用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Interview 後感
go

Interview 後感 [複製鏈接]

大部份Interview 已經圓滿結束, 大家有什麼感受或得着可以一起分享?

我自己有以下見解:

1. 其實講到尾都喺睇平時家長點train小朋友. 如果教得好同全面,面對各形式的interview都無難度. 平時家長要對小孩有充份了解,知送佢弱項及早改善. 呢樣無疑full time Mom 喺有著數.

2. 有50%其實喺In家長,家長點答問題極之重要.呢點就喺好多人忽略的地方.尤其喺Daddy,唔可以只靠Mommy. 有時可能baby做得好但parents答得唔好累事. 要答得好就要搜集資料知間學校要咩人.

3. 報多少及哪些學校呢D策略亦會形響自己心理質素,一定要有backup學校.

4. 我覺得其實In得好自己心裡有數,出來結果亚非与想像相差太遠,所以我並唔相信喺luck!

希望各位的分享! Good Luck to all BK parents!
   0    0    0    0

多謝你嘅分享. 我都認同第1-3點. 只是我亦相信運氣同眼緣

回復 2# cow1303 的帖子

全靠運氣!!!!!!!

回復 2# cow1303 的帖子

agree with you! 果幾分鐘, rely on 樣, 小朋友心理狀況來突圍(如果request 的野全部做晒.)...

回復 2# GCCC1231 的帖子

運氣成份是有,但不是全部吧…
如爸媽不是為了孩子interview才之前兩個月特別"谷",而是自出娘胎就用心教導孩子(常識和禮貌),更是為孩子自己而有特別安排幫孩子改善性格上的弱點,爸媽的用心和孩子的"真張",絕對是能在interview時看出來的!
聰明係天生,但品德和禮貌是培養的。情緒控制一樣是可教導出來的。
一句"運氣"就沒殺了別人的努力啊!

想請教 "情緒控制" 應該點教呢?

回復 5# sheffield 的帖子

爸爸媽媽幫小朋友報名就係努力!

淨係响度喊, in都冇得in係緣份!

小朋友幾叻都好, 唔答老師問題, 學校點知小朋友叻唔叻?

我小朋友in了5間, 間間都答晒所有問題, 2個firm offers, 2次我囡囡都喊! 你估學校鍾意喊包? 唔係運氣係咩?

只要爸爸媽媽幫小朋友報名, 就已經好足夠. 報咗唔一定得, 但唔報名就連機會都唔俾小朋友!

Agree! But it's hard to train the kid at home even though I'm a full time mom! I think the important thing is the kid's character, some of my girl's classmate is really mature, with good manner, of coz they are growing up in a very good background, they all have many good offers so far. shyness is the critical point in interview, that's why big bb has advantage.

原帖由 GAT 於 11-1-31 13:47 發表
大部份Interview 已經圓滿結束, 大家有什麼感受或得着可以一起分享?

我自己有以下見解:

1. 其實講到尾都喺睇平時家長點train小朋友. 如果教得好同全面,面對各形式的interview都無難度. 平時家長要對小孩有充份了解 ...

我覺得謀事在人, 成事在天. 有時會有預計唔到既狀況發生, 你可以話係因為經驗不足, 以致之前 "訓練" 得唔好, 但我覺得人無可能100% 計晒咁多, 計到咁盡.

我仔算係極其唔易喊. 佢見七間無一間喊過. 但有一次, 佢臨入房前五分鐘, 有一個小朋友勁喊住行出個房, 我即時見到阿仔面色有變, 個人緊張左. 但又好好彩, 在呢五分鐘, 有位陪朋友來的女士, 同我仔係咁傾, 我仔開心到不得了, 最妙係, 位女士問佢的問題, 完全同老師考佢一模一樣, 而我仔 relax 仲回答得好好, 因為佢背返晒位女士教佢講果一番話.

父母做幾多野係幫到佢, 天主至知啦. 盡左力就唔好計較咁多囉.

1-4點都好同意~~~

正所謂一命二運三風水,讀書好似係第五,當然如果只等運到,有機會都用5到,點都好,平常心是最重要.

Snow 228,

Are you referring to crying during the interview?

Mostly because of two reasons - afraid of strangers and afraid of separation from parents.

Both can be trained - I know a part time Mom who bring the girl to everywhere she goes, and say hello to everyone - security guards, neighbours in the lift, waiters, strangers in tranport, friend and relatives. She attended many playgroups at few months. The girl is very social and can do a lot of actions like smiling, waving hello and bye, flying kiss & others at just 7-8 months. She was trained in this way since birth so she is not afraid of strangers. And she is totally comfortable with talking to strangers and answer their questions.

For separation with mom, one good way is to visit friends or relatives and then Mom get out of sight of the baby for short time, maybe just few minutes but tell the baby where she is going and when she will be back. Then next time lengthen the period of Mom going away and then next times longer and longer. Let the baby get used to the fact that mom may sometimes be away but she will be back. To gradually build up the sense of security of the child. then the baby will become more independent.

情緒控制最重要

幼稚園面試,運氣肯定重要,因為面試時間(是否與小孩睡眠時間衝突)、天氣、老師與考生的眼緣、面試問題(例如小兒五音不全,KV考唱歌一定扣分)等,都是我們沒法控制的。既然無法控制,我們就不必擔心,因為擔心只會成為包袱。應專注於在可控範圍內盡力而為。

至於大部分幼稚園的試題,如紅黃藍三原色、正方形三角形圓形等,我覺得很多小孩心情愉快時都會回答,難度不大。

根據上述,我帶小兒面試時,都盡力使他放鬆,而又不致過度興奮,或許小兒運氣好吧,報考雙位數字的幼稚園,除了KV和另外一間waiting外,竟然全數取錄。我兒在playgroup時,由於是細B,又不太聽話,老師對他面試成績並不看好,後來得知他成績後也有點愕然。回想起來,除了平時下班後盡心與他玩耍與學習,我倆做得最好的就是情緒控制,所以考SC時雖然大雨滂滂,小兒心情一般;考靈糧堂時疾病初癒,腳步虛浮,由於我兒情緒穩定,所以都能回答問題。

未知各位爸媽以為然否?

回復 2# GAT 的帖子

回復 3# GAT 的帖子

good sharing!!

小朋友天生是有性格的,如是有不足的,還是可以後天改變一下的。你看,有自閉傾向而不能控制情緒的小朋友都能學習至回覆"正常",聽取指示,並安靜的等候。更可況是一個普通的小朋友呢?!

回復 3# PotterLai 的帖子

認同!
運氣當然有份,特號係眼緣,又如突然病了,這個算是冇運吧(嚴格黎講,如要盡量避免,過是可以在考試前特別留意保暖,飲食和睡眠嘅控制,以減低生病的機會,但就不能完全避免)…
我個人都認為關鍵是有於控制好情緒。在一個unfavorable的環境下,爸媽怎能幫孩子保持一個輕鬆愉快的心情呢?如下著大雨在街外排隊,爸媽是覺得煩又有點投訴(會影響小朋友心情),或是跟小朋友伸手下雨水,講下點解會落雨同傾下偈,問下小朋友鍾唔鍾意落雨同點解呢…這樣就可以分散小朋友注意力,讓他不覺在等候了很久。
當然,每個小朋友對環境都有不同反應,那就要看爸媽用什麼方法幫小朋友…

回復 5# GAT 的帖子

很有用, 謝謝分享

回復 5# sheffield 的帖子

很同意你及樓主的觀點,單凡interview(包括自己見工),都有少少運氣的成份,不過事前的準備,多多少少可以成就運氣。

我回想初初第一次與兒子interview(其實我只是in n1的家長),他只是16m,而我自己亦少看了n1的interview,覺得只是學校見見家長見見小朋友,在我們等待期間,因為我們排最後,在房內看到老師考小朋友甚麼,便嘗試挑選兒子平時不熟悉的玩具熱身熱身,想不到他一一做到了。只是當我們真正見老師的時候,兒子一見老師猶如被雷擊中,一個反應也沒有,中段還跑去隔離柗拍枱發睥氣。只有在結束的時候,說了一句姨姨拜拜。

經過了這次interview,我回家開始想,怎樣幫助兒子呢?我想在能力與性格方面,兒子的性格問題應該大一點。於是每次interview,我都會細心觀察他的反應多於緊張他的表現,完結後總會再想想有甚麼方法可以改善他下次的情緒控制。老實說,訓練兒子有良好的品性及情緒控制比有沒有offer更重要。我相信每一間學校都會歡迎對小朋友品性負責任的家長,在我驚訝地收到第一間學校的offer時我更印證自己的想法。

也許某些家長會覺得第一次的offer是幸運成份居多,我當時都覺得係,不過在差不多完結所有n1 interview的過後,我與potterlai所言一樣,所有學校都有取錄。這令我開始體會,其實我對兒子品性上的著重,可能會讓他在未來的人生中能有更大的得著。

回復 1# kristinecheng 的帖子

看到你能用心觀察孩子以幫他改善不足,這樣確實是能讓孩子將自己優勝的發揮得更好!更認同你看這不一定是為了interview,而是為孩子自己品性上的培養,是一生受用的!好想比d叻叻你,但唔知點解做唔到個d"表情公仔"…

我覺得係天時地行人和各樣加加埋埋,父母事前點樣train 及俾心理準備小朋友好重要,但去到學校小朋友見到d咩,有咩會影響到佢情緒lee d就控制唔到。另外性格亦好關鍵,好似我大仔一向性格都比較合作定d,當年in時都好順利,樣樣都肯做,但細女就好有性格,就算識佢唔做就唔做,平時都已經係咁,佢地兩個我都係咁教,但出黎結果都可以好唔同。最後我亦認同運氣係好重要!
‹ 上一主題|下一主題