用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 學了定珠心算先對數學有邦助嗎?
go

學了定珠心算先對數學有邦助嗎? [複製鏈接]

小朋友九月將會讀在 KTS小一, 我都有同佢做下simple exercise, 但有d 担心佢數學追唔上,想請教 KTS 爸媽,你哋覺得讀咗珠心算會好d 呢? 謝謝!
   0    0    0    0

小一數並不深, 反而擔心中文科仲好.

原帖由 limehouse 於 11-3-6 13:51 發表
小朋友九月將會讀在 KTS小一, 我都有同佢做下simple exercise, 但有d 担心佢數學追唔上,想請教 KTS 爸媽,你哋覺得讀咗珠心算會好d 呢? 謝謝!

回覆 2# Yanamami 的文章

多謝您嘅提點, 知道九小中文用普通話, 我都有比小朋友上普通話堂, 亦據聞小朋友上小學中文係較難 pick up。有朋友亦叫我買定d中文閱讀理解比小朋友接觸下, 明天就坐言起行先。

Start from building up vocabs......

原帖由 limehouse 於 11-3-7 19:05 發表
多謝您嘅提點, 知道九小中文用普通話, 我都有比小朋友上普通話堂, 亦據聞小朋友上小學中文係較難 pick up。有朋友亦叫我買定d中文閱讀理解比小朋友接觸下, 明天就坐言起行先。 ...

回覆 4# Yanamami 的文章

請問小一閘什麼教科書,對中文要求什麼程度,例如作文造句等。

用啟思.  作句用四素句作(老師會教, 不用擔心).  但真要學多些字、詞才可以有料作的.  對讀題目&閱讀理解也有利.  到P1下學期, 測考時老師不會再讀題目了.

原帖由 junemum 於 11-3-8 12:03 發表
請問小一閘什麼教科書,對中文要求什麼程度,例如作文造句等。

Yanamami, 你太好了,我已幫女女build up 咗個字庫了,呢半年都要作好準備,難得入到一間咁好嘅學校,一定要努力d,令女女開開心心咁適應好做個叻叻小學生!

原帖由 limehouse 於 11-3-8 15:31 發表
Yanamami, 你太好了,我已幫女女build up 咗個字庫了,呢半年都要作好準備,難得入到一間咁好嘅學校,一定要努力d,令女女開開心心咁適應好做個叻叻小學生! ...
‹ 上一主題|下一主題