用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家對劍鳴有什麼comment?
go

大家對劍鳴有什麼comment? [複製鏈接]

大家對劍鳴有什麼comment?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

學校算細, 學生唔算好多, 教職員好親切, 連無教嘅老師或者無跟過小朋友嘅姨姨, 都可以叫得出小朋友個名!
課程算深, N1已要求認字做功課, 小朋友亦慢慢學識自行完成功課.. 覺得好好玩!
老師都算友善, 開學初期會有電話到, 如果小朋友病咗, 個別老師都會打嚟問候, 小朋友有問題或需要老師幫忙, 老師亦會提供建議並樂意幫忙
N1無校服, 只穿圍裙 (慳返d~)
但書簿費比其他學校貴!  (KM K1 vs KV/SC K1)

N1得70%小朋友直升K1, 不過都好多都會轉去一條龍/SC/KV etc
P1 成績唔錯~

恐龍家

thank you for your sharing

原帖由 小曳人 於 11-1-5 22:12 發表
學校算細, 學生唔算好多, 教職員好親切, 連無教嘅老師或者無跟過小朋友嘅姨姨, 都可以叫得出小朋友個名!
課程算深, N1已要求認字做功課, 小朋友亦慢慢學識自行完成功課.. 覺得好好玩!
老師都算友善, 開學初期會有電 ...

DEL

我個仔12月插班讀緊n1, 返咗1個月多d, 我都未有好solid comment.  只係interview一陣, 因為一個老師唔好而否定一間kg, 係唔係快咗d???

如果compare個仔之前間kg, keenmind係好好多! 多野學, 阿仔好明顯識多咗好多野,佢返得好開心,日日都好願意返學!

原帖由 cycream 於 11-1-10 10:32 發表
我個仔12月插班讀緊n1, 返咗1個月多d, 我都未有好solid comment.  只係interview一陣, 因為一個老師唔好而否定一間kg, 係唔係快咗d???

如果compare個仔之前間kg, keenmind係好好多! 多野學, 阿仔好明顯識多咗好多野 ...

點樣可以報插班??? INTERVIEW 會要小朋友做D咩呀??

原帖由 chinyuentung 於 11-1-10 11:39 發表

點樣可以報插班??? INTERVIEW 會要小朋友做D咩呀??

因為我個仔係細b(0810), 原本佢係waiting list. 學校11月有小朋友唔讀,我個仔就插班12月返學.

interview 內容唔係好記得好detail,不過係group interview, 一班小朋友玩玩具, 老師問下家長,又問小朋友少少野. 之後講story, story內容係有講五官,睇下小朋友反應(會唔會識指自己五官), 最後叫小朋友爬/行過一個拱形門仔, 攞禮物仔(識講thank you就好d). n1 係無individual interveiw.

回覆 1# cycream 的文章

回復 7# cycream 的帖子

又問小朋友少少野. 之後講story, story內容係有講五官,睇下小朋友反應(會唔會識指自己五官)<----請問講英文or中文?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 馮師奶 於 11-1-10 14:45 發表
又問小朋友少少野. 之後講story, story內容係有講五官,睇下小朋友反應(會唔會識指自己五官)

由NET負責, 英語
恐龍家

belle2009:  阿仔之前係tko讀 greenville,讀咗1個月.

馮師奶: 講story係英文. 問小朋友就唔記得.

請問你個仔點番學?  搭校車定自已去?  TKO 番KlnT 小朋友會唔會好辛苦

原帖由 cycream 於 11-1-10 15:52 發表
belle2009:  阿仔之前係tko讀 greenville,讀咗1個月.

馮師奶: 講story係英文. 問小朋友就唔記得.

snow228: 我個仔係搭校車. 早上8點25分係屋企樓下上車(9點上堂). 中午12點40分到屋企(12點放學). 我有跟過佢搭校車,其實都唔係太辛苦. 早上都算好快(35分鐘), 放學兜去日出康城就用多d時間, 放學阿仔會係車瞓教,到屋企跟車ee會叫醒佢. 因為佢得2歲,跟車ee安排佢坐前d,可以睇實佢, so far都ok.

35分鐘都ok wor~  想請教你當初有無考慮學之園?

原帖由 cycream 於 11-1-10 17:32 發表
snow228: 我個仔係搭校車. 早上8點25分係屋企樓下上車(9點上堂). 中午12點40分到屋企(12點放學). 我有跟過佢搭校車,其實都唔係太辛苦. 早上都算好快(35分鐘), 放學兜去日出康城就用多d時間, 放學阿仔會係車瞓教,到屋 ...

Snow228: 我阿仔有考學之園(日出康城),不過係waiting list. 我今年同阿仔再考k1, 有英普班offer, but因為km讀緊加上sc收咗都係英普,所以唔會register. 有朋友既小朋友讀日出康城但quit咗, 因為佢覺得臭味問題嚴重. 你住tko?

回復 15# cycream 的帖子

cycream,你囝囝好叻呀,細B都咁多offer,可唔可以share下?我個係11月既細B,點樣可以有多D interview既機會呢?D application form其實都好standard下,好難突出自己喎,最怕人地見倒係細B就in都唔in

係.  你個仔好勁, 細b 都甘叨.   甘你地平時係咪同佢講開英文同國語, 所以有甘多英普offer?

原帖由 cycream 於 11-1-10 18:15 發表
Snow228: 我阿仔有考學之園(日出康城),不過係waiting list. 我今年同阿仔再考k1, 有英普班offer, but因為km讀緊加上sc收咗都係英普,所以唔會register. 有朋友既小朋友讀日出康城但quit咗, 因為佢覺得臭味問題嚴重.  ...

smalltungtung & snow228: 多謝你地讚賞! 我阿仔其實都係識d同年紀小朋友識既野,唔係超叻,不過就interview表現可以達平日水準既8成以上,我諗呢個係有offer既原因!

smalltungtung: 我都係填完表就交,無咩特別!一般kg,除咗講明唔收細b,俾得報就有得in, in得好唔好先係主要. 所以我會同個仔去下interviews, 同佢講去玩,等佢習慣去interview,臨場表現就穩定d. 而且平時俾佢多d同其他小朋友玩,見下其他大人,叫d大人問下佢野,都係有幫助! 不過小朋友本身性格都對interview有影響. 我個仔係happy boy,佢好鍾意上playgroup,通常玩時會有好多reaction,所以km同LH講story個part,佢係表現好,佢好投入跟住做動作,老師要小朋友回答,佢都係第一個出去,所以我諗佢係story呢part有多分.  

snow228: 我係屋企同個仔講英文+廣東話, 不過上playgroup係普通話playgroup,另外我有套書仔cd係普通話教佢,佢就有基本普通話知識,in sc時係好簡單,唔係對答,只係follow老師instruction,阿仔就完全明白照跟! LH完全無考普通話,不過我地用英文IN,而唔係廣東話.

回復 18# cycream 的帖子

cycream, 好詳細呀, thanks a lot! 可唔可以再share下上過咩playgroup呀? 我見好多international既kinder都有比一歲or even below上既playgroup,唔知對BB有無幫助呢?

阿仔由11個月大開始去東山語言,一星期返三堂,包括日文,普通話&french,而加返咗n1都keep住上.

我曾經睇過2-3間其他playgroup,最後都係留係東山. 原因係我覺得for咁細既小朋友d playgroup其實來來去去都係差唔多(純粹個人感覺),一係玩gym訓練大小肌肉,一係就係玩下玩具/唱歌/講故事/食下野果種,對我黎講要近d屋企,地方唔好太細,老師有心機,小朋友開心! 我覺得東山比較近屋企,反正playgroup都差唔多,東山又可以學埋不同語言,阿仔又開心, 咁就上lor! 最開頭我都諗過tutor time, 但佢地好full, 一直無位,不過諗返,都無必要去到kln tong上(太far away). 因為無上過其他kinder搞既playgroup,我唔知佢地有幾好!

東山都有小朋友5,6個月開始上,有無用真係唔知. 因為有2個小朋友都係5,6個月開始上, 一個真係好叻,一個好似仲差過其他小朋友,所以我都唔知. 不過我就覺得上playgroup有一定幫助,小小野一定學到,又可以俾小朋友同其他小朋友接觸都幾好.
‹ 上一主題|下一主題