用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急!!!~N1~面試~迦南幼稚園(麗港城)
go

急!!!~N1~面試~迦南幼稚園(麗港城) [複製鏈接]

大家好!

我囡囡星期六要去度迦南幼稚園(麗港城)面試Nursery,請問有冇家長可以講比我知面試時有咩地方要注意?同埋面試時個小朋友要做D咩??有無人可以答下我呀??Thanks!

P.S(我囡囡16個月) 我驚太難囡囡做唔到!
   0    0    0    0

面試n班,其實只是學校及家長能互相了解的途徑,所以唔需要太擔心,n班的小朋友得咁細個,學校一般只是想看看小朋友的反應、大小肌肉發展而已,只要小朋友能有反應便可(對於面試n班反應係好緊要),家長係無野可以做的,唯一是記住要有禮貌,其次千萬唔好緊張同幫小朋友作答,因學校只想睇小朋友的反應,而唔係想睇家長反應。

記住和小朋友早d訓(睡眠充足好緊要),面試前記得食小小野同飲水,或帶備d糖(萬一留計時可用),面試前可同小朋友唱下歌仔等..可提起他的興奮度,有助於面試時的反應力,保持心情開朗。

上年我同囡囡IN 個陣佢只得15個月大..你諗下佢有咩反應可以比到老師丫! IN 個陣呢..老師就比左架車仔佢..叫佢推比老師丫,我個女都做到..跟住老師又叫佢土推返比MOM佢都做到.. 又比幾個積木佢叫佢叠高高..佢都做到..問佢叫咩名叫個陣就唔答 ( 其實佢識), 再問佢邊個同佢來, 佢又唔答淨係望住我囉... 跟住老師主要係同家長傾佢平日既生活...邊個湊佢啦...平日有咩做呀..放假有咩做..有冇返PLAYGROUP等等...跟住見完就走啦..記得教小朋友同老師講BYE BYE ! 有禮貌感覺都好D既!

我囡囡係上年面試(而家讀緊)
老師叫小朋友推車仔比佢,
比左3張圖片, 叫小朋友將ball比mama,
apple比老師, flower比mama etc,
當時我個女有讀埋出黎!

麗港城迦南真係好好, 課程豐富,
校長主任老師同嬸嬸都好好架!
祝你囡囡成功!

原帖由 shirley_coy 於 11-3-17 21:28 發表
大家好!

我囡囡星期六要去度迦南幼稚園(麗港城)面試http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=609&cb=2124Nursery,請問有冇家長可以講比我知面試http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw ...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。
‹ 上一主題|下一主題