用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 可否分享一下九龍塘聖家的叩門過程?
go

可否分享一下九龍塘聖家的叩門過程? [複製鏈接]

有無過來人可以講吓? 係放榜日親身去學校拎表格? 定交資料? 有咩資料要帶?

謝謝~
   0    0    0    0

醒目開學勳章

據早兩年經驗, 沒有application form 派, 你可到學校放低 profile, 記住, 你只可在門哪涉份profile入去, 學校是不會打開門的.

之后會安排考筆試, 應該中英數都有, 成績達標會於一兩日內call你去註冊, 見都唔洗見.

原帖由 X'mas2002 於 11-5-5 13:36 發表
有無過來人可以講吓? 係放榜日親身去學校拎表格? 定交資料? 有咩資料要帶?

謝謝~

記得及早申請,遲咗無得見。如果見完唔得,比啲誠意!

請問筆試考d咩架?

原帖由 wega 於 11-5-6 09:15 發表
據早兩年經驗, 沒有application form 派, 你可到學校放低 profile, 記住, 你只可在門哪涉份profile入去, 學校是不會打開門的.

之后會安排考筆試, 應該中英數都有, 成績達標會於一兩日內call你去註冊, 見都唔洗見.

...
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

醒目開學勳章

我沒有帶囡囡去應考.  當時見到有D媽咪話考計加減數, 英文要串字等等.  有D於考試後第二日已收到call 話取錄.  一間只以成績行頭的學校, 我沒有興趣了.

原帖由 Ivyl 於 11-5-6 11:30 發表
請問筆試考d咩架?

想問吓幾時先可以'SHI'入去??THANKS

醒目開學勳章

回覆 1# 小靜姸 的文章

我果時係放榜后的 Monday 去交的, 當時鐵閘是關上的, 閘后面放左個箱, 有兩個嬸嬸坐係到, 佢地叫我係鐵閘中間D罅攝份profile 入個箱到就ok啦.

請問係咪要係第一輪及第二輪都有選此校才可叩門?

叩官津校,多數要考筆試的。
原帖由 wega 於 11-5-6 11:40 發表
我沒有帶囡囡去應考.  當時見到有D媽咪話考計加減數, 英文要串字等等.  有D於考試後第二日已收到call 話取錄.  一間只以成績行頭的學校, 我沒有興趣了.

...

醒目開學勳章

應該不須要的.

原帖由 Choying 於 11-5-9 09:22 發表
請問係咪要係第一輪及第二輪都有選此校才可叩門?

醒目開學勳章

不過我當時叩了6-7間學校, 只有聖家要考筆試的.

原帖由 karen55407 於 11-5-9 09:33 發表
叩官津校,多數要考筆試的。

我本人無經驗,但我識朋友叩聖家、天神同陳瑞褀喇沙都係要考筆試的。我本人覺得考筆試算係公平的做法,因為上述這等傳統谷學校,都唔想經過甄選還揀一些追唔到嘅學生。
原帖由 wega 於 11-5-911:15 發表
不過我當時叩了6-7間學校, 只有聖家要考筆試的.

原帖由 wega 於 11-5-9 11:14 發表
應該不須要的.

好似要頭3志願有揀先有得叩?

醒目開學勳章

咁可能宜家改左了, 我當年自行及統一都沒有揀她的.

原帖由 elmolly 於 11-5-9 11:50 發表

好似要頭3志願有揀先有得叩?

舊年我朋友兩間聖家都無揀過都有得IN,成功叩到九龍城。
原帖由 wega 於 11-5-9 12:06 發表
咁可能宜家改左了, 我當年自行及統一都沒有揀她的.

醒目開學勳章

回覆 3# karen55407 的文章

Sorry, 這點我不太認同了, 一個只得五六歲的小朋友, 怎能用考試來判斷他的能力, 連 Interview 都不須要?  小朋友有無限的潛能, 贏在起跑線又如何呢!  我個人認為小朋友的素質都好緊要, 我對學校單憑成績來取錄真的好有保留.

所以叩學校前,應先打探學校的一切,如果學校並非閣下杯茶,敬請別要麻木跟風去叩門吧!
原帖由 wega 於 11-5-9 12:17 發表
Sorry, 這點我不太認同了, 一個只得五六歲的小朋友, 怎能用考試來判斷他的能力, 連 Interview 都不須要?  小朋友有無限的潛能, 贏在起跑線又如何呢!  我個人認為小朋友的素質都好緊要, 我對學校單憑成績來取錄真的好 ...

回覆 11# wega 的文章

THANK YOU VERY MUCH 'WEGA'

醒目開學勳章

講真,間間名校想入到都要考試ka wor...我有個朋友佢最近見間好出名既男校,個仔考緊試時,校長同直情問埋佢同佢老公做那行職業tim ah.....

原帖由 wega 於 11-5-6 11:40 發表

...

回覆 1# rebecca0113 的文章

Hi :

我記得舊年不需要報名表,只须要申請人的個人資料及幼稚園成績表,証書等等.之後會打電話通知筆試時間,如果囡囡筆試成績很好或有教會成份,我想會優先取錄的.二星期後會收到學校的不被取錄信或後補位信,而我的囡囡是收到後補位信,最後收我囡囡通知時間是31/8/2010.

我不放棄此機會並在同一日買書,校服及校車安排.這是我的經驗,希望解答到你疑問.

winnie
‹ 上一主題|下一主題