用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如何辨別BAND ONE 組別?
go

如何辨別BAND ONE 組別? [複製鏈接]

如何去辨別小朋友的組別?只知道要把全港小六生分成3個組別?是否好像個仔間學校咁,3次考試結果得出成績86 - 100 為 A, 70 - 85 為 B,其餘屬於C呢?請各媽媽指教
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 harveyworkshop 於 11-4-6 13:43 發表
如何去辨別小朋友的組別?只知道要把全港小六生分成3個組別?是否好像個仔間學校咁,3次考試結果得出成績86 - 100 為 A, 70 - 85 為 B,其餘屬於C呢?請各媽媽指教
...

60-70 為C , 31-59為D, 0-30 為E
[

最好請教老師。因間間學校的比例不同。有的是全校名次排列頭約30%,有的4X%,甚至6X, 8X%,最好問老師小朋友的banding,雖未百份百準確,仍不遠矣。

原帖由 goodenough 於 11-4-7 15:11 發表
最好請教老師。因間間學校的比例不同。有的是全校名次排列頭約30%,有的4X%,甚至6X, 8X%,最好問老師小朋友的banding,雖未百份百準確,仍不遠矣。

講得啱,一定要問班主任,校長會有方法計到。
你亂估到頭來會害左個小朋友,特別係邊緣人。

醒目開學勳章

唔係睇教肓局既就OK既咩?咁我都問下老師喇~~~THANKS!
[

原帖由 dudu19812002 於 11-4-7 15:51 發表
唔係睇教肓局既就OK既咩?咁我都問下老師喇~~~THANKS!

最衰教育局唔講比你聽呢!剛剛留意到,重有一樣要留意,如果你係原區是band 2頭,去到甲部全港排名可能變band 1尾,相反如果band 1尾,可能變band 2頭。所以最好跟老師商量下先啦。

醒目開學勳章

原帖由 goodenough 於 11-4-7 16:24 發表

最衰教育局唔講比你聽呢!剛剛留意到,重有一樣要留意,如果你係原區是band 2頭,去到甲部全港排名可能變band 1尾,相反如果band 1尾,可能變band 2頭。所以最好跟老師商量下先啦。 ...

THANKS~~其實我既小朋友都未去到小5架,只係小二,不過佢就已經喜歡QES,唔知佢未來既日子如何,但我都好想知到你們各位有經驗既家長,係點揀中學,同埋我應該幾時問老師成績分BAND架?
[

原帖由 dudu19812002 於 11-4-7 23:50 發表

THANKS~~其實我既小朋友都未去到小5架,只係小二,不過佢就已經喜歡QES,唔知佢未來既日子如何,但我都好想知到你們各位有經驗既家長,係點揀中學,同埋我應該幾時問老師成績分BAND架? ...

QES聽聞話將會跟農圃道官立小學結龍,之後將會直升中一,但你最好check清楚。

原帖由 goodenough 於 11-4-8 00:23 發表

QES聽聞話將會跟農圃道官立小學結龍,之後將會直升中一,但你最好check清楚。

Oh....請問....如果屬實, 會在何時開始?  因我個女就係農小P.4~

教育局已向所有直屬及聯繫學校發出通函,將表態的「死」延遲三年至二○一五年。
女兒現在p.4可能未必趕得切,但伊中跟農圃道已經係聯系小學,跟其他聯繫小學多一次約25個位抽,抽完又可在乙部跟大圍抽,重未計甲部個十多個位。計起上來有5次機會,機會都好大。
‹ 上一主題|下一主題