用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 性格慢熱...應選民生am or 崇真IK1 呢?
go

性格慢熱...應選民生am or 崇真IK1 呢? [複製鏈接]

如題, 請給意見......
   0    0    0    0

anyone can help? Or 性格 is not an issue when considering for kinder?

我都覺得係!!

原帖由 cherriesiu 於 11-3-9 16:49 發表
崇真 will match you if yr son性格慢熱...coz MS like the pro-active student

感覺上ms是喜歡收一些比較active的小朋友, 但如果比較passive的在ms讀kg, 因為kg老師好有耐性, 問題應該不會太大, 至於民小我便不太清楚。

在幼兒班時,小女被老師視為社交有問題的小孩子, 所以我幫小女轉校(不過當時老師話佢性格好難轉校),而現讀民生K1,佢本身都係觀察型小朋友,即被人認定為慢熱的一群. 不過經過半個學期的適應, 小女已進步好多, 亦有自己朋友仔,大家都不覺得有以上問題, 這都是多得學校的教導, 亦令我覺得好安慰!

Thanks all.

其實阿女係屋企就勁生猛, 出到去就變成觀察型+沉默型... 我同老公巳經不斷鼓勵佢多d表達自己, 希望情況會慢慢改善...

我都係有民生和崇真IK1 offer...不過我覺得a bit surprise 大家的comment, 崇真國際部 wor....會比民生要求less proactive?? 好多時間係由NET 主理gar wor....唔係更加要求proactive gar mer? My impression is 民生係比較傳統的學校....?!?!

恭喜你小朋友, 有兩個好offer, 剛才只是説出我對ms的了解, 至於崇真國際是否要求less proactive, 不大了解, 所以不便多説。其實民幼的教學理念已經在官方綱表達得很清楚, 得閑可以上去了解下, 我睇倒佢地跟這個理念跟得幾足, 至於這個教學理念是否傳統? 我想...不是吧!

http://munsang.edu.hk/kindergarten/summary/school_info5.html

希望有崇真國際家長給點其他意見, 幫下樓主吧!

原帖由 EggEgg08 於 11-3-14 19:35 發表
我都係有民生和崇真IK1 offer...不過我覺得a bit surprise 大家的comment, 崇真國際部 wor....會比民生要求less proactive?? 好多時間係由NET 主理gar wor....唔係更加要求proactive gar mer? My impression is 民生 ...

thanks tsobaba....wl check out from the website...

yes, any TT parents can provide your valuable comment? pls....

原帖由 tsobaba 於 11-3-15 10:58 發表
恭喜你小朋友, 有兩個好offer, 剛才只是説出我對ms的了解, 至於崇真國際是否要求less proactive, 不大了解, 所以不便多説。其實民幼的教學理念已經在官方綱表達得很清楚, 得閑可以上去了解下, 我睇倒佢地跟這個理念 ...
‹ 上一主題|下一主題