用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想quit 私人鋼琴老師
樓主: w_y
go

想quit 私人鋼琴老師 [複製鏈接]

原帖由 moumou 於 11-3-25 01:40 發表
樓主不好意思,我有同樣轉老師的苦惱,想在那裡問點意見。小女五歲半,耳朵好,有prefect pitch,很愛練琴,我對她,她對自己也有期望。四歲起跟一年輕,但大學音樂糸畢業的琴老師學琴已一年半,他時常大讚我女兒,有天份云云。我不懂音 ...

如果想對學琴流程同技巧問題有多啲認識,可以PM我俾資料妳。

原帖由 lyhv 於 11-3-25 14:28 發表
唔好意思, 想問幾位有經驗嘅媽咪, 如果我自己本身對彈琴無任何認識, 而我又想俾小朋友學琴, 我點樣可以知道我小朋友彈得好定差?  又點知個老師教得好定差?  有無嘅貼士, 例如問老師經驗方面, 我可以問佢啲咩?  thank ...

上黎搵料,就知個老師有無料到架啦

原帖由 音樂人長老 於 11-3-25 17:09 發表

如果想對學琴流程同技巧問題有多啲認識,可以PM我俾資料妳。

萬分感謝!已PM了妳。

原帖由 lillymarie 於 11-3-25 08:44 發表

妳女女的老師唔係幾得喎, 考試前無幫佢預備好所有項目, 唔係幾夠專業. 年紀細唔應該係無準備好的藉口, 一係就唔好考試住嘛.

我自己覺得找老師, 最好是有人介紹. 每個介紹老師的人都會覺得老師好, 所以要問清楚究竟 ...

lillymarie,
多謝妳的意見,其實回想我都是很「隨便」,當日我是只用了一晚時間在綱上search 那老師回來的。也沒有人介紹。
但因自己很仰慕懂音樂的人,而他是很熱愛音樂創作的,很快便很投契,一直便學下去了。雖然今天很苦惱地,明白到他不一定是一個懂教琴的老師,但我仍是專重他在音樂中的工作及投入。我仍相信他是想我女兒好的,他亦不怕為她負出,亦時常overtime教她不願離開。只可能是他剛教琴不懂教吧?
有一段心中爭辮的時間,比了很多解釋自己:可能學音樂是要更宏觀,要慢慢來,要學音樂感,不是為考試多少級而學琴…等等…

原帖由 w_y 於 11-3-25 08:55 發表
嘩....你仲不幸....

我自己識少少, G2 都仲執到阿女, 同埋我個老師仲未至於連跟譜彈呢d 基本野都出問題, 佢都了解我女係受谷型, 都會谷下佢, 所以我都唔輕言話轉老師, 只係唔識轉彎因材施教, 同推卸無人 ...

w_y,
多謝妳的故勵!說話中,感到妳真是一個身經百戰的好媽媽!
可能舊老師「吹」得我與女兒太High了,所以自己與阿女都真的以為她自己很勁,產生了夢一樣的期望。才過份投入考試與比賽的成績。以後的日子會努力找個新老師,踏實地重新學習。好彩阿女有青春,哈哈…

要踏踏實實的去學習和求進步﹔再有‘天份’的學生都需要良師的輔助和督導才能把潛能引發出來﹐他們也很自然地﹐會在考試和比賽中獲得十分優秀的成績﹗就算欠缺‘天份’的學生﹐只要學+練得其法﹐也同樣能取得優秀的成績﹐亦會與有‘天份’的學生的距離拉得很近﹐但又確實地﹐難以超越天資優厚的學生。這是我多年來教學時﹐以及從近日十一位學生參與各級鋼琴和小提琴比賽的得獎結果裡觀察所得。

原帖由 moumou 於 11-3-26 00:55 發表

w_y,
可能舊老師「吹」得我與女兒太High了,所以自己與阿女都真的以為她自己很勁,產生了夢一樣的期望。才過份投入考試與比賽的成績。以後的日子會努力找個新老師,踏實 ...

過獎啦, 呢度好多叻媽媽, 我都係佢地身上學野咋. 可能我自己都鍾意音樂, 仲同佢同步一齊練返琴, 考試同比賽成績雖然重要, 但要學會享受學琴過程緊要D, 克服到每一個困難彈好一首歌, 真係好開心架. 鍛鍊到堅忍和耐性, 係我對佢學琴最大期望.

至我個老師係朋友的朋友介紹, 不過不失上左半年. 新老師就係幾個同學仔跟緊, 至少都知知佢她人品和教學 style 如何, 希望順利啦.

原帖由 moumou 於 11-3-26 00:55 發表

w_y,
可能舊老師「吹」得我與女兒太High了,所以自己與阿女都真的以為她自己很勁,產生了夢一樣的期望。才過份投入考試與比賽的成績。以後的日子會努力找個新老師,踏實 ...

原帖由 ohmygosh 於 11-3-26 01:36 發表
要踏踏實實的去學習和求進步﹔再有‘天份’的學生都需要良師的輔助和督導才能把潛能引發出來﹐他們也很自然地﹐會在考試和比賽中獲得十分優秀的成績﹗就算欠缺‘天份’的學生﹐只要學+練得其法﹐也同樣能取得優秀的成績﹐亦會與有 ...

天份初時都重要既,但跟著就要勤力...記得當初我女學左半年參加校際小提琴....竟然有獎拎,我即時打比阿sir,我以為佢唔得閒去睇學生啦...點知佢去左第二度睇...跟住佢同我講,仲以為佢無獎拎添.... 反而佢而家坐緊果度,佢好有信心,反而無獎拎...早知黎我度喎....以為我女只學了半年... 所以睇輕佢... 不過佢都唔知我女可以係一星期內有咁大進步... 最後一句..跟住我女無練琴...而家都係上下囉 我係講緊,有天份,都要勤力先得...

在朋友的朋友的親戚介紹下,找到一位老師,教學應有三十年以上,是位斯文老太太;與舊老師那年青小伙子相比,兩者巧合地有點極端。女兒跟她上了一課,還未習慣,希望這是個順理的新開始。
另明天要跟舊老師告別… 想了很久,怎樣說才可以分手仍是朋友…最後自己性格使然,想還是直說吧:「我想她先學好基本功…」

回覆 1# moumou 的文章

樓主可以安排一份小禮物或心意卡由小朋友送俾老師感謝佢教導,大家方向唔同唔緊要,唔好有hard feeling,對小朋友嚟講當上一課人際關係堂,「雞脾打人牙較軟」,老師都會好來好去,不妨考慮下。

我又係想轉老師
但又冇熟人介紹到
唔知去柏斯學琴
會否穩陣d呢?
我女5歲學左1年

原帖由 音樂人長老 於 11-3-28 10:55 發表
樓主可以安排一份小禮物或心意卡由小朋友送俾老師感謝佢教導,大家方向唔同唔緊要,唔好有hard feeling,對小朋友嚟講當上一課人際關係堂,「雞脾打人牙較軟」,老師都會好來好去,不妨考慮下。 ...

都好,試一試

除了口碑﹐您可以多留意老師的學歷和經驗﹐以及旗下學生的考試及比賽成績。就算是私人老師﹐部份也會提供試堂(甚至是免費的)﹐可以先比較一下。如果老師長遠也容許家長每次陪同上課﹐您以後也可以繼續多作觀察和與老師溝通。

原帖由 kitty23205 於 11-3-28 15:03 發表
我又係想轉老師
但又冇熟人介紹到
唔知去柏斯學琴
會否穩陣d呢?
我女5歲學左1年
‹ 上一主題|下一主題