用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問明我(西灣河)&迦藍(小西灣), 邊間好啲? ...
go

請問明我(西灣河)&迦藍(小西灣), 邊間好啲? [複製鏈接]

請問有冇媽媽的BB讀緊 明我(西灣河)& 迦藍(小西灣), 兩間既程度如何? 老師如何? 同埋小朋友上學開心嗎?
   0    0    0    0

My son is studying in Cannan Siu Sai Wan N1 and reserve a seat in their K1. Generally I am quite happy about their curriculum. They have NET and Mandarin classes in N1 and my son is very happy studying there. - it's a Christian school

My son was also accepted by 明我 last year but we did not take the offer because it's pm class and I think the school is pretty old and small compared with the Cannan ones. However, I heard a lot of good command about this school academically especially when connected to P1 but parents may think it is too demanding for kindergarten - it's a Catholic school.

I think they are both good school depending what is more important for your kid really

回覆 1# karenlawlaw 的文章

好多謝你的意見。

請問迦南N1每星期有幾多時間上英文同國語課呢?同時是否上午班好一些?我當天交申請表時學校已問我們是否願意返下午班,因為我BB是細仔。另外,請問你知道迦南普遍的小一派位情況嗎?我見有些學校網頁有公開他們的升小統計表, 但迦南就沒有。

考慮明我之前,必須參觀一下校舍,睇下你接唔接受到,因為真係幾殘舊。

我有時都唔明嗰間明我D校懂會乜野心態.  呢間學校成立於1977年, 而且學校真係好出名課程好深, 我曾見有姊妹係呢到用好"堅"呢個字眼形容到課程, 由西灣河至SKW尾區家長差不多係不二之選, 真係唔優無學生, 呢間野理應有錢到唔知點駛, 但最可惜沒有刻意改善學校環境,D冷氣機舊到離譜,  而家隔離仲比人用在做道教堂, 一間天主教一間道教走埋一起真係好funny, 企係糖水鋪望埋去兩個牌面,真係上得電視台奇趣一族, 收收埋D錢真係唔知仲乜, 如果校懂會真係為學生著想就應該當時買埋呢個鋪位去extend area..真係叫佢地參觀吓人地Victoria D校舍, 唔好成日好似食老本., 如果唔係過多五年遲早比人途汰.如果大家想懷念香港以前七十年學校環境, 不妨入去參觀吓..

回覆 1# SmartCandy 的文章

好笑好笑好好笑,上次interview 真係嚇了我一跳!個電視機嘅電線好似求其係天花板拉落嚟,d 鋁窗比d冷氣機整到震震下,課室好有板簡feel,D decoration 好次幾年無換過,條樓梯斜到我行都有D 驚,難為D 小朋友日日咁行,我心第一時間諗"走火警點算?",有朋友參觀後形容好似係僭建物度上堂,樓底矮,interview 時嘈到根本我都聽唔到個老師講乜…

我唔評論佢嘅課程,因為人人都話佢又深又多功課,呢個就係佢嘅"優"點!

原帖由 SmartCandy 於 11-2-17 18:19 發表
我有時都唔明嗰間明我D校懂會乜野心態.  呢間學校成立於1977年, 而且學校真係好出名課程好深, 我曾見有姊妹係呢到形容到課程好"堅"呢個字眼, 係SKW區差不多係不二之選, 真係唔優無學生, 但最可惜沒有刻意改善學校環 ...

完全同意!
去年收我女N1; 不過, 真係接受唔到個校舍環境...
放棄咗~

聞說讀明我會易d入到基灣wor,
明我出名課程深,校舍舊及細就係人
都知道啦,重點係視乎你自己點取捨啦!
我家姐朋友個女k2時就由真光轉去明我讀,
佢朋友厭真幼d課程淺wor.
原帖由 chinghang_ma 於 11-2-14 11:11 發表
請問有冇媽媽的BB讀緊 明我(西灣河)& 迦藍(小西灣), 兩間既程度如何? 老師如何? 同埋小朋友上學開心嗎?

聽到讀完N班嘅一班家長都好後悔去左明我度讀
環境差, 咩都馬馬虎虎, 相反迦南就認真d
我都睇過佢地做嘅小朋友成長報告, 真係麻麻地架!

幼稚園嗰part就唔知喇

回覆 2# my2008bb 的文章

咁基灣又係唔係一間好學校呢?

我A朋友個女舊年小六,成績一向嘛ma,佢話老師係中一選校一D 都唔helpful,比嘅意見同專家原全相反,令我朋友好失望。

朋友B 仲衰,個仔舊年小一,佢阿仔自小要由早期訓練中心跟進,某程度弱能,有幸跟到家姐入小一。開學無幾耐同個所謂班主任聯絡,竟然換嚟一句"乜你覺得佢有問題咩?憑我經驗佢係比較曳咗喎!"

綜合呢兩個friend 嘅意見(佢地係唔識嘅),基灣呢間名校只係關心精英班嘅學生!

如果講東區,基灣都屬於數一數二啦!
至於你朋友既經歷,我只可以話每間學校
都有d老師係好,有d係有待改善既。
基灣只關心精英學生=>呢個我唔清楚!

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 11-2-18 11:32 發表
咁基灣又係唔係一間好學校呢?

我A朋友個女舊年小六,成績一向嘛ma,佢話老師係中一選校一D 都唔helpful,比嘅意見同專家原全相反,令我朋友好失望。

朋友B 仲衰,個仔舊年小一,佢阿仔自小要由早期訓練中心跟進,某程度弱能,有幸 ...

回覆 7# SmartCandy 的文章

絕!無得頂!

回復 10# chinghang_ma 的帖子

Not sure the proportion of  Net class and the Mandarin class. I believe they divide it into groups when both class take place at the same time. My son just got back the half year report which include the general comment from the Net teacher and showing the picture of both the NET and Mandarin teacher, picture of his school life (+ comments) and a report showing grade of different area of development.

I believe everyone has his or herown preference for am or pm class, it is highly depend on your son/daughter sleeping habit. As my son gets up very early in the morning, so I choose am class. But most parents choose am because they don't have to adjust the time if your son take lap in the afternoon and have more time in the afternoon for taking other activities. Therefore, school will ask if anyone is willing to choose pm class

我大囝係明我畢業既....而家小六啦....佢一向既成績都名列前茅....

我揀明我都係因為課程深,小朋友上小一容易適應,而我大囝都不負所望...

當然,每個人既選擇唔同,可能你會選擇校舍....睇你自己既取捨姐....

請問你大仔讀得開心ma? 課程如何呢? 是否好多功課呀?
抱歉, 太多問題!

原帖由 小妮子 於 11-2-22 11:43 發表
我大囝係明我畢業既....而家小六啦....佢一向既成績都名列前茅....

我揀明我都係因為課程深,小朋友上小一容易適應,而我大囝都不負所望...

當然,每個人既選擇唔同,可能你會選擇校舍....睇你自己既取捨姐.... ...

回覆 2# 小妮子 的文章

"請問你大仔讀得開心ma? 課程如何呢? 是否好多功課呀?" - 我都好想知呀^^  仲想問下你大仔升左邊間小學呀? 係咪明我既小一派位結果大都好理想呢?

Hi my2008bb, chinghang_ma:

我大囝果時都讀得好開心架,多唔多功課,我又唔覺喎,因為係我99幫我跟既....因為我住九龍區,大囝果時比99湊,我一個星期返去兩日,去到佢已經做晒D功課....

可能同我大囝既性格有關啦,佢係好肯做功課既人,另外我自己果時都有買幼稚園練習比佢做...

至於明我既課程,係比街外一D幼稚園深既,呢個係我鍾意佢既原因之一,因為,我唔想上到小一時跟得辛苦(我呢個理念係啱既,我大囝上到小一時,全級考第六,我果時都冇乜幫佢溫習....)

統一派位時,我係揀返九龍區既,雖然派得麻麻地,但係二年級時,我同大囝轉校,一考完筆試,即日就收到學校既電話,話收佢.....

唔知咁樣幫唔幫到你地呢?

不過我想問由於早年學卷實施, 好多幼稚園避迫相就政府課程, 甚至down grade 左自己課程, 你們成日講的明我課程好深, 會唔會只係以前的事?(唔好介意私咁樣challenge 間學校)

原帖由 小妮子 於 11-2-22 14:58 發表

我大囝果時都讀得好開心架,多唔多功課,我又唔覺喎,因為係我99幫我跟既....因為我住九龍區,大囝果時比99湊,我一個星期返去兩日,去到佢已經做晒D功課....

可能同我大囝既性格有關啦,佢係 ...

thx
你大仔都好叻wor!

原帖由 小妮子 於 11-2-22 14:58 發表

可能同我大囝既性格有關啦,佢係 ...
‹ 上一主題|下一主題