用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正vs根德園?想跟哥哥入英華!
go

培正vs根德園?想跟哥哥入英華! [複製鏈接]

hello各位好,我係新會員,平時成日淨睇少發表。今次真係好煩惱,想請各位俾啲意見。
細佬有培正及根德園offer, 大佬嚟緊會升讀英華,如果想增加細佬機會入埋英華,係咪根德園打好基礎先好呢?
但係三年後入小學嘅競爭勁大,又好似有培正喺手隱陣啲!
有啲煩,各位可以俾啲意見嗎?
先謝!!
   0    0    0    0

雖然英華唔會必收細佬,但事實上贏面係比人高,所以唔雖要太擔心,只選合適旳kg 便可

一鳥在手勝過百鳥在林。

如果比我會keep住培幼到時再in英華,亞哥讀緊點都好啲,起碼你同老師都熟啲!嘻!嘻!就算touch wood唔得都有back up ,皆因唔讀培幼要入反培正小學機會微乎其微。KV係好好,但唔包入到咩小學,佢哋學生多自然有多啲學生入到各名校。其實幼稚園課程淺啲或深啲對於幼兒影嚮有多大?有些孩子遲熟些,可能幼稚園階段都是矇茶茶,小學才追趕上來。講多咗!ZIP!

原帖由 bigfool 於 11-2-23 14:41 發表
hello各位好,我係新會員,平時成日淨睇少發表。今次真係好煩惱,想請各位俾啲意見。
細佬有培正及根德園offer, 大佬嚟緊會升讀英華,如果想增加細佬機會入埋英華,係咪根德園打好基礎先好呢?
但係三年後入小學嘅競爭勁大,又好似 ...

咁哥哥讀邊間幼稚園呀?可否透露下,因為我覺得哥哥如果都係讀KV入到YW,咁細路可以跟住行,如果唔係就當然係培正LA,有小學BACK UP呀MA~

睇下你自已想要d咩囉!
1.培正唔比大抽獎姐,又無話唔比考直資、私校,為保障咁就選培正。
2.如果將來一心係會讀英華的話,咁當然係打好小朋友的底子,到時上了小學適應都容易d啦,咁就選根德園啦。
3.又例如話: 你三年後目標係男拔,咁就兩間幼稚園都得啦。
4.因為2間幼稚園都有中文學,上了男拔,沒有中文架啦,只有普通話...哈哈!(講笑姐!)
希望比到d靈感你啦!

又或者我同你玩個遊戲呀!  
首先你要忘記自已的問題先,(一定要洗腦呀!)
試下用第三姐的角度諗呀。

我現在有一條好煩惱的問題,想問下你?
你幫我諗下,用真心幫我,比d意見我呀!
(但係一定要無雜諗咁直接答,一定要係我角度出發,唔準諗自已的角度呀..........下.........明唔明呀?)

我係新手媽咪,想請教下意見,幫幫手。
我有2個女,細女今年要考幼稚園,幸運地有德望及st. cat offer, 大女嚟緊會升讀瑪利諾。
1. 德望有一條龍,幼稚園課程較st. cat淺,有保障。(不是100%保障)
2. st. cat就無龍,但課程較gh深,上小學輕鬆d。
請有心的人比d意見我。
唔該晒!

wow, 多謝大家回應,甚有得著!
其實細佬而家已經喺大佬間幼稚園讀緊K1, 係一間課程淺老師有愛心的非名牌幼稚園。佢地兩個都係細仔。大佬今年考小學,我都驚驚地,因為細仔其實真係唔係幾著數,不過又好好彩,俾佢考到。到細佬,我一早就諗住俾佢repeat K1做大仔,而家又有諗過留番喺原本間幼稚園做細仔,步大佬後塵,但係既然考到更好嘅幼稚園,又冇理由唔讀。
其實我地多數會揀根德園,因為做得大仔,梗要俾佢挑戰吓深啲嘅課程,但係又驚到時如果佢考唔到好小學,又會後悔當年無揀培正,呢個決定,真係唔容易。
當局者迷!

回復 2# 考考2008 的帖子

咁你呢條又唔難答喎。首先瑪利諾細妹入硬,因為家姐仔喺度。有咁好嘅學校喺手,我就會揀德望,當係俾亞妹多個選擇。

其實我無2個女,只不過希望藉些能夠推動到你去思考o者,我得1個囡囡york收了,其餘都係waiting,打死都唔會在生多個,哈哈!

你又會唔會誤會在自已的(一鳥在手勝過百鳥在林)
隻鳥跟本就唔係培正,而係英華呢?
‹ 上一主題|下一主題