用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家對劍鳴有什麼comment?
樓主: camillehui
go

大家對劍鳴有什麼comment? [複製鏈接]

原帖由 小曳人 於 11-1-14 10:37 發表

一個講咗咪算囉..駛唔駛圍我喎!:cry:

sorry sorry, 鍚返鍚返xoxoxo

原帖由 cycream 於 11-1-11 19:06 發表

唔駛客氣!上年報n1,我都有d沮喪.阿仔係細b,雖然區內kg都收佢讀n1,但原先km同LH都係waiting list.10月底km通知可以插班讀n1,個心就定咗d. 而且今年in k1,阿仔表現就好好多, 最後sc 同 LH都收咗.

老實講細b考n1係 ...

聽聞那位小朋友由KM轉了去LH,你真好運

回復 36# LMCK 的帖子

謝謝﹗

好彩在3月頭,不太近我的預產

回復 1# kristinecheng 的帖子

你有hkps 係手, 還會考慮KM and LH?

回復 45# snow228 的帖子

其實唔會,因為HKPS會比較適合兒子的性格,而我自己本身都唔想催谷佢同埋很喜歡學校的reading scheme。不過hkps未offer之前,我已交了兩間的報名表(我仲麻煩咗LH兩間分校張我份application轉黎轉去好多次),所以我會睇自己既身體情況(我4月生2nd b),如果okay既話,就當親子活動玩一日囉。

去到又要排隊, 又要等, 又唔知洗唔洗日曬雨淋, 我係你就休息多d, 無謂甘辛苦, 為左有更好offer 就話博一博者, 呢個"親子活動"都幾辛苦, 小心身體呀

回復 2# kristinecheng 的帖子

Snow228 and belle2009,

多謝你們的建議,我只不過在此路過留言一句,想不到引起你們這樣大反應,原本冇意冒犯大家,亦不希望在此引起任何爭拗。

其實我們去不去其他學校inteview於其他人何干呢?我沒有說一定去,而且即使去,小兒也不見得有幸取錄。我只是感謝某學生家長留言告知interview日期,想不到一言引起千尺浪,如果我的拙言令各位感到不快,本人在此向各位致歉。

不管怎樣,也祝福你們的小朋友能在interview中有所表現。

sorry 我也冇意冒犯你, 我只是關心一個就快生的大肚婆, 就是這樣沒其他用意, 自已也做過大肚婆, 明白, 任何事都比不上肚內的孩子重要, 我只是怕人多影響你, 你去不去也不會影響其他人取錄機會, "多你一個唔多, 少你一個唔少"

醒目開學勳章

原帖由 kristinecheng 於 11-1-19 12:17 發表
Snow228 and belle2009,

多謝你們的建議,我只不過在此路過留言一句,想不到引起你們這樣大反應,原本冇意冒犯大家,亦不希望在此引起任何爭拗。

其實我們去不去其他學校inteview於其他人何干呢?我沒有說一定去,而且即使去,小 ...

唔好動氣呀, 各人有各人的選擇, 唔好介懷.

我上星期六(15號)同細仔去in基督教中心幼稚園, 我見有個媽咪個肚又大, 陀得已經好低, 一睇都知快生得, 跟住有個老師八卦問下佢, 個媽咪話預產期係後日添(即係17號), 我諗佢而家已經生左都未定.

其實, 我細仔今年都係要in劍鳴的, 希望學校會收埋細佬讀N班啦, 咁我就唔駛樸兩間學校接送喇, 我暫時得迦南有OFFER, HKPS同啟思都reject, waiting都無

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 LMCK 於 11-1-19 19:33 發表

唔好動氣呀, 各人有各人的選擇, 唔好介懷.

我上星期六(15號)同細仔去in基督教中心幼稚園, 我見有個媽咪個肚又大, 陀得已經好低, 一睇都知快生得, 跟住有個老師八卦問下佢, 個媽咪話預產期係後日添(即係17號), 我 ...

祝好運!

我都希望你成功呀! 咁出年到我就唔駛咁擔心嘛!
之前見好幾個媽媽分享, 個個都話有收埋細佬 (唔知點解咁啱個個都仔細佬!)

恐龍家

回復 51# LMCK 的帖子

我沒有動氣,只是奇怪在有關KM的post留言一句「多謝」,就引起別人的「關注」,無啦啦提我有其他學校的offer,其實都有點驚。這件事其實都是我有錯多,而且離了題,也感不好意思。

基督教中心也是一間很好的學校。當初曾是我的top target之一。只是安排給我interview的時間剛巧是我兩公婆行畢業禮的時間,學校不安排改時間,建議由公公婆婆帶小朋友去in,可以他們3人也要出席我們的畢業禮,加上收到另一間target的offer,便放棄讓給其他小朋友。希望你的孩子可以得到offer,當然也希望你們在km的interview中成功,兄弟能夠一起返學放學,就最理想了﹗

我老公啱啱去交表, 不過學校唔收呀, 因為阿囡係11月細b, 咁我老公都問咗會唔會交咗form先, 做waiting, 咁到時開學如果有位就可以候補, 不過老師都話唔得喎, 因為會有好多人waiting; 仲叫老公8月開始留意, 直報11-12年k1 其實今年都好多學校唔收細仔, 但so far 又冇學校叫我哋出年再報pn, 反而間間都話直報k1, 不過我估出年要入心儀k1都好難, 話晒09都好多bb; 但我哋又冇話唔開心,咁有得選,學校都應該收大b先(pn), 冇理由幾個月學費都唔收等細b讀, 唯有希望阿囡出年醒啲可以同啲大b爭過

回復 1# hobby 的帖子

原帖由 hobby 於 11-1-20 10:42 發表
我老公啱啱去交表, 不過學校唔收呀, 因為阿囡係11月細b, 咁我老公都問咗會唔會交咗form先, 做waiting, 咁到時開學如果有位就可以候補, 不過老師都話唔得喎, 因為會有好多人waiting; 仲叫老公8月開始留意, 直報11-12 ...

都報K1你會發覺做細B好有好處

回復 54# hobby 的帖子

Hobby,唔洗灰心,好好裝備今年,出年努力考KM既k1,因為佢地既n1唔係100%直昇k1,有部份位會預留校外小朋友考入去,所以出年都仲有機會。

回復 2# Cutemom0808 的帖子

點解細b 考k1 有好多好處?  你係咪指有機會考二年今年唔得出年做超大b, 定係學校出d 題目會易d 就番細b 呢?

小曳人,
你講起又係wor,我識o個d同學仔都係細o個個係仔xddd
hobby,
其實張form已經寫左係收2009年8月31日前出世的小朋友阿,所以冇辦法啦(應該係今年新policy,因為舊年n1 interview 我都見到有細b)

原帖由 snow228 於 11-1-20 12:46 發表
點解細b 考k1 有好多好處?  你係咪指有機會考二年今年唔得出年做超大b, 定係學校出d 題目會易d 就番細b 呢?

Yes, 很多時interview不是求答對而是看你b的反應,細b去in只要反應如果超出老師預期能做的事便好大機會,不成功要可以第2年再in。而有些學校好像Victoria更有細仔班。而大B也不一定有著數因為interview時開始進入trouble 3,interview表現可以好差。所以我的結論是在一般情况下3-5月B應是perform得最好最穩定的,而以年紀計最不著數是8月出生了。
‹ 上一主題|下一主題