用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 HK有無寄宿小學?
go

HK有無寄宿小學? [複製鏈接]

如題, 想問HK有無寄宿小學架?

想俾阿囡讀(宜家小三), 因為我真係搞唔掂佢了.....

晚晚放工返黎都要我勞氣功課, 默書, TEST, EXAM....(已經請了補習姐姐都唔得),

佢實在太懶, 又唔識得自理, 8歲人仔痌咗屎痴係底底都唔出聲又唔知....鞋帶又唔識穿, 去大大又要人地幫手, 頭髮又唔識得自己打理, 沖涼都只係免強算係識....

不過最嚴重係佢可以放假4日, 由朝9:30 至 晚22:30連續4日都仲未做哂D功課, 真係有咩理由先得架...

我真係搞佢唔掂, 越大就越黎鋪, 日日晚晚咁鬧法, 我都真係無忍....真係怕自己有日會爆血管 或 我會重手打死咗佢....

麻煩各位提供資料, 謝謝 !!
   0    0    1    0

http://www.sscps.edu.hk/schoolprofile.php

2010-2011年度全期學費為$55,000
另小六學生須在校宿一年,2010-2011年度宿費為 $28,000

得SSCPS有, 但只限六年級生..
原帖由 cmsm 於 11-5-1 15:00 發表

晚晚放工返黎都要我勞氣功課, 默書, TEST, EXAM....(已經請了補習姐姐都唔得),

佢實在太懶, 又唔識得自理, 8歲人仔痌咗屎痴係底 ...

樓主,

恕我直言, 送你女去寄宿學校治標不治本。 打打鬧鬧只會令你同阿女關系更差。

[功課, 默書, TEST, EXAM]:可以考慮同阿女女一起做個 time table, 每日放學后,叫阿女依時完成每樣 task.

[佢實在太懶, 又唔識得自理]: 哩樣又唔怪得晒女女,作為家長,你有沒有自小 train 過你小朋友? 都系過句,俾多 d 耐性, 每個月 train 佢一樣野。 教她各種自理技巧。  

我記得小時候, 有一條數學題我唔識,問爸爸, 換來一頓臭罵:你上堂無聽書呀? 結果, 我以后都不敢再問他。

希望你真系可以俾多 d 耐性, 加油。

原帖由 Sumyeema1 於 11-5-5 16:19 發表
樓主,

恕我直言, 送你女去寄宿學校治標不治本。 打打鬧鬧只會令你同阿女關系更差。

[功課, 默書, TEST, EXAM]:可以考慮同阿女女一起做個 time table, 每日放學后,叫阿女依時完成每樣 task.

[佢實在太懶, 又唔識得自理 ...

係呀!我以前都比阿爸咁樣鬧過,之後就唔敢問佢功課.我阿爸的數學好叻,讀書年代全級第一.難得自己屋企有個人才,唔教d仔女真係好浪費.好後悔當時唔大膽d再請教阿爸.不過,當時細過(初中)唔識咁多.
你地的post提醒左我教阿女要耐心d,忍住唔好發火,thx

恕我更直言,教小朋友係父母的責任,唔可以因為個小朋友咩都唔識就話要送佢去寄宿。
你的小朋友好明顯係自理能力有問題,但為何她會有這個問題呢?你有沒有教他如厠後如何清潔?又有沒有教她如何綁鞋帶?有沒有教她如何打理頭髮呢??
很多時父母都會以為小朋友大大下便會自然懂得,但沒有人教又如何會懂呢?
至於學業方面,我想信如果小朋友自理能力有所提升,對自己有了信心,那學業自然也會得心應手。
你也說你的小朋友只有八歲,其實還很小,現在開始教他還不遲,多點耐性慢慢教,多點讚賞,她一定會學懂、會進步。

原帖由 cmsm 於 11-5-1 15:00 發表

佢實在太懶, 又唔識得自理, 8歲人仔痌咗屎痴係底 ...

8歲其實都仲細, 我囝就快8歲, 都有遇到你囡囡的烏龍野. 抹唔乾淨屁股呀, 沖涼洗頭只係洗咗半邊呀, 隔幾日就唔記得帶外套, 水樽呀, 鞋帶成日都綁唔實呀, 一唔睇實佢就玩咗成日去呀, 之類之類.........

當係一個過程啦.......我都好勞氣.......唯有當佢地學呢D好似學行路咁, 行下跌下, 做下又烏龍下.

有時鬧得多個囝, 佢怕做錯竟然返轉頭扮BB. 去完大便要叫我幫佢抹, 話驚自己抹得唔乾淨. 食完noodle又要我幫佢拎個碗去廚房, 話驚倒瀉湯. 歸根究底就係驚我罵佢. 我自己都反省咗一輪.

做功課亦係咁, 無乜時間觀念, 永遠做咗自己最喜歡既野先. 所以, 時間表真的好重要, 我還要耐唔耐就問佢: "你做哂要做既野未?" 一見佢係度hea就問佢. 我細個讀書時, 阿爸返緊工, 都會耐唔耐打電話俾我, 問我"做緊乜?" :) 可見隋性係人人都有.

原帖由 molala51 於 11-5-5 16:01 發表
得SSCPS有, 但只限六年級生..

係特別情況下,三年班開始亦可以寄宿,六年班就一定要奇宿
‹ 上一主題|下一主題