用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 祟真國際班同聖公會,請俾意見!
go

祟真國際班同聖公會,請俾意見! [複製鏈接]

兩間都好好,唔知點揀.地點不是問題,因為可能會搬.請大家俾d意見.謝謝!
   0    0    0    0

揀幼稚園等於揀小學,你想他入什麼小學呢?

其實當然想佢入d好出名的名校,咁我都知skh會好d,不過其實又唔guarantee一定入到,咁祟真的language environment同埋佢有國際班的小學backup又真係好吸引,所以唔知點揀.謝謝!

原帖由 YY233 於 11-3-8 14:26 發表
揀幼稚園等於揀小學,你想他入什麼小學呢?

如果你讀聖公會只要英文keep 得好,要入一般 國際學校應該冇問題,因為我知曾經至top嗰間都skh畢業生入到。其實而家都冇guarantee 嘅一條龍嫁啦。入幼稚園靠運氣,入小學可能要睇小小實力架啦,唔好唸住可以懶。

聖公會勁D呀~

原帖由 okangelmama 於 11-3-9 15:04 發表
聖公會勁D呀~
真係好多人想入都入唔到,如果你有offer,你應該好好珍惜。

其實我真係好珍惜skh的offer架.

不過我仲係有個心結就係skh考小學好,係因為d 家長好多都係old boys & old girls of d名校.同埋最近我search過一下,skh d 家長係真係俾十樣八樣課外活動小朋友學(仲要唔係一般的課外活動),同埋比賽.

我知道家長係唔可以賴,不過自問我真係一個好平凡的家庭,冇咩關係.好擔心,我地唔係一般skh學生出黎個d考得咁好.到時真係有排煩.

anyway,多謝大家的意見.

原帖由 cccbaby 於 11-3-9 16:13 發表
真係好多人想入都入唔到,如果你有offer,你應該好好珍惜。

原帖由 日日見住你 於 11-3-9 16:20 發表

不過我仲係有個心結就係skh考小學好,係因為d 家長好多都係old boys & old girls of d名校.同埋最近我search過一下,skh d 家長係真係俾十樣八樣課外活動小朋友學(仲要唔係一般的課外 ...

SKH有不少有relationship既人入到,但的確同樣也有百冇人士入到(只是不知多少)。在這情况下到底SKH學生在最差情况下去了那些小學?有沒有research到?是否差極都是比TT小學好的學校?

如果是我也會揀SKH!

原帖由 日日見住你 於 11-3-9 16:20 發表

不過我仲係有個心結就係skh考小學好,係因為d 家長好多都係old boys & old girls of d名校.同埋最近我search過一下,skh d 家長係真係俾十樣八樣課外活動小朋友學(仲要唔係一般的課外 ...
你又點知skh有好多old boy old girl a? 有冇statistic?定係聽?其實家長努力去訓練小朋友,最終都係benefit 小朋友架啦,將來佢哋升小學中學都強d。如果你小朋友單靠luck入一條龍,你又大放心唔train 佢,有幸上到小學都唔到中學或俾人淘汰啦。點解要覺得家長要train 小朋友係唔抵或pressure,其實對小朋友係終身受用。

如果你真係想舒服d,或者揀d實入到小學嘅國際學校好d。

去聖公會LA,人地收你一定有原因,進可攻退可守嗎!

其實我剛剛同你相反,我放棄一間比崇真出名嘅國際幼稚園。我只係覺得skh入名校的機會,遠勝呢d國際幼稚園。同如果日後我想入呢d國際小學只要俾得起應該唔難。

當然選聖公會,崇真小學不難入!
‹ 上一主題|下一主題