用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應唔應該轉鋼琴老師呢?
go

應唔應該轉鋼琴老師呢? [複製鏈接]

阿仔功課多,唔係日日有時間練到琴,琴老師知道就會好嬲駡一大頓,有時連我都話埋,無篤促阿仔練琴...因為佢話佢係好有要求的人,如果持續少練習,佢就唔再教了.:tongue:有好幾次都想轉老師,但佢又真係教阿仔技巧幾好,唸在希望嚴師出高徒,忍下啦.不過壓力好大,每次練少d都比人駡一大頓,學校小五又要加把勁,令阿仔不想再學了...
如果轉老師,唔好迫得太緊的話,會唔會緃容咗阿仔唔練琴呢? 好矛盾...
   0    0    0    0

醒目開學勳章

個個小朋友性格唔同, 好似我囡咁, 唔可以放鬆...一放鬆就一落千丈, 所以我都比較喜歡老師嚴厲d..
p.s 你個琴老師在那一區, 我都想同我囡轉
原帖由 Aoi 於 11-4-18 00:41 發表
阿仔功課多,唔係日日有時間練到琴,琴老師知道就會好嬲駡一大頓,有時連我都話埋,無篤促阿仔練琴...因為佢話佢係好有要求的人,如果持續少練習,佢就唔再教了.:tongue:有好幾次都想轉老師,但佢又真係教阿仔技巧幾好,唸在 ...

你到底想阿仔將功課行先, 加上要要呈分在即, 琴是其次

阿仔功課多,唔係日日有時間練到琴,琴老師知道就會好嬲駡一大頓,有時連我都話埋,無篤促阿仔練琴...因為佢話佢係好有要求的人,如果持續少練習,佢就唔再教了.:tongue:有好幾次都想轉老師,但佢又真係教阿仔技巧幾好,唸在 ...

我估你想阿仔將功課行先, 加上要要呈分在即, 琴是其次,中學是你重點.但又見琴老師有要求,要多練時間,最终付不上時間,心大心细.琴老師骂你和阿仔, 你一定心裏想,上堂有压力. 你的情況,我似曾相識, 我情况重手持多一種樂器,但比你好,在小朋友P.2和P.3兩年間學兩種樂器,一星期練兩種,功課中上,我當時母女都覺得忙得辛苦,後來只學琴,最後阿女升上P.6的十月份,考完琴試五级,PASS之後,我就將琴停下來,全力應付呈分試.當時經過,有遇過嚴師兩位,就算老師駡阿女,我身同感受及難過,但心裏面想,難得遇上好老師,忍下啦! 但今日我同你講,边樣是你重要,考慮 1.功課和呈分試入中學. 2.母子間感情 3.阿仔是喜歡琴,但要無压力. 4.阿仔因嚴師不想學琴.做人阿媽,要知鱼與熊掌,不可..... 希望我幫到你.

兩睇,其實你想搵咩老師﹖有咩要求﹖有人求都係求嚴師!

如果學琴只係興趣或陶冶性情,大可不必緊張,轉個老師就大家都輕鬆,但如果對學琴有要求,而小朋友又唔係自動自覺果種,搵個人督促下反而仲好。

回覆 6# Aoi 的文章

其實功課活動咁忙,好難日日練琴。
最重要係練到老師的要求。每首歌老師應有某樣野要學生去學。如果教學無目標,好難練。
我對仔講: 老師上堂讚你,又咁用心教你,因為你用心練。如果你常常交不了功課,老師就沒心機教了。
鬧,不是好方法。對孩子的要求要合理和可行。
我會換老師。

多謝各位寶貴意見,我都好讚成鼓勵多於責駡.但阿仔動力少,每做一件事都要人push好耐,成日令我push到出哂火,好疲累....所以嚴師令佢唔敢hea咁多,不過總是達唔到老師的"高"要求,才被駡.
"老師上堂讚你,又咁用心教你,因為你用心練。如果你常常交不了功課,老師就沒心機教了。"呢番說話我都同佢講過無數次,但佢都無好好珍惜....
我心想轉老師都唔係辨法,係要令佢對自己付責任,唔好逃避.
如果佢能改善自己的學習態度,我唸學業,課外都能幫助到,亦能兼顧到.

原帖由 Aoi 於 11-4-20 13:15 發表
多謝各位寶貴意見,我都好讚成鼓勵多於責駡.但阿仔動力少,每做一件事都要人push好耐,成日令我push到出哂火,好疲累....所以嚴師令佢唔敢hea咁多,不過總是達唔到老師的"高"要求,才被駡.
"老師上堂讚你,又咁用心教你,因 ...

我囝囝又係咁, 成日唔用個腦, 踢一腳, 郁一郁個種. 真的好激氣!
佢既老師都好嚴架, 初初跟佢學, 我囝囝周圍望. 老師立即停下來, 黑起塊面咁同佢講: "我同你講緊野, 你一定要望住我! 由現在開始.......我俾你周圍望10秒鐘, 跟住就唔准再望!"
試過我囝囝唔專心, 老師都好嚴厲咁話佢做得差, 搞到佢眼濕濕. 但當佢做到少少, 就立即讚賞佢. 一啖沙糖一啖C. 佢同我講, 佢對囝囝既要求, 囝囝一定可以做得到. 上課時, 亦會make sure囝囝做到先教下去. 我的責任只是係屋企提醒囝囝佢有咩要練咋. (因為佢第二日已幾乎忘記哂了!)
唔知係咪老師見我囝囝被佢話到有幾次眼濕濕, 最近話佢做得差之前, 都預先警告佢: "我準備令你唔開心啦!" ^0^

醒目開學勳章

我都係咁情況, 所以想轉老師

me 2...............
原帖由 panala 於 21-4-2011 09:34 PM 發表
我都係咁情況, 所以想轉老師

我從小都無跟過d好嚴厲既老師, 反而我喜歡d老師有講有笑, 彈琴係講興趣, 沒了, 意思不再

‹ 上一主題|下一主題