用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德信上午和民生下午,你會点揀?
go

德信上午和民生下午,你會点揀? [複製鏈接]

如題.
如果揀德信,很可能可以直升小學. 但民生就只得60%可以直升.  不過民生的程度就此較高一些.  真頭痛.
   0    0    0    0

德小好像是中文小學,德幼不是一條龍只是靠派位入德小,大部份德幼學生可上返德小因不是很多人揀德小(不喜勿插)。

我自已會揀民生

基本上話得60%上番民小, 但其實90%以上上得番, 因為民小係私小, 總會有家長唔想俾錢而選擇大抽獎, 有會有d家長因居住地點遠而又唔上民小(因為小學番7:55am, 我住大圍都要6:30起身, 所以再遠d就真係好辛苦!) , 又又會有家長住個區嘅校網好好, 而唔上民小.....
所以一班都會有1/3走左, 只要你小朋友唔係太差, 又跟得上民生課程的話, 上番民小係好大機會的.....
不過我都有聽過有老師同家長講小朋友唔理想, 叫小朋友改善, 如果唔係真係唔會俾小朋友升民小...所以唔好諗住入左民幼就放心晒, 因為民幼為涵接民小, 都會對小朋友好多要求....家長都要放好多時間係小朋友身上呀~!!

ps. 民生係唔係下午班都冇所謂的!因為k2都係會轉番上午班, k3又會轉番下午班....
總有一年唔合你心水....hahahahaha

不是很多人揀德小  德小不好嗎

唔洗問呀媽?

原帖由 LamCoco 於 11-1-7 19:40 發表
不是很多人揀德小  德小不好嗎

Not comparable to MS of course.

相信十個有九個半都會選民生, 另外半個可能因為住在近德幼.

梗係揀民生!都唔同level!

撇除民生好過德信好多班唔多講外,如果你真係讀左民生kinder后唔like佢小學想讀返德小,你大抽獎果陣揀德小中獎機會好大,因為大部份揀德小既都係德幼,竟爭唔大。

相反如果你讀左德幼想考入民小就好難了:idea:
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

多謝大家的意見.
‹ 上一主題|下一主題