用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 關於A仔,令我好擔心,有無人可以幫下我
go

關於A仔,令我好擔心,有無人可以幫下我 [複製鏈接]

我講下我個百厭A哥哥,我個仔每晚成12點先訓倒,早上8點起身番學,下午最多比佢訓一個鐘,星期一及五1小時係上堂,每天做430-45分鐘TRAINING,如不用上堂會一放學車佢去針灸,或落街玩1小時,佢每食飯都坐不定,經常跑下跳下,食完飯自己玩玩具又跑下跳下,佢今年3歲幾,仲講唔倒野,但聽同理解可達7成,所以我每天上午比佢番LINKS,每星期一天幼稚園,坦白講,S位等左好耐未有,唯有同佢留住幼稚園個位,每星期反一堂,我覺得有須要比機會佢,最頭痛係未講野,我知急唔來,不過想有過來人分享下,仲有係,點先可以改善佢睡覺早D同睡眠質素呢(佢成日發夢晚上醒,),此外,我明白平衡HOME TRAINING 係媽媽做好過工人做,但有咩計喎,政府又未到我,唔通死等咩,我唯有勤力D做野搵多D比個仔做訓練啦,我做SALES既咪做多過人賺多D囉,係,仔仔駛熙成兩萬一個月做呢樣個樣,我亦係好緊個個月清袋,但我至少有HOPE....一萬個值得..
   1    0    0    0

有冇試下同佢報N1呀,試下半日班都好ma. 睇睇情況,真係有問題咪唔返囉. 起碼比佢接觸下多d小朋友.
我都幫我個仔報左4月插班返N1. 希望有改善啦.  

原帖由 cksy_bb 於 11-3-15 01:55 發表
我講下我個百厭A哥哥,我個仔每晚成12點先訓倒,早上8點起身番學,下午最多比佢訓一個鐘,星期一及五1小時係上堂,每天做430-45分鐘TRAINING,如不用上堂會一放學車佢去針灸,或落街玩1小時,佢每食飯都坐不定,經常跑下跳下, ...

點解幼稚園係一星期返一堂? 係乜學校, 咁你又點比學費?一個月兩萬元訓練費都好多, 做D乜野訓練?
只係一味上堂, 家人掌握唔到日常家居訓練技巧, 而又無時間做訓練, 當然結果係無乜功效, 我相信有D堂係可以CUT左去, 留多些時間做家居訓練, 進步會多些
訓覺唔好係好多A仔特性, 我小朋友晚上都係訓9小時, 午睡只係1小時, 以前細個晚晚起身, 都係呢兩年好些

其實我都有掌握到點做訓練,平時同小兒一齊都用日常生活上教佢做野或讓他認知多D.只係自己要番工,反堅企都9點,反到去仔仔都唔肯跟私入房做TRAINING,可能日頭做得多,佢有時都擰頭示意想留係廳玩,至於訓練,佢每日上密集,另一五有姑娘上門教,再加一星期2次針灸,仲有幼稚園加加埋埋感統成2萬,不過佢而家好D,我番去有時佢會主動比我知同示範佢學左咩,要我讚佢,只係說話唔掂....

唔講野,可以同佢做下口肌訓練,訓唔倒,可以試下臨訓前1-2個鐘俾佢做D靜态少少的訓練,同臨訓前可以試下同佢做按摩同一D可以響屋企做的感統
‹ 上一主題|下一主題