用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 對藍田靈糧堂幼稚園好失望..老師走完一位又走幾位 ...
go

對藍田靈糧堂幼稚園好失望..老師走完一位又走幾位 [複製鏈接]

以下是我轉載其中一位家長的信:

我們明白到學校高層提及到想有更大進步而要改革,但看見有心的好老師走了一個又一個,真的是適得其反,

她們對我們孩子的愛,相信家長可在孩子上看見,孩的開心是最真的,也是我選這間學校,都是這原因,

我想靈量教會辨學的理念也是以孩子行先,可能有些人覺得他們不負責任,

但親眼看見他們捨不得孩子而哭著離開(有些還失業,陪錢立刻走.....)可想他們的壓力有幾大,

我現在還有一個讀K1的兒子,我已不想這種事再重覆落去,如不再處理

在將來看到的不是離職潮,而是退學潮

上低丙藍田靈量家長

應霖爸爸

PS: 請各家長一齊 JOIN FACEBOOK "藍田靈糧幼稚園家長"群組, 分享意見

0    0    0    0

my kid is in PN4, both teachers left in 2nd semester too, don't know what is the reason.

Do you know how many teachers left?

Yes, really sad to see those good teachers leaving.....
Really don't know why
They left so quickly that I even didn't have a chance to say goodbye!

校方於日前POST 以下通告在學校的互聯網,

"通告編號:L10063《全校》「家長茶聚」通告
校方明白家長們十分關注近期校內之人事變動,校方亦願意與家長建立開放、坦誠的溝通關係,現初定於3月2日
(星期三)上午9時30分於本校禮堂舉行「家長茶聚」,以增進彼此的暸解。
註:家長查閱通告後,請在<<回覆選項>>中回覆是否出席是次活動,並於《備註欄》內填寫出席人數。"

但 "上午9時30分 " 這個時間,
我想有大部份家長都不能出席,
而又不是所有家長都會看學校的互聯網,
校方可能別有用心, 因之前只是通知個別家長會見,
而聽聞還有老師會陸續離職

應霖爸爸, will you attend the "家長茶聚" ... would you mind to share after the meeting ... as my boy will join 藍田靈糧 this year ... hope to know more about the school.  many thanks

題外話:  由我上年間開始睇這"討論區", 間中都有講藍田靈糧, 當中有好有壞 ... 但好少人講"鑽石山靈糧", why?

冇聽過有茶聚喎.....幾時講架?
我地日日接送阿女返學都無聽過.....
唔通我真係咁得閒日日上佢個website check 住咩...
BK我都唔係日日上啦!更何況佢果個網頁!設計得咁差咁唔好用!

內聯郵件來的, 我參加左, 因為我係FT MAMA有D時間...

來年升K1我都考慮比唔比亞女再讀落去, 但亞女返學返得非常開心....如果真係好有問題就升K1時去哥哥學校讀喇, 因為都收左....唉, 我同老公真係好想個女係靈糧讀的, 哥哥都IN左升K2插班.....

原帖由 joeccl 於 11-2-28 23:57 發表
冇聽過有茶聚喎.....幾時講架?
我地日日接送阿女返學都無聽過.....
唔通我真係咁得閒日日上佢個website check 住咩...
BK我都唔係日日上啦!更何況佢果個網頁!設計得咁差咁唔好用! ...

我仔仔2011年都是在靈糧讀K1,我自己都好鐘意靈糧,依家有些擔心.

原帖由 JHsbb 於 11-3-1 02:10 發表
內聯郵件來的, 我參加左, 因為我係FT MAMA有D時間...

來年升K1我都考慮比唔比亞女再讀落去, 但亞女返學返得非常開心....如果真係好有問題就升K1時去哥哥學校讀喇, 因為都收左....唉, 我同老公真係好想個女係靈糧讀 ...

回覆 8# JHsbb 的文章

Hi JHsbb,

Please share with us after the talk with school in BK.  Many Thanks.

因為有家長一早已經約咗校長星期三早上, 現在也發邀請請其他家長出席.  先給學校一個機會解釋再批評吧.

"校方可能別有用心, 因之前只是通知個別家長會見"

原帖由 tomafish 於 11-2-28 11:53 發表
校方於日前POST 以下通告在學校的互聯網,

"通告編號:L10063《全校》「家長茶聚」通告
校方明白家長們十分關注近期校內之人事變動,校方亦願意與家長建立開放、坦誠的溝通關係,現初定於3月2日
(星期三)上午9時30分於本 ...

我都想知呀..我囡囡來緊9月會讀K1 麻煩有咩消息上來報料呀 !

原帖由 STMFHH 於 11-2-28 18:07 發表
題外話:  由我上年間開始睇這"討論區", 間中都有講藍田靈糧, 當中有好有壞 ... 但好少人講"鑽石山靈糧", why?

應該話, 這討論區會多講傳統"名區"學校及有一條龍學校, 如果你講其它, 好少或無人會理! 我都仲學緊果D什麼KV, SC, GH, MS....!! 真係要俾個list我, 我都係初來報到 http://forum.edu-kingdom.com/images/smilies/default/bb7.gif

但我可以講, 快將40年的香港靈糧堂(Causeway Bay, Ma On Shan, Diamond Hill & Lam Tin)係好好既學校!!!係幼兒教育的先鋒! 死谷無用, 培養興趣先啦!

阿女舊年已經開始返左半年N1,都返得好開心
但今個學年轉左老師,我覺得老師COOL D囉,冇咁錫小朋友,可能性格唔同啦
但阿女基本上都返得開心既
不過老實講黎緊我地唔會STAY喇,
阿女MS收左喇

咁點算呀?我個仔黎緊9月讀k1喎...但其實我都仲有啟思收左,會唔會比較起上黎啟思好d呢???心急人上

I heard from a parent who had attended the 家長茶聚, she said there are 4 teachers had been left recently.  It is because the vice-principal is too harsh to teachers that they worked too hard till 11-12pm.  

Is that any parents joined the 家長茶聚 can share with us?

凖家長们, 可以 JOIN FACEBOOK "藍田靈糧幼稚園家長"群組, 分享意見
不須要估估下. 其實校方和大部份家長的態度也是正面和積極的...

I didn't attend the gathering.  But from the notes prepared by the PTA VP, that's not the fact.  You can join FB group to find out more.   There are too many rumors.

原帖由 d-ma 於 11-3-3 23:05 發表
I heard from a parent who had attended the 家長茶聚, she said there are 4 teachers had been left recently.  It is because the vice-principal is too harsh to teachers that they worked too hard till 11- ...

我大仔讀緊啟思K1, 我都幫佢考年今9月插班K2, 但暫時未有位, 啟思都好開心架, 唔係好想大仔轉, 但亞仔想同妹妹一間學校...而細女啟思都收左K1 AM 同哥哥一齊, 亞女返得好開心, 我地大多數都比佢係度升K1, 唯有我辛苦多2年, 2個小朋友唔同學校啦

原帖由 christyheihei 於 11-3-3 17:31 發表
咁點算呀?我個仔黎緊9月讀k1喎...但其實我都仲有啟思收左,會唔會比較起上黎啟思好d呢???心急人上

‹ 上一主題|下一主題