用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田林漢光點解禁受歡迎呢?
go

沙田林漢光點解禁受歡迎呢? [複製鏈接]

最近同d媽咪講升中問題, 大家都有聽過呢間學校聲譽幾好, 有咩過人之處呢? 唔知難唔難入呢?
   0    0    0    0

我識佢就係因為09年出左個5A高考狀元。

有人話間學校都幾關顧學生

原帖由 timothy1999 於 11-4-20 15:30 發表
最近同d媽咪講升中問題, 大家都有聽過呢間學校聲譽幾好, 有咩過人之處呢? 唔知難唔難入呢?

我估:
1) 因為地點好
2) 校風好
3) Band1 中佢算壓力唔大
4) 處於 Band1 尾,但又唔算差;好多人稔住中左佢先,再扣d 好 d 既 Band1。亦有好多 Band2 頭打e間主意。
5) 冇連系小學:表面睇好似位多d。

希望不要有人認為此 topic是有心人做媒, 或是 有心人post出來是自問自答.

我大仔在[光中] 就讀 F.5 生 , 是第一批三三四的學生
當年此校成績麻麻是 band one 英中的尾數返上第二,三左右而己.
我想當年的校長就按學生本質素, 是傾向多活動,以使成績不大受家長留意.
後來現任校長上任 , 校長其實是原校老師上任 , 對學校本身由來已長久的問題更清楚 . 見準學生的質素穗定, 而多了著重學業, 而會考成績在近2 年更是原校生升上中六 , 高考更理想. 此高考狀元是原校生讀上去的.
我大仔性格操行是帶反叛, 成績並不太好. 其賓 BAND ONE 尾學生, 若在多方注重下, 理應是做得更好的.
我見證我孩子是在一間關愛的學校下成展.
多謝上天在多年來教導我孩子的班主任 , 均是很關心我的小朋友.慶幸仔仔在性格, 成績都在進步中.

雖然學生在學校很多時也很易有記上缺點 ,
同時校方也容易給學生優點 , 校方用<將功抵過>來對沖.
孩子如果不是在有及愛的地方 , 充滿聖靈的愛下生活.
也會有所體會, 有所進步 . 畢業了的學長, 周不時回校幫助師弟妹 .在此感謝[光中] 學校的訓導 , 社工葉 SIR, 校長 , 他們真的是很爰孩子 .校長很鼓勵採用一新方法去用仍雖努力的學生身上.

不過 , 沙田大部份第二線的英中都很好好, 跟 [光中]一樣的用心去教導每一位學生 , 只是大部份家長在有得揀下, 而疏忽略其他要點而已.

漢光在沙田邊度?

我仔仔今年小五成績屬band 2 九龍城區,學校老師叫哋誇區沙田,可能有機入band 1 學校。漢光我聽過,但是不知是否適合他。因為他較活躍和學習力慢,所以希望擇D關愛的學校。另外家住青衣到漢光是否較困難?請俾D 意見!
‹ 上一主題|下一主題