用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教P.2升P.3問題
go

請教P.2升P.3問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我仔有ADHD, 成績差已經係實架啦, 如果9月"好彩"升到班既話, 又要面對TSA問題.到底係要求留一年定由佢升好呢? 困擾ing
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我都正考慮緊好唔好俾個仔repeat, 不過係重讀高班定上小學. 如果俾你再揀,你會唔會俾佢讀多年幼稚園呀?

我仔亦都有ADHD又是細仔,d老師都問過我為何不比佢讀遲一年,定力會好d,但我見佢成績不差,所以都冇考慮。如果成績差,我就一定比佢repeat,比多一年佢打好基礎會好d。

原帖由 小雄維尼 於 11-4-11 11:57 發表
我仔有ADHD, 成績差已經係實架啦, 如果9月"好彩"升到班既話, 又要面對TSA問題.到底係要求留一年定由佢升好呢? 困擾ing

醒目開學勳章

如果我係你就上囉, 點解? 1年班都仲係hea既階段,幼稚園甘貴學費....梗係5留啦

原帖由 Geni 於 11-4-11 14:14 發表
我都正考慮緊好唔好俾個仔repeat, 不過係重讀高班定上小學. 如果俾你再揀,你會唔會俾佢讀多年幼稚園呀?

醒目開學勳章

我個仔睇左就黎成年醫生, 都仲係試藥階段, 人係比無食藥既時候定左好多, 不過都仲係好5專心.成績差到無朋友, 但係學校比5比佢留呢?(都仲有人差過佢, 死未)仲有, 今年比佢留左應該會好d, 甘之後呢? 無可能年年都留多1年下話 , 煩死人啦原帖由 貓貓咪 於 11-4-11 14:38 發表
我仔亦都有ADHD又是細仔,d老師都問過我為何不比佢讀遲一年,定力會好d,但我見佢成績不差,所以都冇考慮。如果成績差,我就一定比佢repeat,比多一年佢打好基礎會好d。

... [/quote]

回復 小雄維尼 的帖子

TSA不用理的!!唔関呀囝事!!関學校事!學校會操佢的!不用擔心!!!成績上到就上啦!!留四年级好過!!!

回復 Geni 的帖子

你早D準備認多D字,串吓英文字!!细囝係辛苦D,比多一年學費好貴!留番去升小一如備班好過!!同佢睇番多D故事就OK!!!
初初係辛苦,慢慢就習慣(辛苦)!!!

醒目開學勳章

囝囝mama 發表於 12-3-22 23:37
回復 小雄維尼 的帖子

TSA不用理的!!唔関呀囝事!!関學校事!學校會操佢的!不用擔心!!!成績上到就上啦!!留四 ...
我仔都依然係hea到爆, 不過轉左藥情緒好多, 希望黎緊佢識諗啦,5係都無辦法囉

回復 小雄維尼 的帖子

如果食佐藥佢會定D!!自然成績會好D!你盡力幫佢!!!我囝小四測驗,默書都要幫!!!努力!!努力!!加油!加油!!!!

係我就唔建議留班了,因為小二課程唔值得讀多一年。
既然已試緊藥,就趁這時間研究一下佢成績唔夠好的原因。唔好當佢已讀咗幾年書,因為之前未食藥前,可能根本就學唔到野。由佢開始食藥計,當佢讀咗一年書, 究竟佢有無進步?

趁佢食緊藥的時候,幫佢惡補,話佢知佢比其他同學晚起步,要將勤補拙。或者小三會再有進步呢?

ADHD仔,過目即忘, 真係要不斷keep住,不能放長holiday, 稍為放鬆,之前努力的就好像“前功盡廢”。
for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章

囝囝mama 發表於 12-3-23 07:29
回復 小雄維尼 的帖子

如果食佐藥佢會定D!!自然成績會好D!你盡力幫佢!!!我囝小四測驗,默書都要幫!!!努力!! ...
喂, 定左5等如成6好喎, 佢懶根太深啦.......我有篤佢溫習, 不過佢向到hea, 甘我可以點?
‹ 上一主題|下一主題