用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問幼兒園???
go

請問幼兒園??? [複製鏈接]

幼兒園係咪2歲班? 幾時開始報讀?
   0    0    0    0

End of last year until now - apply for 2011/12.

If you are not 2 years old by Aug/Sep 2011, can also apply first and start school when 2 years birthday pasted.

但係我個仔早產 應該係足月定係出世個日去排位

基本上出左世之後,冇人會再同你計足唔足月,大部份都會用出世個日計

我孖b都早左6週,本來係2010年大b,變成2009年超細b。不過我照同佢報今年n1俾佢做細仔。

原帖由 波蘿包1 於 11-3-11 17:54 發表
但係我個仔早產 應該係足月定係出世個日去排位

原帖由 波蘿包1 於 11-3-11 15:27 發表
幼兒園係咪2歲班? 幾時開始報讀?

幼兒園係足2歲至讀得, 至於幾時報, 就視乎唔同機構.
如果你報救世軍, 要出世無耐就去報 (部份分校好多人WAITING), 但有好多幼兒園都係1歲 / 1歲半至可交表同INTERVIEW, 你睇左邊D學校你合心水, 再打去問.
因為間間都有D唔同.

咁仔仔09年12月出世 讀K1 幾時開始報名呢??

原帖由 波蘿包1 於 11-3-13 00:06 發表
咁仔仔09年12月出世 讀K1 幾時開始報名呢??

如果報k1, 但有學校都會提早interview, 然後收留位費.
最簡單的做法係上學校website睇下有否download 報名表, 之後再交 / 寄返學校, 一般做法學校會通知幾時interview / 寄信話收到你的報名.

如果該校無得上網取報名表 (因好多學校要收報名費/有指定時間去取的), 咁你就打去學校問, 同學校講而家小朋友1歲3個月, 想報讀 k1 (無計錯係2012年9月夠歲入讀), 問幾時可以取form 及交表.

學校職員會答到你的.
‹ 上一主題|下一主題