用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣為讀小學做準備?
go

點樣為讀小學做準備? [複製鏈接]

小女由K1至宜家K3都係讀一間程度較低嘅幼稚園, 著重紀律、禮貌多過識字、串字, 小朋友返學開心, 每曰得1至兩樣功課, 家長同小朋友都很輕鬆, 可以有時間學琴、游水、跳舞等。

不過都驚小女升小學追吾上! 所以都有同伛去學Kumon, phonics, 中文。希望伛吸收得幾多就幾多啦! 無特別係屋企"谷"伛, 只係間中温下。

不境, 宜家K3- 6歲啦, 其他小朋友嘅功课係寫生字如 "警衛", 理解中英文短句結構, 計算雙位數既同時, 小女既學校功課仍然留於 eg 生字-fan, nut, 拍手,年糕, 4+5=?, 最長既短句-the milk is white, 妹妹吃水果, etc.

打算暑假"谷"下伛去上d中英數補習班,及在家"鞭擦"一番。會吾會大遲?

有吾好方法或course介绍下呀?

心急人上
   0    0    0    0

我覺得係睇你小朋友吸收力強唔強姐~
如果佢對宜加學嘅野掌握得好好,咁佢上小學都應該ok la~
但如果佢讀極都唔入腦, 咁就要補佢讀書技術, 反而唔係補書本上嘅野喇~~!

K3 依家學4+5 唔緊要,最緊要學期完時教咩先?!?

咩都假, 教女女可以自己去廁所, 要獨立, 人有3急架, 到時無人理架啦.
*****藍藍天空掛著我的夢*****

原帖由 35C9 於 11-1-21 22:37 發表
咩都假, 教女女可以自己去廁所, 要獨立, 人有3急架, 到時無人理架啦.

yes, 呢樣最緊要, 尤其是開大.

唔知過來人認唔認同: 趁幼稚園快d帶去玩多d, 上咗小學好忙.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

回復 6# wittymom 的帖子

K3已6歲, 即係"大女"啦, 吸收和反應都會較其他小朋友優勝的了, 不用谷! 反而應多閱讀(中英文書), 讓她有多d空間思考和吸收, keep住她的興趣就真!

醒目開學勳章

原帖由 kikiboy 於 2011/1/22 18:00 發表

yes, 呢樣最緊要, 尤其是開大.

唔知過來人認唔認同: 趁幼稚園快d帶去玩多d, 上咗小學好忙.

非常認同
父母更要多D去拍拖,外遊...否則都唔知要捱多少年先再有機会了

吸收力 - 普通
掌握讀書技術 - 一般
自己去廁所 - ok
閱讀(中英文書) - 有興趣
思考 - ok

小女係學習上相比同年齡孩子,無論言語的表達或學校書上知識吸收同掌握比較差, 似乎不願比心機或記性差, 連Aa to Zz 都可以 skip 幾個, 你話arh!

希望 push 下伛, 看看有無進步空間la.

可以點 lei??

練習spelling?

回復 1# wittymom 的帖子

多D同佢睇中英文圖書, 等佢吸收多D字. 特別係中文, 最好多D詞語打底, 要識寫識讀, 因為考試要造句, 不供詞填充, 唔識寫的話就會失好多分, 其次係閱讀理解, 睇完篇50-70字的文章, 就問問題, 唔明篇文或唔明條題目又會失分.

英文就串字, COLOUR, ONE to TWENTY, 文具eg pencil, ruler, eraser, 打招呼eg good morning, good afternoon, thank you, goodbye, 動物名稱

一d簡單的grammer.

數學主要係1-20內的+ -, 當中有d文字題咁.
以上係小一上學期的部份內容

ps 我囡囡舊年預備升小一的暑假, 每日都要佢寫中英文生字各一版, 我覺得都有d幫助.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

thank you, thank you

真係有幫助嘅 inform

希望多d Mama 分享

我由k3暑假開始比囝做學林數,而家p5數學成績一直都幾好,解題好快。

what is 林數?

"學林數"是比較注重解題的數學練習,在書局可以買到。如小朋友年紀小,最好同佢一齊做,解釋比佢聽。

樓主我都同你有相同問題, 我仲要係孖女tim. 讀緊一間以標榜創意思維但HEA HEA地的幼稚園. 我好多時都唔知對女學左什麼. 加數都係我自己比佢做, 學校都冇比習作佢地返屋企做, 總之"原來什麼都沒有". 我之前都好緊張, 成日都諗住佢地點上小一, 不過過份催谷會有反效果. 所以而家每日佢地做完功課比佢地玩一陣, 同佢地讀下一兩頁英文書. 又比佢地玩下, 總之分開哂黎做. 唔想一尾谷. 我兩個女唔係果D可以係甘做冇投訴的小朋友. 所以我連kumon都冇報. 有時咪自己tailor made d寫字練習比佢地做, 但係都唔可以做甘多. 少少少少等佢地唔好反感. 我之前對佢地真係一日鬧到黑, 攪到佢地反抗, 母女關係都差哂. 我而家都嘗試"放下". 盡量用輕鬆心情面對, 不竟好多心理學家都唔贊成催谷孩子,反而提倡要讓孩子活得更開心. 我爸爸講得好岩, 係龍始終係龍. 佢係得既就算而家唔谷佢第時都係得. 唔得既而家點谷佢都一樣唔得.

唔好意思, 有點離題. 不過見到樓主個topic忍唔住要留言 .
‹ 上一主題|下一主題