用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區bank1頭學生的portfolio內通常有d咩cert.? ...
go

九龍城區bank1頭學生的portfolio內通常有d咩cert.? [複製鏈接]

為怕小兒競爭力弱,想了解一下令九龍城區bank1頭學生的portfolio通常有d咩cert.?
   0    0    0    0

回覆 1# nicolewong58 的文章

最重要都係成績,成績唔好就乜都假,其次就係公開賽攞獎

靜的方面,好多都參與一些數學比賽,例如奧數之類,喇沙最鐘意呢一類係數學有突出表現的學生,另外就係班長,風紀等之類的証書。校際詩歌朗誦是較為容易獲獎的一項活動,因為可以有好第二和第三名,亦有助小朋友的語氣表達和信心。動方面就係一些校際或者公開比賽獎項,呢方面比較困難,亦非朝夕之所能。
不過我認為以上都只是錦上添花,如果是band 1頭的學生,總希望能循自行收生入讀理想中學,所以呈分試成績,最好就係頭3名啦,校內成績,操行之表現,才是最緊要。
做那本portfolio時都要小心,有些學校講明只能放5,6年班的獎項和成就,所以一些獎項和獎杯的彩色圖片相對於文字的詳述較易吸引老師的注意力,呢個純係經驗之談。

多謝意見,繪畫的獎幫助大不大.

對Band 1頭的學生,成績真係最最最緊要。其他獎項,有當然好,全港或者公開比賽又好d,但一般只佔10-15%。可考慮操練下一d面試時的禮貌,表達故事的能力,語調,朗讀文章等等(這裡好多家長都有提及今年面試內容,一些名校都集中考朗讀和看文章說故事,表達能力。)面試佔一般都有30%-35%
‹ 上一主題|下一主題