用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問小朋友是什麼病
go

請問小朋友是什麼病 [複製鏈接]

小朋友6 years old, 做功課好快, 寫字靚整齊, 記性非常好, 有音準, 識讀好多中文字, 成日覺得自己好叻, 唔接受別人批評佢做錯, 如果無事發生, 無老師or大人罵佢, 無令佢興奮事情, 佢可以好靜, 好乖.......

但是EQ很差, 例如: 當有老師罵, 接受唔到會即時hand機, 跟住失控.  又例如: 玩完好開心, 收唔到制, 開心到收唔到制, 跟住失控.  每一次失控都會做出破壞性行為, 會踢野, 推野, 大聲話人, 唔服大人說話, 要人氹才會停止~

0    0    0    0

我接觸的家長入面,有唔少小朋友都有情緒的問題。

有些被標籤資優,有些被標籤過動症,有些則自閉症。

以我所見,你兒子自尊心很強,很希望別人認同自己。

家長是否自細便常常讚他成績方面很好呢?

在情緒方面,有否讚賞他在平靜時候的表現呢?
My Blog - New Age新時代親子關係
http://hk.myblog.yahoo.com/newage_parenting

My facebook
http://www.facebook.com/profile.php?id=100002174551133

Email: [email protected]

你真好,會想到他是病,他會好轉的;
不過是否病應由醫生診斷,你可以找政府門診醫生轉介,然後排很長龍,跟著等、等、等…,你亦可找你的家庭醫生轉介合適的私人醫生…

不過我覺得他是受困擾,這困擾也成為你的困擾,
請看http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_medical/sub_camhcsp/ 兒童及青少年精神健康社區支援計劃,並致電27837737查詢,希望他們幫到你。

原帖由 ballcat 於 11-4-4 23:08 發表
小朋友6 years old, 做功課好快, 寫字靚整齊, 記性非常好, 有音準, 識讀好多中文字, 成日覺得自己好叻, 唔接受別人批評佢做錯, 如果無事發生, 無老師or大人罵佢, 無令佢興奮事情, 佢可以好靜, 好乖.......

但是EQ ...

原帖由 ballcat 於 11-4-4 23:08 發表

但是EQ ...

我覺得可能係「王子病」。不過擔心還是找專家問問,因為只是家長的幾十字形容真的很難有「診斷」結果。

我提議樓主係找專家前可以收集多點數據。
分別係,日期,時間,發皮四前做緊什麼,有什麼行為\什麼事,結果(或者你做了什麼),duration

可以了解下佢行為有幾密,有幾多,同埋你的反應有冇同佢的行為關係。
‹ 上一主題|下一主題