用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正 vs 金巴倫 : 點揀?
go

培正 vs 金巴倫 : 點揀? [複製鏈接]

兩間都係收我呀b am class.
其實培正我打定輸數...  點知又收左佢.
我知道兩間都係好學校, 我好驚揀錯.  
兩間的收費又差幾遠呢???
   0    0    0    0

原帖由 yellowriver01 於 11-1-13 17:13 發表

培正扣完學券一個月5XX 1年 收10期

回覆 2# yellowriver01 的文章

甘都要稔? 係我就好了.

回覆 3# jacky123 的文章

金巴倫都好難入架咼...  同埋佢用既啟法性教學我都好buy...

我就TL同SN選.
暫時鐘意SN多D,因比較適合我小朋友,地點又較合宜.
TL雖係一條龍,但深怕唔適合既話,一路讀上去,小朋友未必發揮得好.另,我仲有更心儀既津小,希望抽到或者扣門入到啦!
不過都未落實,仲有時間諗既!
你既小朋友,較適合邊間呢,地點邊間方便D呢?你係咪心儀培小呢?
人人都話一條龍好,但人地情況同心水同你唔同,啱人地既未必啱你小朋友!人云亦云,未必最好.你既小朋友,你最了解!
但如果你既準則,係最緊要小學有BACKUP,咁就梗係培正啦!

原帖由 yellowriver01 於 11-1-13 17:13 發表

回復 5# littlecook 的帖子

唔好意思, 唔知TL stands for 邊間.  

培正金巴倫地點其實差唔多.  

其實撇開一條龍的好處, 就師資等其他因素係唔係培正好d呢?  講真 : 一條龍係方便個家長, 對小朋友可以話係冇乜實際幫助.   我亦係唔會怕幫小朋友做多d野而唔揀其他好d既option.

本來我真係好buy 金巴倫既教學方法, 但係呀b而家越黎越唔聽話.  如果放佢係金巴倫, 可能會越黎越夜...  所以, 希望培正既品育可以幫到佢.  

最後, 再睇下d學費, 培正一個月500, 金巴倫一個月2500+, 真係好難揀.

親子童讀樂

最重要係你想小朋友讀咩小學? 私小/直資 定係你家個校網好好, 你有一間好好嘅津貼/官立 小學你小朋友一定入到? 如果你放心由政府派位讀邊間都冇所謂啦.

我就係金巴倫同沙田聖心簡,都同你一樣,一間有學卷一間無,除左學費的分別之外,仲係怕會簡錯,我賞試問個仔鍾意讀邊間,佢又答我:金巴倫。都仲諗緊,未決定到。

回復 8# xeniatai 的帖子

我個仔都係答我金巴倫呀......................  
唉, 下個week前金巴倫又要俾錢啦!!!  點算...

我都係下個星期要去交錢,我本人就好鍾意佢小班教學,同埋英文會好過聖心,但聖心就有小學做backup,佢也呢年出世的小朋友實在太多,我又擔心叨門都要同人爭崩頭,再加上老師昨天打比我話個仔好似好怕上英文堂,老師問佢都好細聲答,好似無咩信心甘,唉,都吾知點算。

係羅...  而家d小學, 幼稚園越黎越多校友...  而家再唔入, 遲d可能會輸俾d連太公都係同培正既同年小朋友...

原帖由 xeniatai 於 11-1-14 12:20 發表
我都係下個星期要去交錢,我本人就好鍾意佢小班教學,同埋英文會好過聖心,但聖心就有小學做backup,佢也呢年出世的小朋友實在太多,我又擔心叨門都要同人爭崩頭,再加上老師昨天打比我話個仔好似好怕上英文堂,老師問佢都好細聲 ...

To : yellowriver01 & xeniatai

我同你地個case差不多,我係金巴倫同祟真之間取捨,很煩惱,很怕會為囝囝選錯。 而且都擔心有學券的學校會較淺。

回復 7# yellowriver01 的帖子

TL=真光
係呀,如真係讀SN,就要學呢樣學果樣...
雖然係辛苦D,但學到野都係自己既,唔會浪費.只不過唔知自己個小朋友,能力有几高,學到几多,有几好表現啫!希望唔駛迫佢啦!
另,雖然SN學費貴D,但日日有英文既嚟講,又唔算貴架啦!如果讀真光/培幼,就幼稚園平,但小學就成30000一年,成六年!TL就好D,仲比你大抽奬,但培正就真係預左直上!睇你想點啦,如果SN+叩門(假設大抽奬唔太滿意)入到津校,整體花費都可接受既.
講德育就TL/PC都無得頂啦...但3個鐘頭,顧得呢樣就顧唔到第二樣,所以學術就慢慢嚟囉.我唔係話唔好呀,只係要配合返小朋友,你响課餘補到學術,咁TL/PC都係好好既選攞.如果自己有信心教得好小朋友德育,返學咪專攻學術囉!
雖然我依家大條道理讀SN,但若然將來抽/叩唔到OK既津校,我可能會後悔...

金巴侖係好.
不過培正都唔差, 仲有一條龍. 我就一定選培正.
何況08年出生率咁高.

原帖由 littlecook 於 11-1-14 16:13 發表
TL=真光
係呀,如真係讀SN,就要學呢樣學果樣...
雖然係辛苦D,但學到野都係自己既,唔會浪費.只不過唔知自己個小朋友,能力有几高,學到几多,有几好表現啫!希望唔駛迫佢啦!
另,雖然SN學費貴D,但日日有英文既嚟講,又唔算貴 ...

Deleted

原帖由 yinghung1234 於 11-1-14 17:25 發表
我想金巴倫同培正最大分別是英文程度吧 (講錯請指正), 如果家長覺得英文是很緊要 , 凌駕於其他各方面 (個人覺得其他各方面培正會優勝) , 咁咪揀金巴倫囉.

個人覺得幼稚園教育最重要是家長 , 不是學校 , 但到小學就 ...

何以見得SN英文情度高?不一定是有NET代表英文好,家長最好了解他們的教法是否有效才作決定,說不定他們的水平跟你在PC讀在外自已補差不多,如果是這樣又有何决擇?

我係SN用家
SN英文程度高唔高我不知道, 我唔知你用咩黎比較(國際學校? ST CAT?) 英文程度高唔高應該唔係靠晒學校架麻...在家教育都好重要...

我只知K1已經教phonetic, 每星期都要學生帶一件物件番學校SHOW & TELL, 每日都有45MIN英文堂*NET
& SN可能是小班教學, 睇得出班主任係好緊張D小朋友, 好有愛心, 就算唔係班主任都識我女女個名!!小女每天都開心上學去我已經好滿足, 英文程度高不高已經不重要了...最緊要她開心已經足夠~

#就算入到一間幾好幾好GA英文KG, 而老師又無愛心, 又唔細心, 咁又如何呢?
始終小朋友都仲細, 我覺得搵一間用心辦學, 老師有愛心比任何野重要些...

原帖由 jswailam928 於 11-1-14 20:40 發表
我係SN用家
SN英文程度高唔高我不知道, 我唔知你用咩黎比較(國際學校? ST CAT?) 英文程度高唔高應該唔係靠晒學校架麻...在家教育都好重要...

我只知K1已經教phonetic, 每星期都要學生帶一件物件番學校SHOW & TELL,  ...

You are absolutely right of course. It would be great if more 用家 come out and share with us the details!

回復 1# yellowriver01 的帖子

你有選校標準嗎?如果沒有一切都是空談。建議你根據孩子的特性,按重要性順序定三個標準。舉例如下:

英文?中文?(要參考家庭對孩子語文的幫助。)
龍校?學校對孩子性格的影響?
學校對考心儀小學的幫助?

我認為孩子喜歡哪所幼稚園並不重要,只要他不是特別討厭就行。

我就是這樣幫小兒選幼稚園的。
‹ 上一主題|下一主題