用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想"八"下3年級以上,首10名成績的平均分 ...
go

想"八"下3年級以上,首10名成績的平均分 [複製鏈接]

經常聽人講,小朋友3/4年級成績會有下滑,但真係好想知到底會跌多少呢?只想做一個統計,不是作比較哦.

我個女剛升3年級,平均分跌左8分係咪正常呢?

而5/6年級的首10名同學仔是否真係有很高的平均分呢?
   0    0    0    0

回覆 1# hisukilo 的文章

Luckly.   No, didn't drop, still went to a higher position in the class.

回復 3# miffy 的帖子

我呀女雖然平均分低左8分,但級排名同上次差不多,即是佢同級小朋友都有下滑情況出現,非常同意你見解(叻開一路叻) ,個人覺得,平均分係給自己參考,我亦清楚告訴女兒,你平均分低左係你自己有所退步,不要因為級名次沒有太大改變而對自己鬆懈.

not drop so much

PRIMARY 2 - 92.05第五名(班)
PRIMARY 3 - 89.75第十名(班)

回復 5# yovin 的帖子

即是幾分上落,都正常哦,其實都唔係外面d人講,有好大下跌情況.

係呀, 我地學校冇90分以上,影都唔知去咗邊!80到尾應該去到60名以外了!

原帖由 Planet 於 10-12-30 18:27 發表
但係前十名的學生, 平均分一定有接近90分or以上, 即佢地就算趺都唔會差太多, 因他們好多已超班, 所以卷深或淺都可以好高分, 相反中上游既學生係較多, 而分數亦好接近, 今日你考30幾40, 下次可能小幾分, 咁就跌幾十名 ...
wbmom

我地學校, 我仔上年最後個次失手, 平均分得81.x, 全級趺到去8x... 嚇死人....

原帖由 wbmom 於 10-12-31 09:33 發表
係呀, 我地學校冇90分以上,影都唔知去咗邊!80到尾應該去到60名以外了!

80到尾都有全級10-20名  ?????

原帖由 miffy 於 10-12-31 09:48 發表
我地學校平均分90以上, 講緊係全級頭10名。 80到尾都有全級10-20名。好慘。

原帖由 wbmom 於 10-12-31 09:33 發表

呢d分數真係好得人驚,d小朋友好勁呀,唔怪得d人成日話唔好同人比較,儘左力便算了.因為我自己要求唔係特別高,80幾-90分平均分我覺得已經ok了,因呀女只是普通屋村學校,並不是出名谷的學校,90幾分平均分已經可以是頭20.真的是天外有天,人外有人,好彩當年呀女冇派到一些名牌學校,如果唔係我真係會

原帖由 miffy 於 10-12-31 09:48 發表
我地學校平均分90以上, 講緊係全級頭10名。 80到尾都有全級10-20名。好慘。

我地平均分92-4都已經排到全級30幾,不過可能係份卷淺,所以平均成績高d,好難一概而論。

平心而論,我地學校低年班的卷真的唔深,但高年班的卷都幾深,但班高年班的成績都係咁排法,即是8字頭就算8到尾都跌出60名以外,頭十名果些學生收到份卷得90頭會喊的!

原帖由 qq123 於 10-12-31 14:29 發表
份卷深平均分咪低, 份卷淺個個有本事攞到9字頭, 所以8字頭名次唔知跌去邊。

通常名校都有呢d情況。
wbmom

Some schools won't disclose their student ranking, so difficult to compare before P6.

We only knew the ranking indirectly when we requested for recommendation letter from the Principal at P6.
‹ 上一主題|下一主題