker.exe?201012161158530011548+-access+top.all-materials-page+search+open+BIBSK+自閉%23%23A:NONE%23NONE:NONE::%23%23
衝破障礙 : 自閉症兒童家居學習課
/ 黃嚴麗慈著
自閉症兒童訓練指南. 3, 活動指引 : 模仿、知覺、大肌肉、小肌肉、手眼協調、
認知(理解)
認知(表達)

回覆 6# oscarbb08 的文章

去得 STEP 既佢都係會叫你做3T(Group), 不過我覺得開頭做個別感統好d, 因為小孩在Group 度多數都係唔專心, 走來走去.

多謝晒咁多位的意見

我個仔8歲半都係感統有問題, 由9月開始做運動, 問題改善左好多.我同去一間叫ounselling playground 遊戲輔導室上堂,$1380有8堂, 可能因為比較平, 地方比較迫和舊. 你可上網睇吓.www.counsellingplay.com.hk

原帖由 hunghung_66 於 18-12-2010 16:00 發表
我個仔8歲半都係感統有問題, 由9月開始做運動, 問題改善左好多.我同去一間叫ounselling playground 遊戲輔導室上堂,$1380有8堂, 可能因為比較平, 地方比較迫和舊. 你可上網睇吓.www.counsellingplay.com.hk ...

Thanks...hunghung_66

原帖由 hunghung_66 於 18-12-2010 16:00 發表
我個仔8歲半都係感統有問題, 由9月開始做運動, 問題改善左好多.我同去一間叫ounselling playground 遊戲輔導室上堂,$1380有8堂, 可能因為比較平, 地方比較迫和舊. 你可上網睇吓.www.counsellingplay.com.hk ...

Thanks...hunghung_66
‹ 上一主題|下一主題