用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 就黎小一面試, 準備左面試衫未??
樓主: Kaling
go

就黎小一面試, 準備左面試衫未?? [複製鏈接]

多謝你的提譏, 我諗你一定花左唔小心血係囝囝身上, 而家仲有幾個月就面試, 真係越黎越緊張, 希望一切順利, 考到心儀小學就安樂晒...

原帖由 Camom 於 11-3-15 17:19 發表

我諗如果面試前有簡介會的話,可以帶埋小朋友去,等佢熟習下環境。如果嗰間小學係你心儀嘅小學,咁你就嘗試不經意咁讚吓間學校,等佢都先對間學校有好感。到面試之前你可以同佢講校長同老師鍾意乖/守規矩嘅小朋友,希望佢可以 ...

原帖由 Kaling 於 11-3-15 18:43 發表
多謝你的提譏, 我諗你一定花左唔小心血係囝囝身上, 而家仲有幾個月就面試, 真係越黎越緊張, 希望一切順利, 考到心儀小學就安樂晒...

Good luck!

最終為他揀了一間有埋中學既小學.
其實考小學都不是一件輕鬆事, 大人小朋友都辛苦, 真係好睇間小學想收咩類型的學生, 有d學校收生要考生有小一或小二程度, 又一些會著重英文, 有一些只考記憶力.
不過單靠學校所教去考小學是不足夠的, 都要學多一些英文及常識會比較有利些.  

原帖由 Kaling 於 11-3-15 16:49 發表
咁你囝囝會揀邊間呀?  你有無特別同佢準備D咩去面試呀?  我有D擔心, 佢當時的表現發揮得唔好..究竟考小學係咪咁難!!??

‹ 上一主題|下一主題