用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 P1面試在即, K2暑假遊學, 點睇?
go

P1面試在即, K2暑假遊學, 點睇? [複製鏈接]

我諗遊學10-20日見下陌生人, 特別係老師, 多D閱歷, 對小一面試好唔好呢? 唔想花幾千蚊面試班
   0    0    0    0

K2遊學 ???

原帖由 wh0709 於 11-5-6 06:10 發表
我諗遊學10-20日見下陌生人, 特別係老師, 多D閱歷, 對小一面試好唔好呢? 唔想花幾千蚊面試班
check 清楚妳所報考小學面試時間日期,有d暑期已開始接見面試。

Thank you for reminder.
Parent need to go together but children would attend lessons by themselves.

外面見下陌生人?? 深水埗, 沙田, 山頂一街都係, 咁又可必要花幾千蚊遊學??? 搭幾十巴士都得喇.

醒目開學勳章 王國長老

回覆 5# buddy1977 的文章

出國遊學, 唔會令小一面試表現較佳吧!

覺得遊學團幫助不大。

小朋友的成長靠日積月累。 例如,訓練小朋友不怕丑,可以多 d 帶小朋友去 playground 玩,等他/她認識新朋友,開始的時候,需要家長在旁邊鼓勵,試過幾次, 小朋友成功 join 到別人一起玩,下次,他就自動自覺找年齡相仿的朋友。

訓練小朋友大膽, 每次外出食飯,可以叫小朋友落自己即 order, 記住要有禮貌,唔該前唔該后。 試過幾次成功, 小朋友會有自豪感。

以上是我的一些例子, 希望其他家長一起分享。

如果課程的內容和模型是和平常的 Playgroup 差不多的,我覺得不太值得,不如留在香港找家國際學校上 summer camp 可能更好。
如果有特別的主題,例如學滑雪,學騎馬,學耕種,或帶小朋友參觀多間博物館和學寫生,那麼對 Portfolio 或者還有些幫助,到 Interview 時可以帶出一些話題。
當然,如果當是親子旅行,上午小朋友到當地學校上課,下午和父母去不同景點,不論對 Interview 有沒有直接的幫助,本身對小朋友一定不是壞事。

新事物對一個K2的小朋友一定有影響,遊學團也是一樣。但所付出的會否太大? 10-20日,包括一位家長,不止幾千蚊!

good suggestion...!

原帖由 Sumyeema1 於 11-5-6 12:19 發表
覺得遊學團幫助不大。

小朋友的成長靠日積月累。 例如,訓練小朋友不怕丑,可以多 d 帶小朋友去 playground 玩,等他/她認識新朋友,開始的時候,需要家長在旁邊鼓勵,試過幾次, 小朋友成功 join 到別人一起玩,下次,他就自動自覺找 ...

Thanks all opinion. Actually we never been Beijing, sight-seeing would visit 鳥巢, 長城等等.
I agree that course content would be similar to HK summer camp.
Daily life education is the most important, but just want summer trip enlighten my child's sight.
So you guys think HK summer camp + short travel trip is better and more economic efficient?

我都prefer小朋友多d見吓出面的世界, 接觸不同種族的人,  最緊要係有小朋友的活動, 唔係只得sight-seeing or shopping.

原帖由 wh0709 於 11-5-7 06:55 發表
Thanks all opinion. Actually we never been Beijing, sight-seeing would visit 鳥巢, 長城等等.
I agree that course content would be similar to HK summer camp.
Daily life education is the most important ...

這個提議也不錯,不知bk有否人試過自己參加國內的playgroup/課程?可否分享同教路.
原帖由 kfy 於 11-5-6 15:00 發表

當然,如果當是親子旅行,上午小朋友到當地學校上課,下午和父母去不同景點,不論對 Interview 有沒有直接的幫助,本身對小朋友一定不是壞事。

If you go to trip, don't be too long and too excited. Nor the trip too close to interview date.
小心面試前個小孩的心理狀態.

原帖由 wh0709 於 11-5-7 06:55 發表
Daily life education is the most important ...

只是k2就去遊學團? 大d都未遲, 我會儲起大少少先去.

well,其實遊行中加插多啲學習/知識項目,都可以叫做係遊學既...所以K2都唔會太細,只要適合佢地...

回覆 16# Christi 的文章

我贊成帶他們去旅行,是我經驗分享。我個女在跟我們去完日本之後,個腦開了很多,同無咁怕羞。
Kamei

暑假遊學---〉如果系學校安排果 d, 我唔會考慮啦。

反而想帶自己即小朋友自由行去北京,e + 同阿女一起系 Library 借左 d 關於北京即書, 阿女睇到清朝 d 男人要留辮, 好稀奇。 阿女好鐘意公主,又可以俾 d 清朝[閣閣] 即相佢睇,引起佢即好奇心...

聽過北京同事講過,北京少年宮有好多活動, e + search 緊可唔可以 join 到 d 活動。

我幫我仔仔暑假在英國報了一個星期的英文課程,上午上英文,下午就父母同小朋友參加學校的excursion,到時會在當地的英國家庭居住。我覺得在英語的語言環境學習的感覺,與在香港是不一樣的。由於小朋友只得4歲太小,所以我覺得同父母一齊會比參加遊學團更適合。

原帖由 roccolamar 於 11-5-12 14:00 發表
我幫我仔仔暑假在英國報了一個星期的英文課程,上午上英文,下午就父母同小朋友參加學校的excursion,到時會在當地的英國家庭居住。我覺得在英語的語言環境學習的感覺,與在香港是不一樣的。由於小朋友只得4歲太小,所以我覺得 ...

幾好喎, 邊度有呢d英國短期課程資料可以揾到?
‹ 上一主題|下一主題