用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 YBCR 之後....
go

YBCR 之後.... [複製鏈接]

各位家長,我個bb都有睇ybcr,依家基本上全套碟佢都識背(12-3 mth開始睇,now 21mths),我見好多家長話個bb未夠兩歲就識睇書,我想問吓你哋係買咩書俾佢睇? 我個仔已經識A-Z同1-10,我見0-2歲嘅書都係教A-Z OR 1-10,冇理由再買俾佢睇,但係之後見到啲4-5歲嘅書就好多字,好似未到佢個年紀睇,請問有咩好介紹?
   1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

你可以去圖書館睇睇.. oxford嘅reading tree 同read at home 都係由圖畫+簡單文字=>故事

不過~ 我大仔細個時, 我俾咗幾多生字書佢睇, 同埋帶佢睇實物.. 有時去完海邊就借d關於seashore嘅書, 睇吓圖同大字咁~

仲有~ 如果有時間, 可以教埋中文字! 好多字咭有圖有中英文字~ 阿仔有時知道apple 中文係萍果, 咁佢自己睇得多, 就認到個中文字!
如果真係想教好d中文, 有套書叫"基礎漢字500" , 幾好架!
恐龍家

THANKS~~~~

我想請教下 Oxford reading tree應該點樣開始好呢?我睇過個website, 但好複雜,好似stage 1都好多本咁!應該點樣同阿B開始好?睇邊本先好呢?
原帖由 小曳人 於 10-12-20 11:57 發表
你可以去圖書館睇睇.. oxford嘅reading tree 同read at home 都係由圖畫+簡單文字=>故事

不過~ 我大仔細個時, 我俾咗幾多生字書佢睇, 同埋帶佢睇實物.. 有時去完海邊就借d關於seashore嘅書, 睇吓圖同大字咁~

仲有~ ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 karanica 於 10-12-21 12:41 發表
我想請教下 Oxford reading tree應該點樣開始好呢?我睇過個website, 但好複雜,好似stage 1都好多本咁!應該點樣同阿B開始好?睇邊本先好呢?

應該有parent's guide 之類架!
我接觸到reading tree時, 阿仔已經可以睇到stage 3-4, 所以我無同佢由頭睇起.. 只知成套書係圍繞住一個家庭講嘅~ 應該讀邊本先唔係太大關係~
恐龍家

我見到有read at home成set嘅故事書
stage 1 - stage 5 total係30本 + 1本parent guide
但係我見啲內容用嘅字係past tense多
阿仔未開始返學唔知佢會唔會混淆咗呢?

where can buy reading tree???

醒目開學勳章

有無mama 用your child can read呀
內容好以唔錯....加強英文字運用....可以提高其閱讀理解能力及速度...
我都覺得識多D英文生字有用唔知有無人可以用過呢?

我就係當當網上訂英文圖畫書,都好多選擇,好多名家啲繪畫,連美感一起培養ar。 有啲有埋CD填,唔使下下都買教材咁貴。有一套幼兒英語分級讀物,Level 1 有50個字嘅生字量就可以自己看。
‹ 上一主題|下一主題