用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 DEC 09 BB 有什麼好嘅幼兒園可選?
go

DEC 09 BB 有什麼好嘅幼兒園可選? [複製鏈接]

DEC 09 BB 有什麼好嘅幼兒園可選?
   0    0    0    0

回復 1# alice719 的帖子

我係新手媽媽,我都好需要有關資料,因為我bb都係 Dec 09

回覆 1# alice719 的文章

係呢 alice719 打算比bb幾時返幼兒園?我都好煩惱,因為聽講好多學校唔收細b。

My baby is also a small baby Nov 09 and you can try Funful and Zenith.  They accept small B.

我諗你先要決定去邊度讀書,自己個區還是九龍塘名校區.
1.如果係自己個區,你可以上教統局個網頁,揾清楚自己區內有咩學校開幼兒班.然後再看看果d學校既收生清況,越多人多當然間學校越好.最後再看看呢d學校既申請方法.
2.如果你想選九龍塘區既學校,我地呢d細仔已經無得選啦!試吓讀方方pg(佢會收返你讀n)或者呢兩日迦南可以俾細b交表.其他以我所知就唔收啦!當然你可以選超貴既多多或耀宗.(收既機會大好多)
希望幫到你.

我建議九龍塘基督教中心幼兒園,老師非常有愛心又關顧
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我今年份申請表好似唔俾8月後既b報.

回復 7# 梅媽媽 的帖子

其實今年係多咗學校話09年8月 or 10月之後出生嘅不接受申請, 我怕出年k1最難同啲大b爭

應該唔使怕,一定爭唔過大仔.09年出生率好高(一年高過一年)我地班細仔要揾定後路.我諗住報埋屋企樓下極普通幼稚園,今年連呢d年年收生不足既學校都無位插班,你話死未

我唔係細b媽,不過我best friend係,所以我都有幫佢留意下。

如果係dec b,可以試吓迦南(開始接受細b報名)﹑學之園﹑victoria﹑同一啲屋企附近既教會學校。雖然好多出名的學校都寫名唔接受細b報名,不過如果真係心儀既,不妨打電話問or even寫封求位信去以表誠意,機會可能渺茫,不過唔代表冇。

對細b黎講,k1既interview應該會好好多,大部份既學校都接受細b報名,而且我見好多細b都有好好既offer(當然dec b既媽媽亦可選擇等多一年做大b),even唔讀n1,自己上playgroup及training,都有好多bb考到好k1。

所以唔好灰心,諗清楚想bb將來讀邊一類小學,再為佢制度唔同既考n1策略。因為我上述講既學校,已經係cater緊不同類型既小學。不過都可以報咗先,interview既過程中會啟發到自己想要啲咩。

回復 9# 梅媽媽 的帖子

haha, 我屋企附近嗰4間pn已經話唔收啦, 不過算, 依家都總算有得讀, 只係唔會好平嗰啲, 亦唔係話好多人話好嗰啲咁囉, 而worst case 就係讀得唔好就退學, 但問題就係6299話搞阿囡唔點,仲要求要返全日(居然唔理事$$嘅問題)

所以出年都唔知點好, 因為心儀嗰啲都係半日

你住邊區呀?
我個囝都係0912BB,
我樓下間國際班IN完肯收佢讀PM,
我都無諗九龍塘咯,
因為多數都唔收,
我寧願等讀K1時再去報過~

回復 2# hobby 的帖子

全日真係幾貴嫁喎!耀宗全日過萬,不過差不多一定收,而且全日班下午一般都訓覺,自己覺得有d浪費
唉! 祝你好運,也祝所有細b媽兔年行好運.

回復 12# kingigi 的帖子

我住大圍呀
連mos都報埋, in 咗一間international (得 pm waiting), 一間呢個星期六會in, 我估3/4月開始都仲有得in, 因為實有大b放返啲位

回復 13# 梅媽媽 的帖子

過萬真係俾唔起lu, 依家收嗰間都差唔多5千, 真係冇錢生3個,都唔知政府點解會咁樣鼓勵人, 唔通真係個個都好有$$

我B dec09, 宜家返緊Tutor Time Playgroup, 佢地offer priority enrollment for N, 2012 jan 可以返N, 我都心大心細唔知報唔報好, 要先交兩期$7400先, 都幾貴,加上我想仔讀local stream 但TT係international, 所以想報其他, 我try Cannan但未有result

我個仔依家返緊方方pg,如無意外應該可以插今年尾n班.方方來年加左600大元學費,如果佢一月出世我實由佢插班多早一年交少600一個月,慳唔少.佢唔使in我地可以直升係我地d細仔最大既保障.

方方好嗎?

回復 17# 梅媽媽 的帖子

梅媽媽,
我估我個囡都有好多機會會今個12月(但依家想出年1月,因為12月返得半個月咋)返方方,如果康傑冇full day位,請問你知唔知internationl stream多唔多中國人呢?

我地返pg夠歲去讀pn既同學仔唔知返咩班,但大部分得下午班了,真係唔知國際個邊情況.
  但就有同學婆婆話都頗深,個女算太差十一月插班都追得好辛苦.
我地有機會做同學仔喎!
‹ 上一主題|下一主題