用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 優才小學一問
go

優才小學一問 [複製鏈接]

有無人可以告訴我,優才是否一所較適合資優生讀呢?是否一所好學校呢?我個仔現讀傳統學校4年級,各老師的評語係...好聰明,但不能坐定定,又常常騷擾人,就算被警告,都只可維持一段好短的時間。好快又再犯,年年月月,重覆又重覆。成日有投訴。行為又成日做D同人作對的事情,又鍾意搞到個妹E嘩鬼叫,叫佢唔好做嘅嘢,好快做比你睇,點同佢講道理,或用獎勵,或打鬧都無用。比佢搞到我好辛苦。同事不嬲話我EQ高,但對住佢簡直係0。我已KEEP住見輔導,因我真係好辛苦同怕會好憎佢。

知道國際學校可能啱呢類人,無咁死板,多思考,但好鬼貴,負擔唔起。有人提議優才,但我對此一無所知。可否有人比到意見我。唔該!
   0    0    0    0

我都有相同既問題, 又係有人提議"優才".

有無人既小朋友已經讀緊, 可否分享一下.
[url=http://www.TickerFactory.com/]

Hi,

You need to do a standardized test in order to
know your child is grifted or not. With the test results you can use it for applying a primary
school. However whether it's useful I don't
know.

Good luck.

原帖由 daphane 於 11-3-26 17:25 發表
有無人可以告訴我,優才是否一所較適合資優生讀呢?是否一所好學校呢?我個仔現讀傳統學校4年級,各老師的評語係...好聰明,但不能坐定定,又常常騷擾人,就算被警告,都只可維持一段好短的時間。好快又再犯,年年月月,重覆又重覆。成日 ...

有fd個仔仔讀緊,聽她說學校很包容資優生的,另外睇過一個過案,個mami帶佢個資優但坐5定小朋友到公園玩,比小朋友發洩多餘的精力,或可試試.

yes, 佢哋D精力真係要發洩架!!

我仔而加六年班, 差唔多日日有課外活動...全部佢自己想參加! 反而個人定咗好多!!

乜資優既小朋友好好精力架?

原帖由 ho_yan2406 於 11-5-18 17:38 發表
乜資優既小朋友好好精力架?

請問那間智力評估機構好,佢上堂又係坐不定,我都想同個做.

原帖由 TAMSZEYAN 於 11-5-23 16:20 發表

請問那間智力評估機構好,佢上堂又係坐不定,我都想同個做.

我唔知呀..我仔仲細,未去研究呢d資料,同埋check呢d都幾貴下~
我見大家講d野同我仔都幾似,又係坐唔定,上playgroup時人人都好乖坐好,我仔就訓o係度郁/周圍玩,都唔知係咪過度活躍...但佢學野又好快,你讀俾佢聽既野,佢好快背返出黎,你教佢野佢好快學識,記性好好,好耐之前既野都仲記得.....但又唔知係咪呢個年紀的小朋友個個都係咁,因為我冇fd有小朋友大過我仔,乜都冇得問唯有上黎問~
我媽有叫我同佢check IQ o個d,但我冇la,咁細個邊check到架~~而家得閒黎睇下d post識多d野,到大d真係有需要先考慮check....

我覺得你仔仔比較似係過動症 (ADHD),有過動症並不表示智力有問題,有時智力可能比平常人高。但由於腦內的神經線傳導體 "多巴胺" 分泌不足,令他們不停地動來動去,是不自控的,如果在小時不小心處理,到青春期有機會演變成有行為問題。對待多動兒的小朋友,要小心處理他們心理的需要及照顧者的態度應對,最重要要有愛,及建立親子關係。如在12歲前,可要求轉介兒童智力評估中心要求支援。

你兒子聰明,但不專心及多動會影響對知識的吸收及社交能力,要及早處理。

優才並非專收資優學生,而是收取學生的資質與學校附合,而學生家長的教育理念又與學校配合者。是學生及家長本身都一同考慮的。但相信你兒子的情況的確在優才上課比在傳統小學較為適合及愉快,而心情愉快便會產生多巴胺,多巴胺產生會能他們安定些。所以我鼓勵你盡快嘗試安排轉校!加油!

原帖由 daphane 於 11-3-26 17:25 發表
有無人可以告訴我,優才是否一所較適合資優生讀呢?是否一所好學校呢?我個仔現讀傳統學校4年級,各老師的評語係...好聰明,但不能坐定定,又常常騷擾人,就算被警告,都只可維持一段好短的時間。好快又再犯,年年月月,重覆又重覆。成日 ...

原帖由 daphane 於 11-3-26 09:25 發表

好聰明,但不能坐定定,又常常騷擾人,就算被警告,都只可維持一段好短的時間。好快又再犯,年年月月,重覆又重覆。成日有投訴。行為又成日做D同人作對的事情,又鍾意搞到個妹E嘩鬼叫,叫佢唔好做嘅嘢,好快做比你睇,點同佢講道理,或用獎勵,或打鬧都無用。比佢搞到我好辛苦。同事不嬲話我EQ高,但對住佢簡直係0。我已KEEP住見輔導,因我真係好辛苦同怕會好憎佢。<<<一模一樣呀!!!

有時係fb呻下,我仲比人話我,因為無人明白我有幾勞氣,幾辛苦!
我真係有憎我個女..唔想湊佢了~!!
但氣餒既時候,又自我激勵...

你點解唔比佢讀下情緒班? 見心理醫生?
我而家已經搵緊..我實在忍無可忍
‹ 上一主題|下一主題