用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒下及田灣始南, 請問你會選邊間?
go

軒下及田灣始南, 請問你會選邊間? [複製鏈接]

軒下及田灣始南, 請問你會選邊間?
   0    0    0    0
:giveup:

唔同區喎.

打算叩門而已!

回覆 1# SandyMaMa 的文章

田灣始南不識, 軒下是名校, 如果是叩門, 何不兩間都叩?

田灣始南在南區算好好啦.你住南區?

兩間都是好學校。

田灣始南是南區地區名校,band 1 生比例高, 學校聽聞比較谷。 但礙於南區英中學位少,我會揀軒下, 理由如下:

1。 官校,聯系中學男仔有皇仁, 女仔有 BPS。

2。 小學校網是 net12,英中學位比例上全港最高。

我係住南區。

聽聞軒下得一班精英班可上皇仁,如谷唔到入精英班,其餘四班可能會派去二、三線既中學!

田灣始南好似有兩班精英班,如入到既話,都會有80人入梗一線中學,上年有2X個入咗灣仔鄧兆堅!

真係好難唸,請幫忙俾意見呀?

你可以參考下軒下2009-2010 升中資料:

始終 net 12, 升中有優勢 (比 net 18)。

http://pm.hrgps.edu.hk/upload/pdf/2009_10_p6_f1.pdf

回覆 8# Sumyeema1 的文章

多謝你既資料。請問依家軒下每班有多少人?

另, 請問金文泰係brand幾既學校?

醒目開學勳章

原帖由 SandyMaMa 於 11-5-4 15:25 發表
我係住南區。

聽聞軒下得一班精英班可上皇仁,如谷唔到入精英班,其餘四班可能會派去二、三線既中學!

田灣始南好似有兩班精英班,如入到既話,都會有80人入梗一線中學,上年有2X個入咗灣仔鄧兆堅!

真係好難唸,請幫忙俾意見呀 ...

軒下31個入QC
18個聖公會鄧肇堅
加埋都49個...............
呢個世界無絕對, 無入硬呢支歌仔, 尤其今年
你不如看埋今年CUT 班之後, 結果係點先決定
打算叩門的話, 兩間叩晒, 兩間都收你個仔先再算啦

回覆 10# CrabPincers 的文章

CrabPincers 系有經驗的家長,你應該兩間叩晒, 到兩間都收,再衡量過啦。

原帖由 SandyMaMa 於 11-5-4 18:15 發表
多謝你既資料。請問依家軒下每班有多少人?

另, 請問金文泰係brand幾既學校?

我都系住南區,但阿仔仲好細。 如果 target 官津小學/中學, net 12 vs net 18, net12 真系好好多。

我 d 資料都系睇番來,只供參考。

軒下 2009-2010 P6 共有5 班,total 160 名學生, 其中兩班每班35 人(我估系精英班),其余每班大約30 人。

金文泰中學, 系中中,但歷史悠久, 名人輩出, 根據隔離[升中派位] khmama 即數據,金文泰屬於band1中。

多謝你們寶貴意見,決定分頭行事,兩間都叩門!

請問軒上和軒下有何分別?除左上午、下午之外。

南區校網極差,而入唔到精英班,就算考頭三,都係去band2至band3學校
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

其實兩間分別不大,精英班大數會進入band 1中學,但讀得唔好,一樣是去band 3,入一間好學校是重要,但不是最重要,之後的挑戰才是決定什麼中學,就算入了一間不是心儀的學校,也不是絕望,在band 3小學,成績好也能進入band 1中學。

原帖由 SandyMaMa 於 11-5-4 15:25 發表
我係住南區。

真係好難唸,請幫忙俾意見呀 ...

回覆 16# mio8390 的文章

我好讚成! 我有個朋友個仔讀BRAND 3考頭3名,最終派到BRAND 1中校。

邊間小學咁犀利?band 3 小學生 入 band 1中學.

不是這間小學犀利,只是因為學校比較細,老師照顧學生比較好和可多些時間,還有是家長不會因進入了一間不是心儀的小學而放棄,學生又因學校band數問題,自已會去裝備自已,好多時會比一些在band 1小學出來的成績好得多,當然在band 3小學大部份學生都會去到band 2 和band3中學,這說明就算入了band 3小學,只要很努力和不放棄,你就可以超越好多band 1生,每年好多band 1生,在升中時都去了band 3中學。

原帖由 Ms.Mak 於 11-5-9 18:16 發表
邊間小學咁犀利?band 3 小學生 入 band 1中學.

as far as i know there is no banding for primary school.  only the students get banding, not school.

for 升中, it is very unlikely a band 3 student will be promoted to a band 1 school.

there are many information regarding to banding calculation under another subject: 升中派位

‹ 上一主題|下一主題