用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正 vs 金巴倫 : 點揀?
樓主: yellowriver01
go

培正 vs 金巴倫 : 點揀? [複製鏈接]

原帖由 jswailam928 於 11-1-14 20:40 發表
我係SN用家
SN英文程度高唔高我不知道, 我唔知你用咩黎比較(國際學校? ST CAT?) 英文程度高唔高應該唔係靠晒學校架麻...在家教育都好重要...

我只知K1已經教phonetic, 每星期都要學生帶一件物件番學校SHOW & TELL,  ...

我都覺得如果老師有 heart 係非常重要 ~

小女n1時讀一間30+一班ga學校, 可能好多學校都係30+一班,
那時小朋友真係太細了, 學校根本take care唔到咁多學生, 番了一年n1, 老師都沒有打過黎亙相了解, 小女生病亦都無打黎問侯, 每天我都會去接她放學, 每次老師交番個女比我就拿拿聲走人, 根本無機會無時間停一停傾下計, 番左一年n1唔知我個女做過d乜野野, 我呢一刻會覺得浪費左幾萬蚊比佢讀n1, 選學校真係要好用心, 不是聽人講好就好, 不要聽個名, 九龍塘都不是間間好學校, 有些好的學校又適唔適合自己仔女呢? 唔好人云亦云, 一定要好用心了解學校岩自己仔女啊, 不要為左個"名"校而選錯校~

經過小女讀完呢間n1後, 感受到搵一間用心辦學, 老師一定要細心,愛心, 有交帶, 學校要透明度高, 最好小d學生, SN正正是我想要的學校~

希望各位MAMA都搵到一間適合自己小朋友的學校...+OIL~

Still haven't reiceived PC letter, hope will get it later today.  My boy also got an am offer from St. Nic, so waiting for PC's result for decision.

如果喜歡小朋友日後升讀中文 中、小學,培正都幾好。

Agreed. Teachers' heart is very important.

原帖由 babeBBDoll 於 11-1-15 00:28 發表

我都覺得如果老師有 heart 係非常重要 ~

回復 19# Cutemom0808 的帖子

我又係SN用家。
囡現時K1.
因我已有一大仔讀緊我幾滿意的津貼小學, 囡如無意外會跟住上。
當初揀SN因他能合乎我涵接哥哥小學要求:
1.英文有phonics學
2. 每天有net
3.有普通話
(以上全部我經驗之談, 係好重要, 哥哥細時間kg無, 要全部比$外面學, 花$and 花時間, 所以我想校內已有埋)

學術方面, 我需要中英數平均, 因囡囡無乜考私校直資的壓力, 想佢愉快學習。另一方面間津小程度亦不淺, 所以kg課程亦不能太淺。

讀了一學期SN, 我很滿意囡囡的進度, 課程有系统, 學校行政亦井井有條。最主要係老師很關愛小朋友, 與家長恆常溝通...這種感覺是當年我仔仔讀了3年那間所謂名牌kg所沒有的。

或者當初SN並非我的首選, 但現在我好慶幸自己的選擇。

我認為SN是kowloon tong低調而用心辦學的好學校, 或者只因過幾+年一直小班教學, 人數不如其他大校所以無太多人留意。

但我認為以教學質素,資原, 校園環境及地點及學費...SN是幾超值的。

至於培正, 因為有小學直上, 亦有很好的校譽...如果我無哥哥間小學back up, 都會考慮啊!不過若樓主心儀的另有津小, 可能目標就是一間能"打好個底"的kg了!

回覆 26# agugi 的文章

agree...

agugi
可否分享下你仔仔讀邊間津小?
唔方便公開, 可pm me...thx~~~

多謝大家的意見...  
我而家有70%揀培正, 30%揀SN...  

講真, SN 20人一班, 培正 30人一班, 老師對學生既關懷真係爭好遠...
‹ 上一主題|下一主題